TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Mort de surd

David Lodge
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cind universitatea a decis sa uneasca departamentele de engleza si lingvistica, profesorul Desmond Bates din Mort de surd (2008) s-a pensionat...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1253-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cind universitatea a decis sa uneasca departamentele de engleza si lingvistica, profesorul Desmond Bates din Mort de surd (2008) s-a pensionat anticipat. Dar acum totul i se pare fara rost: ii lipseste rutina academica si si-a pierdut apetitul pentru cercetare. Iar asta nu inseamna nimic pe linga faptul ca il ameninta pierderea auzului, o sursa constanta de certuri domestice si stinjeneli sociale. In traditia populara, observa el, surzenia este considerata un fenomen comic, in timp ce, de pilda, orbirea este tragica, insa pentru o persoana surda nu?i chiar asa o gluma. In aceste imprejurari, totusi, Desmond ajunge sa aiba o relatie cu o femeie mai tinara, al carei comportament si viziune asupra lumii ameninta sa destabilizeze complet viata lui obisnuita. Amuzant si emotionant, romanul ne spune povestea eforturilor unui om de a se deprinde cu propriile metehne, cu ideea propriei morti, cu imbatrinirea si efemeritatea, in general, punind in scena insasi comedia si tragedia vietii umane.

Reputat romancier, dramaturg si scenarist, David Lodge se numara astazi printre clasicii in viata ai literaturii britanice.

Autor: David Lodge
Traducător: Roxana Marin
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Titlu original: Deaf Sentence
Pagini: 344
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, roman de campus, profesor lingvistică, surzenie, bătrâneţe, tragi-comic, extraconjugala, dragoste
  • David Lodge David Lodge - Autor
    David Lodge (n. 1935) a studiat limba şi literatura engleză la University College London, iar după absolvire a obţinut un master şi un doctorat în teoria literaturii. Între 1950 şi 1987 a predat la University of Birmingham, apoi s-a dedicat în...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2009, Noua literatură - Florin Irimia
"Uneori, pe masura ce titanii imbatrinesc, calitatea artistica a productiilor lor incepe si ea sa schiopateze, consecinta unei artrite a imaginatiei creatoare. La Lodge, insa, articulatiile talentului functioneaza mai bine ca oricind, iar tacerea din auz poate uneori facilita coborirea spre izvoarele inspiratiei. Cit despre calitatea traducerii, ea onoreaza pe deplin dedicatia autorului de pe prima pagina, facuta tuturor traducatorilor lui, deci implicit Roxanei Marin, care de-a lungul timpului si-au folosit indeminarea si resursele in talmacirea romanelor sale."
4-10 aprilie 2009, Suplimentul de cultură - Codrin Liviu Cuţitaru
"Mort de surd – dincolo de umorul sau, pe alocuri nebun – este, ca atare, un roman trist, al eforturilor disperate pe care le facem cu totii pentru a ne amina fatalitatea. Constituie scriitura unui declin mistificat, acoperit, strident, de farduri si rimeluri grotesti. Mai degraba decit ironic, Lodge pare aici nostalgic, elaborind o partitura epica impregnata de mizantropie."
3 mai 2009, Adevărul - Radu Paraschivescu
"David Lodge foloseste o reteta testata deja in Schimb de dame, Ce mica-i lumea sau Meserie. Ingredientele sint aceleasi: un imbroglio amoros, evadarea din corsetul familial printr-o aventura incheiata sau nu in asternut, satirizarea rivalitatilor si urzelilor din mediul universitar, dialoguri spirituale si un belsug de situatii comice. Lodge se dovedeste si de data asta un maestru al contratimpului."
The Times
"Cu ultimul sau roman, David Lodge se intoarce la genul care l-a consacrat: romanul campusului universitar, inaugurat de Kinsley Amis si Malcolm Bradbury... Acesta ii ofera lui Lodge ocazia de a-si dovedi remarcabilele calitati de analist, care ii permit sa descrie lupta lui Desmond cu batrinetea, mortalitatea, capcanele seductiei si izolarea.” 

Opinia cititorilor