TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Marea trecere

Cormac McCarthy
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Al doilea volum din Trilogia Frontierei, ce cuprinde romanele All the Pretty Horses (Calutii mei, caluti frumosi, Polirom, 2011) si Cities of the...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2894-0
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Al doilea volum din Trilogia Frontierei, ce cuprinde romanele All the Pretty Horses (Calutii mei, caluti frumosi, Polirom, 2011) si Cities of the Plain (1998).

Actiunea romanului Marea trecere este plasata spre sfirsitul anilor ’30, inainte si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Billy Parham, protagonistul, un cowboy aflat la virsta adolescentei, prinde in capcana o lupoaica, dupa ce aceasta atacase vitele de la ferma familiei sale. Dar, in loc sa o omoare, hotaraste sa o duca inapoi in tinuturile de unde venise, strabatind intinderile nesfir­site de prerie si muntii aflati la granita cu Mexicul. Calatoria lor curajoasa, prin locuri inspaimintator de pustii, insa atit de frumoase, ajunge in impas din clipa in care dau peste oameni. Baiatul devine martor al unor intimplari la limita dintre basm si cosmar, intr-o lume marcata de atita cruzime si violenta, incit nu pare a fi guvernata decit de legea implacabila a mortii.

Autor distins cu Premiul Pulitzer

Autor: Cormac McCarthy
Traducător: Claudia Asănachescu
Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Titlu original: The Crossing
Pagini: 564
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, literatură contemporană, premiul Pulitzer, Trilogia Frontierei, al Doilea Război Mondial, cowboy, călătorie, western, lupoaică, cruzime, violenţă, preerie
  • Cormac McCarthy Cormac McCarthy - Autor
    Cormac McCarthy (n. 1933, Providence, Rhode Island) este al treilea din cei sase copii ai familiei sale. Urmeaza studiile Universitatii din Tennessee, in 1953 se inro­leaza in armata Statelor Unite, apoi in 1957 isi reia studiile, dar paraseste universitatea fara...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2013, in Dilemateca, nr. 82 - Alexandru Budac
"John Grady poseda o cunoastere straveche a lumii, transmisa prin ghirlandele mitocondriale. Billy Parham cauta sensul vietii in experienta. Gesturile lui, captate poetic, urmeaza un tipar si slefuiesc indeminari iesite din comun. Ii rasar in cale figuri pitoresti si banditos, gaseste ospitalitate in colibele sarmanilor, se alatura unor caravane descinse dintr-un decor imposibil de uitat, pe care l-as numi, gratie tulburatoarelor piese contrastante, western medieval."
29 septembrie 2012, Suplimentul de cultură, nr. 368 - Florin Irimia
"Dorintele oamenilor nu sint facute sa fie duse la indeplinire, mai ales atunci cind ele apartin unui adolescent si, mai presus de toate, cind se bazeaza pe bunatate. Dorintele oamenilor care se bazeaza pe bunatate sint din start sortite esecului. Cel putin in partea asta de lume (…). Experienta lecturii unui roman de McCarthy e intotdeauna rascolitoare. Lucruri care nu ar trebui sa se intimple se intimpla, oameni care nu ar trebui sa existe exista, iar universului nu pare sa-i pese. McCarthy nu e primul (si probabil nici ultimul) scriitor care ne spune asta, insa e poate cel mai convingator."
24 octombrie 2012, BookMag.ro - Costi Rogozanu
"McCarthy securizeaza cartile sale (...) de ridicolul implicit al modernitatii. Lumile vechi pe care le pune intr-un conflict din start pierdut cu noul, cu prezentul, nu pierd pe macar un singur plan: nu exista penibil, marea spaima a contemporaneitatii. Dintre marii scriitori, putini isi asuma stergerea de pe fata pamintului a privirii cinice, a ironiei ieftine, a satirei. Oamenii lui McCarthy nu sint iertati de nimic, de gloante, de tavalugul foametei si al saraciei, de cruzimea semenilor. Dar sint iertati de ironie. E mare lucru. Mai bine un Dumnezeu necrutator, de Vechiul Testament, decit unul ironic, vesnic surizator, asta e religia McCarthy."
18 februarie 2013, bookblog.ro - Raisa Stoleriu
"Marea trecere este un roman complex al Americii, cu miturile ei, cu ceea ce frontiera inseamna cu adevarat, cu o poveste care exprima realitatea din sufletul Omului. Asa cum am mai spus, bucuria, durerea, iubirea, nu sint exprimate prin personaje propriu-zis, ci prin ceea ce nu se spune, dar se reflecta, prin jocuri de oglinzi care redau imagini rasturnate, printr-o folosire a unui limbaj mitic pentru a reda o realitate nu atit de indepartata, si prin ceea ce T.S. Eliot numea objective correlative. E un roman care se simte in primul rind, a carei tristete si solitudine aminteste de versurile lui Johnny Cash, care incearca sa redea inexplicabilul, ceea ce nu se poate reda, o filosofie, o lectie de istorie personala si de viata."
Library Journal
"Marea trecere este legat tematic de bestsellerul Calutii mei, caluti frumosi: recunoastem acelasi stil simplu si cuprinzator, asemanator intinderilor nemiloase de stepa pe care le descrie, aproape beckettian in amestecul sau de umor sec si disperare existentiala.” 
Kirkus Reviews
"Nelinistit, adeseori brutal si fatalist dincolo de orice limita, romanul exprima inca o data viziunea sumbra pe care pare sa o aiba McCarthy asupra lumii. Si, pentru ca este unul dintre cei mai mari maestri ai prozei americane, povestile sale sint pasionante si convingatoare. Momente de viata aparent obisnuite capata anvergura unor revelatii religioase.” 
The Observer
"Pentru cititorii care cad sub vraja romanelor lui McCarthy, pasajele sale sonore sint ca o furtuna – intunecate, cu nori grei, amenintatori. Ceea ce il face sa fie un scriitor redutabil este autoritatea tonului pe care o capata cele mai reusite fragmente din Calutii mei, caluti frumosi si Marea trecere; McCarthy nu se complace in jocul ironiilor, al artificiilor stilistice sau al tiradelor autoreferentiale, ci raspunde acelei chemari de moda veche a scriitorului ca martor al adevarului.” 

Opinia cititorilor