TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Charlotte NE-DAF-CHARLO-15-N-001
Charlotte
Vezi
galerie

Charlotte

de David Foenkinos

Titlu apărut în colecția Babel la Nemira

Id: #241584

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Premiul Renaudot
Premiul Goncourt des Lycéens


Copilăria tragică și-o petrece la Berlin. Naziștii o exclud treptat din societatea germană. Dragostea arzătoare o trăiește înainte de a lăsa tot și de a se refugia în Franța. Acolo își transpune spaimele, visele și dorințele în desene fascinante, pe care i le încredințează medicului personal.

 

Portret al unei femei excepționale și evocare a unui destin tragic, Charlotte, adevărat succes de librărie, este și povestea unei căutari. Un scriitor a pornit în căutarea lui Charlotte Salomon, artista care și-a găsit sfârșitul la Auschwitz. Din cioburile sparte ale istoriei și din obsesia lui David Foenkinos s-a născut un roman al emoțiilor tari.

 

Descoperirea operei lui Charlotte Salomon a reprezentat pentru mine o surpriză totală. Era tot ce așteptam, era cristalizarea artistică a tot ceea ce mă fascina. A devenit o obsesie care nu m-a părăsit niciun moment. Există puține documente despre ea. Am pornit pe urmele ei, i-am întâlnit pe cei care au cunoscut-o. Simplul fapt de a vedea școala unde a învățat mi-a spus multe despre ea. Mi-am dat seama de forța pe care o avea, am înțeles cum a trecut prin atâtea orori păstrându-și încrederea, salvată de creație. Și am vrut să aduc un omagiu acestei lumini. […] Cartea este o declarație de dragoste, un mod de a o tutui pe Charlotte ca pe o prietenă. De aceea am vrut ca titlul să fie simplu, Charlotte. Mi-a fost foarte greu să scriu, să găsesc formula ideală. Am facut zeci de ciorne până când, într-o zi, i-am propus editorului meu această formă, un lung poem. Această rigoare mi-a impus un ritm, ca o muzică, ca niște valuri. Voiam să fie ceva simplu, precum Charlotte.” – David Foenkinos,  interviu pentru revista Marie France

extinde
 

Detalii produs

Autor: David Foenkinos

Traducător: Cristina Nan

Data apariției: octombrie 2015

ISBN: 978-606-758-474-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 240

Limbă: Română

Dimensiuni: 12x22 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Nemira

Teme: destin, nazism, identitate

 

Opinii editoriale

David Foenkinos își deapănă povestea cu delicatețe, în fraze scurte, luând-o mereu de la capătul rândului, ca pentru a-i da cititorului timp să-și tragă sufletul la fiecare pas pe care îl face în viața tragică a lui Charlotte Salomon.

Culturebox

Îndrăzneala lui Foenkinos nu stă atât în alegerea subiectului, cat în forma povestirii: un lung poem narativ în versuri libere. Textul curge ca o psalmodiere sacră, o succesiune de fraze scurte, nu mai lungi de un rând, ceea ce îl obligă pe autor la sobrietate, accentuează tensiunea și evită căderea în patetic. Acest roman incantatoriu se citește ca o istorie transmisă prin viu grai din tată în fiu și de care trebuie să ne aducem mereu aminte.

Le Figaro

Fascinat de subiect, Foenkinos face din noi membrii unei comunități care sperăm să devină tot mai mare: cea a admiratorilor unei tinere artiste pe nume Charlotte Salomon, asasinate la 26 de ani.

L’Express
David Foenkinos
David Foenkinos
Autor

David Foenkinos s-a născut pe 28 octombrie 1974 la Paris. A studiat literatura l...

vezi autor