TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Nu există ţară pentru bătrîni

Cormac McCarthy
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Nu exista tara pentru batrini este o carte usor de citit, dar greu de uitat: o poveste cu o intriga alerta, care nu le ofera personajelor nici o...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1722-7
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Nu exista tara pentru batrini este o carte usor de citit, dar greu de uitat: o poveste cu o intriga alerta, care nu le ofera personajelor nici o sansa, iar cititorilor nici o pauza de respiratie. Debutind cu o tranzactie ratata in urma careia desertul texan se populeaza cu citeva cadavre, un transport de droguri si doua milioane de dolari, sirul de evenimente de o violenta egalata numai de Tarantino in zilele lui bune se indreapta spre un deznodamint sumbru, o oda funebra pe tema degradarii morale a legendarului Vest american.

Un autor distins cu premiul Pulitzer, un roman care a rescris definitia westernului, un film cistigator a patru premii Oscar.

Autor: Cormac McCarthy
Traducător: Radu Pavel Gheo
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: No country for Old Men
Pagini: 304
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, beletristică, violenţă, Texas, deşert, cadavre, bani, degradare, moralitate, criminal plătit, sumbru, suspans
 • Radu Pavel Gheo
  Traducător
  Cormac McCarthy Cormac McCarthy - Autor
  Cormac McCarthy (n. 1933, Providence, Rhode Island) este al treilea din cei sase copii ai familiei sale. Urmeaza studiile Universitatii din Tennessee, in 1953 se inro­leaza in armata Statelor Unite, apoi in 1957 isi reia studiile, dar paraseste universitatea fara...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Cormac McCarthy
  Autor
  Radu Pavel Gheo Radu Pavel Gheo - Traducător
  Radu Pavel Gheo a primit in 2011 premiul national de proza „Ziarul de Iasi”, premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Timisoara, si titlul „Romanul anului”, acordat de revista Tiuk!, pentru romanul Noapte buna, copii!, aparut in 2010 la...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2013, Dilemateca, nr. 82 - Alexandru Budac
"Praful nu se asterne pe armele din No Country for Old Men. Surplusul de testosteron se livreaza impachetat intr-un arsenal complex, ca in filmele de actiune ale anilor ’80. [...] Motorul violent – McCarthy te obliga sa recunosti puterea literaturii de a preface moartea in spectacol grandios – impinge in plan secund dimensiunea aventuroasa, trasatura ignorata de majoritatea criticilor sau mentionata din survol, ca si cum aprecierea curgerii viguroase a actiunii ar duce in aval ceva din calitate. Adevarat, dorul dupa aventuri solitare nu se regaseste pe lista virtutilor corecte politic."
iulie, 2010, Dilemateca - Luiza Vasiliu
"Ecranizarea fratilor Coen e fidela romanului lui Cormac McCarthy, fiind, probabil, cea mai potrivita forma cinematografica pe care putea sa o ia aceasta carte. Replicile sint reproduse intocmai (ceea ce e in avantajul filmului, McCarthy fiind un maestru al dialogurilor), taieturile intre secvente sint cele prin care autorul isi decupeaza capitolele, iar planurile-detaliu corespund minutiozitatii cu care scriitorul american descrie cele mai mici gesturi ale personajelor sale. Desi pare surprinzator pentru un roman atit de intunecat, cel mai folosit cuvint din Nu exista tara pentru batrini este, probabil, «lumina». Lucrurile si oamenii se afla mereu «in lumina», fie ea a lunii, ori a felinarelor din strada, ori a unui bec palid. Fratii Coen par sa fi observat si ei lucrul asta – lumina din film e de zeci de feluri diferite, in functie de momentul zilei in care se petrece actiunea, de suprafata care o filtreaza si de obiectul pe care e proiectata (se simte aici semnatura lui Roger Deakins, directorul de imagine care a mai colaborat cu fratii Coen la alte noua filme de-ale lor). Cei doi Coen au gasit in Nu exista tara pentru batrini inca un prilej pentru a construi varianta lor noir la lumea in care traim. Elegie a unei Americi disparute si a vremurilor in care serifii nu aveau nevoie de arme, discurs asupra violentei, a responsabilitatii si decaderii morale, parabola si poem singeros in care binele nu mai are cum sa invinga raul, caci raul s-a infiltrat in straturile cele mai adinci ale fiintei, demitizare a eroismului de parada, parafraza a Apocalipsei, Nu exista tara pentru batrini ofera multiple variante de «citire»."
25 februarie 2011, Ziarul de duminică - Stelian Ţurlea
"O carte tulburatoare. Cormac McCarthy a marturisit intr-un interviu ca nu e un fan al realismului magic al scriitorilor sud-americani, prefera literatura in care tot ce se intimpla este vag posibil. Exact ca in acest roman apreciat de multi drept crunt. (...) Un roman care se citeste pe nerasuflate, plin de orori, dar profund, o meditatie despre efectele lacomiei, despre natura simtului de onoare intr-o lume dominata de mercenari, dar si despre degradarea morala a Vestului american. Si mai presus de toate, despre alegere."
12 septembrie 2010, Cultura
"Prin acest roman si Cormac McCarthy le-a oferit, la rindul sau, fratilor Coen, o materie prima excelenta pentru nu mai putin celebrul film cu acelasi nume, rasplatit in 2007 cu patru premii Oscar. La o prima vedere, atit cartea, cit si filmul sint receptate ca niste creatii cu o intriga din care tisneste singele traficantilor de droguri, al serifilor sau al altor victime aparent nevinovate. Protagonistii sint reprezentati de seriful Ed Tom Bell, veteran si fals erou de razboi, Anton Chigurt, un personaj intunecat, geniu al mortii, «profet al nimicirii» in urma caruia nu ramane nimeni in viata, si sudorul Llewelyn Moss, veteran al razboiului din Vietnam care da peste o multime de morti in desert, dar si peste o valiza cu doua milioane de dolari, care va aduce pe urmele sale doua grupari criminale. Desfasurarea evenimentelor este foarte alerta (destul de mult incetinita insa in film), cartea putind fi considerata la o lectura superficiala, un western modern violent, o poveste palpitanta, terifianta, de tip thriller. Insa, autorul recurge in constructia cartii la doua voci, una a naratorului impersonal care decupeaza scenele vinatorii si ni le prezinta sec, precis si o voce la persoana intii, vocea serifului care va intrerupe iuresul nebunesc al impuscaturilor si al mortilor, introducind astfel in roman si o fundamentala diferenta intre descrierea realitatii brute si interpretarea acesteia."
The Globe and Mail
"Nu exista tara pentru batrini a lui Cormac McCarthy combina atmosfera lui Faulkner si imaginatia lui Tarantino intr-un cocktail exploziv.” 
Houston Chronicle
"Cormac McCarthy este, fara nici o indoiala, cel mai mare scriitor american in viata, iar acest roman, care trebuie citit si pastrat pentru totdeauna in minte, e un cintec de jale avind ca tema coruptia insinuata in vietile noastre, teroarea care mocneste la granitele celor doua Americi.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus