TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Capesius, farmacistul de la Auschwitz

Dieter Schlesak
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Romanul Capesius, farmacistul de la Auschwitz (2006) – al doilea volum al trilogiei transilvane care mai cuprinde Vaterlandstage und die Kunst...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1113-3
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul Capesius, farmacistul de la Auschwitz (2006) – al doilea volum al trilogiei transilvane care mai cuprinde Vaterlandstage und die Kunst des Verschwindens (Zile acasa si arta disparitiei), respectiv Die letzte Heimkehr (Ultima intoarcere acasa) – a stirnit reactii intense inca din momentul lansarii sale in cadrul Tirgului de carte de la Frankfurt. imbinind exceptionala calitate literara cu o munca asidua de cercetare, cartea este un montaj de documente, interviuri, inregistrari ale unor martori oculari, fragmente de memorii si comen­tarii, prin intermediul carora se contureaza figura sighisoreanului Viktor Capesius, care a functionat, din 1943 si pina la sfirsitul razboiului, ca farmacist in lagarul de concentrare de la Auschwitz, unde nu a ezitat sa trimita la moarte mii de oameni. Mai mult decit un roman documentar despre Holocaust, cartea este o meditatie profunda si nuantata despre culpabili­tate si cainta, precum si despre raul totalitar al secolului.

Autor: Dieter Schlesak
Traducător: Cosmin Dragoste
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Capesius, der Auschwitzapotheker
Pagini: 408
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură germană, trilogie, Transilvania, documente, interviuri, inregistrări,memorii, comentarii, Viktor Capesius, lagăr, Holocaust, totalitarism
  • Dieter Schlesak - Autor
    Dieter Schlesak este unul dintre cei mai reputati poeti si prozatori germani ai momentului. S‑a nascut in Romania, la Sighisoara, in 1934, iar din 1969 s‑a stabilit in Germania si, ulterior, in Italia. A studiat la Universitatea din Bucuresti, iar din 1959 si pina la plecarea sa din tara a lucrat ca redactor la Neue Literatur. A fost distins cu numeroase premii literare, iar in 2001 i s‑a decernat premiul Fundatiei Schiller pentru intreaga sa opera. A...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

5 februarie 2009, Observator Cultural - Silvia Dumitrache
"Colajul de fragmente, ce trec de la notatiile emotionante ale supravietuitorilor la stilul detasat al acuzatilor, sugerind ca tot ceea ce se petrecuse fusese in limitele normalului, toate acestea trecind prin firul rosu, unificator al destainuirilor lui Adam reitereaza un cadru de cosmar, de infern dezlantuit pe pamint. Din pacate, nu a fost o simpla reprezentare fictionala a raului, un tip de alegorie cu care ne obisnuisera scrierile Evului Mediu, ci un episod real, care nu trebuie trecut sub tacere."
5 februarie 2009, Observator Cultural - Cristina Cercel
"Cartea poate fi citita pe mai multe planuri: pe de o parte, reda cu acuitate relatia de o obedienta intima a comunitatii sasesti din Transilvania (printr-o extensie justificata, acelasi lucru s-ar putea afirma si despre svabii banateni) cu Germania hitlerista. In acelasi timp insa, volumul lui Schlesak se poate cu usurinta constitui intr-o adevarata descriere, bruta, a incapacitatii de a resimti vinovatia, o impotenta morala de care dau dovada cei ce se fac culpabili in mod direct de Holocaust. Nu in ultimul rind, Schlesak scrie despre limba, despre germana – limba a ororii, dar care este, in acelasi timp, pentru multi, limba proprie, in care oroarea a fost si este simtita, precum si despre lagerszpracha, idiomul lagarelor de concentrare, urit (detestat) si urit (ne-frumos) deopotriva, jargon care poate fi doar el folosit pentru reprezentarea realitatii lagarelor (Wolf Oschlies)."
12 septembrie 2008, România literară - Marian Victor Buciu
"…Dieter Schlesak scrie, atingind si pastrind un sunet universal, extrem de matur timbrat literar (in sensul cel mai deplin al termenului), o originala si memorabila sinteza tematica si problematica a unei crize umane marcata apocaliptic."
Dieter Schlesak
"Ca martor al istoriei (nu as spune ca ma simt obligat, ci ca nu pot face altfel) ma simt impins sa nu fac altceva decit sa scriu despre toate cele intimplate, ca prin aceasta sa purific, sa curat, sa ajut la cunoasterea faptelor. Cunoasterea purifica si traumele.” 
Georg Aescht
"Ceea ce Hannah Arendt definea ca «banalitatea Raului» devine aici o «familiaritate» transilvaneana a Raului.” 
Wolfgang Schlott
"O carte curajoasa, care trebuie inclusa in canoanele literaturii consacrate Auschwitz-ului tocmai pentru ca un astfel de roman documentar ofera generatiilor viitoare o cultura vie a memoriei.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus