TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Maestrul

Colm Toibin
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Romanul are in centru figura celui mai important romancier modern, Henry James, dar este departe de a fi o „biografie romantata”. Primum...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0609-2
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul are in centru figura celui mai important romancier modern, Henry James, dar este departe de a fi o „biografie romantata”. Primum movens este esecul dramei Guy Domville. Cum isi revine un scriitor bintuit de spectrul falimentului sau literar, cum ii va supravietui? Iata povestea pe care o nareaza Colm Toibin cu un remarcabil talent de restaurator. Romanul sau nu da explicatii, nu cauta motivatii, ci pur si simplu istoriseste, intr-o limba cu insertii subtile din proza jamesiana, drama unui auto-exilat, creionind imaginea unui mare artist ajuns la maturitate.

Maestrul (2004) a fost nominalizat la Man Booker Prize si distins cu IMPAC Prize, Los Angeles Times Novel of the Year Award si Prix du Meilleur Livre Etranger.

Autor: Colm Toibin
Traducător: Magda Teodorescu
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: The Master
Pagini: 376
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, beletristică, biografie, henry james, scriitor, faliment literar, auto-exil, dramă, artist
  • Colm Toibin - Autor
    Colm Toibin s-a nascut in 1955 in Irlanda si a crescut intr-o familie republicana. A studiat engleza si istoria la University College din Dublin. Dupa absolvire a plecat in Spania, unde a predat engleza la Dublin School of English din Barcelona (1975-1978). La intoarcere a lucrat ca ziarist pentru „Sunday Independent” si apoi ca redactor la revista „Magill”. In 1990 i-a aparut primul roman, „The South”, al carui subiect se leaga de experienta lui catalana. Au...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2007, The One - Virginia Lupulescu
"Maestrul povesteste drama unui exilat. Colm Toibin nu e nici biograf, nici moralist, ci un romancier talentat, asa ca ceea ce l-a interesat la destinul lui Henry James au fost resursele lui dramatice. Accentul cade pe actul creatiei, iar rezultatul este portretul artistului la maturitate."
iunie-iulie 2007, Noua literatură - Cristina Chevereşan
"Miza irlandezului nu este una adulationista. Desi urmareste fidel repere autentice, menite sa accentueze impresia de real, el nu vizeaza un loc printre autorii de biografii romantate. Dimpotriva, se distanteaza de faptic pentru a explora aspecte mult mai putin cunoscute ale subiectului sau. Daca pentru redarea lumii exterioare (cu personaje cunoscute in epoca, mondenitati, conversatii tipice etc.) scriitorul foloseste o documentatie exhaustiva, adevarata fictiune o genereaza universul interior al lui Henry. Imaginatia romancierului Toibin intra in scena pentru a umple golurile, pentru a traduce tacerile semnificative. Amintirile unui James melancolic, trairile nestiute, cu sine, se scurg in pagina prin forta speculativa a unui iluzionist de marca."
24 septembrie 2007, România liberă - Marius Chivu
"Despre acest roman ultrapremiat si printre cele mai bune traduse la noi anul acesta, nu spun decit ca este biografia fictiva a unuia dintre cei mai mari scriitori ai lumii, Henry James, scrisa de unul dintre cei mai buni si mai inteligenti scriitori contemporani, irlandezul Colm Toibin. Un scriitor remarcabil, care stie sa scrie literatura adevarata, nu mofturi."
14 septembrie 2007, România literară - Elisabeta Lasconi
"Inclin sa cred ca in portretul romanesc facut lui Henry James, Colm Toibin realizeaza in Maestrul si un autoportret: radacinile irlandeze, misterele identitatii sexuale, aventura in alt spatiu decit cel originar, procesul fascinant al descoperirii unui subiect, apoi felul in care se metaformozeaza, duplicitatea inerenta a oricarui mare scriitor, care traieste cu simturile in alerta si scrie, distilind esenta trairii."
14 aprilie 2007, Suplimentul de cultură - Ana-Maria Onisei
"David Lodge ii aducea un omagiu in Autorul, la rampa!. Acum, Colm Toibin (unul dintre cei mai bine cotati scriitori irlandezi ai momentului, nominalizat la Booker Prize in 2004, activ in publicatii precum Guardian, Times Literary Supplement sau Sunday Independent) vine cu o replica excentrica (doar in idee, rezultatul si demersul sint cum nu se poate mai clasice) si insolenta: romanul Maestrul. Ambele volume – al lui Lodge si, respectiv, al lui Toibin – au ca punct de pornire acelasi episod din viata (si opera) lui Henry James: insuccesul piesei Guy Domville. Decaderea de dupa glorie. Si, ca un pansament psihologic, introspectiv, ele urmaresc renasterea fortei creatoare din spiritul secatuit de esec. In (parte)fictiunea Maestrul (irlandezul foloseste biografii si marturii consacrate si isi asuma «condimentarea» textului cu expresii jamesiene), Henry James este «forma» in care se toarna, pe rind, imaginatele ginduri proprii, gindurile intermediate de ceilalti, gindurile si actiunile celorlalti, pentru ca scriitorul sa devina nu doar personaj in carne si oase, ci mai ales... om. Asadar, o perspectiva profund umana (cum era de asteptat) propune romanul lui Colm Toibin, in care toate personajele secundare pun umarul la conturarea universului personal al slabiciunii si fortei omenesti. Henry James dezbraca hainele glorificarii si devine un autor vulnerabil care socializeaza fortat, cu timiditate si scepticism, care isi ascunde rusinat obrazul in plina dezbatere literara, care tinjeste dupa solitudine ca unica forma de protectie si isi doreste din rasputeri o revenire in forta."

Opinia cititorilor