TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Criptă pentru Boris Davidovici

Danilo Kis
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Considerat una dintre capodoperele sale, Cripta pentru Boris Davidovici (Grobnica za Borisa Davidoviča, 1969) ii aduce lui Danilo Kis recunoasterea...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0799-0
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Considerat una dintre capodoperele sale, Cripta pentru Boris Davidovici (Grobnica za Borisa Davidoviča, 1969) ii aduce lui Danilo Kis recunoasterea internationala. Alcatuit din sapte povestiri legate intre ele printr-o retea complexa si subtila de relatii, volumul se constituie ca o galerie de portrete de neuitat. Proiectate pe fundalul sumbru al inchisorilor si celulelor de interogatoriu din timpul Revolutiei Ruse sau din perioada stalinista, povestirile lui Danilo Kis aduc in prim-plan personaje tragice si controversate, strivite de arbitrarul justitiei si silite sa comita cele mai josnice acte de tradare. Bazate pe evenimente istorice si marturii de o incontestabila veridicitate, aceste naratiuni de mica intindere reusesc sa transcenda, prin frumusetea si precizia stilului, contextul politic la care se refera, devenind adevarate opere de arta, demne de marea literatura.

Autor: Danilo Kis
Traducător: Simeon Lăzăreanu
Prefaţator: Adriana Babeţi
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Titlu original: Grobnica za Borisa Davidoviča: sedam poglavlja jedne zajedničke povesti
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură croată, 7 povestiri, galerie de portete, inchisori, celule de interogatoriu, Revoluţia Rusă, Stalin, justţie, trădare
 • Adriana Babeţi
  Prefaţator
  Danilo Kis - Autor
  Danilo Kis s-a nascut la 22 februarie 1935 la Subotica in Serbia. A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie din Belgrad, specialitatea literatura comparata. Debuteaza in volum cu microromanele Mansarda si Psalm 44 (Mansarda/Psalm 44) in 1962. A mai publicat: romanul Gradina, cenusa (Editura Univers, 2000); volumul de proza scurta Suferinte timpurii (1969, Rani jadi); romanul Clepsidra (1972, Pesaanik; Editura Univers, 1987; Premiul revistei NIN, 1973)...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Danilo Kis
  Autor
  Adriana Babeţi Adriana Babeţi - Prefaţator
  Adriana Babeţi s‑a nascut la 12 noiem­­brie 1949, la Oradea. Absolventa a Facultatii de Filologie din Timisoara, sectia romana‑franceza. Redactor si apoi secre­tar general de redactie la revista Orizont (Timisoara). In prezent este profesor universitar...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

numarul 31, 2010, Noua literatură - Cristina Chevereşan
"La aproape doua decenii de la moartea lui Danilo Kis, in 2008, la Polirom debuta seria de autor dedicata unui portretist aparte al Europei Centrale. Urmas al unei mame originare din Muntenegru si al unui tata, evreu maghiar, pierdut fara urma in lagarul de la Auschwitz, Kis este scriitorul emblematic al unui Babel modern al intilnirilor si al separarilor succesive. Despre granitele fluide intre realitate si fictiune, despre limitele fragile dintre convingere si obsesie, ideal si manipulare, inspiratie si kistificare vorbesc cele sapte povestiri din Cripta pentru Boris Davidovici. Mult mai semnificativ decit scandalul iscat in jurul cartii – orgolii, acuyatii, demontari si demonstratii literare – este firul ce leaga partile componente Revolutia Rusa si topt ce i-a urmat, culminind cu sinistra si intotocheata poveste a Gulagului anilor ’30. Sapte capitole ale uneia si acelaisi istorii este subtitlul semnificativ al volumului alaturate surprinyator prin varii personaje si situatii, sitorisirile sint piese intr-un puzzle de proportii. Ele surprind scene obscure, revoltatoare, zguduitoare sau doar pragmatice dintr-un trecut ocultat, pe alocuri, pina la aneantizare."
ianuarie 2010, Dilemateca - Radu Cosaşu
"Sint sapte nuvele, sapte personaje supuse uneia si aceleasi «metode»: daca Balzac, prin Comedia sa umana, voia sa concureze cu Starea Civila, Kis ridica fictiunea literara pina la a rivaliza cu o pagina de istorie. Toti eroii lui sint iluzionatii unei revolutii ale carei mecanisme ii zdrobesc fara mila. Inventive si adevar. Dupa 33 de ani de la aparitie, parca nici unul dintre cei la care te gindesti imediat – Borges, Babel, Koestler, Malaparte – nu a mers atit de departe si exact in fictiunile non-fictiunii."
23 noiembrie 2010, revista 22 - Ioan Stanomir
"Obiect textual inclasificabil si polimorf, Cripta pentru Boris Davidovici este naratiunea prin intermediul careia prozatorul sirb comunica intertextual cu o intreaga linie de depozitii si fictiuni de dupa 1917. In fibra cartii sale se poate intui documentarea ce mobilizeaza/reconstituie profilul unei lumi arzind sub dublul semn al Revolutiei si Terorii."
22 ianuarie 2010, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Exista mai multe tipuri de lectura si de intelegere a romanului Cripta pentru Boris Davidovici: de la o simpla carte despre stalinism in care cinci din cele sapte capitole vorbesc despre disparitiile, crimele, lagarele si tortura din timpul lui Stalin, pina la o lectura poetica, destul de dificila, in spiritul Cabalei, si care depaseste chiar intentiile autorului. Placerea poetica este, in ierarhia stabilita de Danilo Kis, ultimul stadiu al placerii literare."
Danilo Kis
"Citesc mult. Iar lectura imi ofera mai multa substanta pentru visare decit orice alta experienta de viata. Imi place sa citesc mai ales carti facute din alte carti: este un sentiment linistitor pentru noi, cei care ne petrecem intreaga viata citind. Si mi se pare firesc nu doar sa visez despre ceea ce citesc, ci sa le fac loc acestor lecturi in viata si in cartile mele.” 
Susan Sontag
"Kis este unul dintre foarte putinii autori a caror valoare nu poate fi contestata de nimeni. Prin el, onoarea literaturii a fost salvata.” 
Adriana Babeţi
"Fara sa-si renege partea proprie de evreitate, Danilo Kis o percepe mai mult ca pe o stare de fundal permanent, in care se amesteca o tristete irepresibila si constanta, angoasa, un ciudat sentiment al precaritatii si relativitatii, precum si ironia care decurge de aici. Se simte cel mai aproape de Borges (...) Ca toti postmodernii, nici Danilo Kis nu are incredere in marile metanaratiuni istorice obiective, atotcunoscatoare. I se par - si lui – aproape niste fictiuni. Drept pentru care considera perfect valida incercarea literaturii de a restitui istoria altfel, printr-o punere in scena...” 

Opinia cititorilor