TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Al cincilea copil

Doris Lessing
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Al cincilea copil este o carte scrisa in cea mai pura traditie a „romanului gotic”: un cuplu obisnuit, apartinind clasei de mijloc din...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 987-973-46-1106-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Al cincilea copil este o carte scrisa in cea mai pura traditie a „romanului gotic”: un cuplu obisnuit, apartinind clasei de mijloc din Anglia anilor ’60‑’70, reuseste sa cumpere o casa cu trei etaje pe care o umple cu glascioarele fericite ale celor patru copii. Va­cantele de vara, cind primesc musafiri, sint adevarate sarbatori ale vietii, expresii ale bucuriei de a trai. Apoi, insa, apare cel de‑al cincilea copil, care‑si manifesta furia impotriva lumii inca din pin­tecele mamei. Ben, copilul‑problema, reuseste sa distruga acest paradis artificial si sa induca o tensiune aproape insuportabila in atmosfera bucolica din debutul romanului. Critica a comparat acest roman cu Frankenstein al lui Mary Shelley. 

Premiul Nobel pentru Literatura 2007

Autor: Doris Lessing
Traducător: Anca Gabriela Sîrbu
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: The Fifth Child
Pagini: 200
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură britanică, roman gotic, familie, paradis artificial, copil, malefic, tensiune.premiul Nobel
  • Doris Lessing - Autor
    Doris Lessing (Doris May Tayler) s‑a nascut in Persia (actualul Iran) pe 22 octombrie 1919, din parinti britanici. Ulterior, familia ei s‑a mutat in Rhodesia de Sud (in prezent, Zimbabwe). Primul roman, The Grass Is Singing, o reflectare a propriei copilarii petrecute in Africa neagra, a aparut in 1949. Atrasa de ideologia comunista, se disociaza definitiv de aceasta pe la mijlocul anilor ’50, in urma denuntarii abuzurilor regimului stalinist. Intre 1951...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

7-13 februarie 2009, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Al cincilea copil, o odisee ce are ca scop regasirea identitatii si a demnitatii, este cartea cea mai densa si mai captivanta a lui Doris Lessing, unde realismul englez ni se infatiseaza in toata splendoarea sa."
31 august 2008, Cotidianul - Alexandra Olivotto
"Lessing mentine un echilibru ferm intre realism si gotic, acesta din urma ajungind la apogeu in descrierea unei galerii de monstri infantili. Lapidaritatea ii prinde bine lui Lessing, si asta se vede in special la nivelul dialogurilor, care nu cadreaza neaparat cu atmosfera idilica: replicile sunt taioase, succinte si mai mult decit intepatoare, iar efectul e cu atit mai pregnant cu cit sunt schimbate in interiorul familiei."
16 iulie 2010, Ziarul de duminică - Elisabeta Lasconi
"Al cincilea copil dovedeste usurinta scriitoarei de-a recicla formule epice deja consacrate si mai ales topirea lor intr-o fictiune saturata de semne de intrebare. Un roman concis, ce nelinisteste progresiv, prin amestecul de satira blinda la adresa clasei de mijloc engleze si a modului de viata traditional, cu elemente de gotic si horror, presarat cu ramasite mitice, topite subtil intr-o tragedie ce pindeste prin toate colturile povestii. (...) Problematica profunda a cartii o dau intrebarile puse de Harriet legate de prezenta monstrilor in codul genetic al omenirii, ca si reflectiile privind familia, rolurile asumate de femeie si barbat. Juriul Nobel a prezentat-o pe Doris Lessing «o naratoare a experientei feminine, care, cu scepticism, ardoare si forta vizionara, a expus critic o civilizatie divizata». Romanul Al cincilea copil indica mai mult: indrazneala de a expune meditatiei o divizare mai grava si prea putin constientizata, cea dintre barbati si femei, ori a fiintei umane insesi."
13-19 noiembrie 2008, Dilema Veche - Claudiu Constantinescu
"Un roman profund familial care face loc in cadru unui accident genetic pentru a investiga, cit se poate de “omeneste”, o situatie-limita. Povestea aceasta nu vrea sa “ingrozeasca”, ci sa puna in termenii civilizatiei o “grozavie”, in intentia unui dilematic studiu de caz."
11 decembrie 2012, bookaholic.ro - Alina Purcaru
"Al cincilea copil (...) e o carte amara si subtire care, la final, iti lasa gustul de doctorie gretoasa, lipita de cerul gurii, si senzatia c-o sa-ti intre in corp, chiar daca te opui. Al cincilea copil ramine o carte rupta parca din zeitgeistul nostru, despre frica si raul de azi, despre modul in care frica si raul se manifesta in situatii si ipostaze pe care nimeni nu le-ar asocia cu asa ceva: inocenta copiilor, bunele intentii ale unor indragostiti de a recrea paradisul, ignorind lumea corupta, maternitatea buna, care e de ajuns sa se manifeste si aduce liniste si pace in jur, etc. Se scutura stereotipii, se taie in carne vie, genul asta de literatura."
The Guardian
"Doris Lessing poate alege orice tipar literar – in acest caz, cel al povestii de groaza – doar ca sa-l reinventeze intr-un mod uimitor. Al cincilea copil este o carte dramatica, memorabila, care exploreaza una dintre cele mai vechi frici din lume.” 
Sunday Telegraph
"Al cincilea copil poate fi descris ca un basm teribil. Asemenea povestii lui Frankenstein sau a minotaurului, aceasta viziune tulburatoare genereaza cele mai bizare temeri si ofera o perspectiva inspaimintatoare asupra lumii in care traim.” 
din comunicatul Comitetului Nobel pentru Literatură, 2007
"Doris Lessing da glas experientei feminine in literatura. Cu scepticism, pasiune si forta vizionara, ea supune analizei critice o intreaga civilizatie conflictuala.” 

Opinia cititorilor