TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

American Psycho

Bret Easton Ellis
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom, Proza XXI
 Una dintre cele mai controversate cărți apărute în America ultimilor ani, roman-cult al anilor a€™90, American Psycho a declanșat...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0003-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

 Una dintre cele mai controversate cărți apărute în America ultimilor ani, roman-cult al anilor a€™90, American Psycho a declanșat controverse aprinse, autorul fiind chiar obligat să-și anuleze primul turneu de promovare a cărții din cauza amenințărilor. Ellis a fost amenințat cu moartea, i s-a reproșat cruzimea la adresa femeilor, iar o organizație feministă din Los Angeles l-a dat în judecată. Devenit repede bestseller, American Psycho este un roman violent despre violență. Patrick Bateman, personajul principal al romanului este un tînăr frumos, educat, inteligent. Ziua lucrează pe Wall Street, sporind averea deja considerabilă a familiei lui, iar noaptea se ocupă cu lucruri care ne înspăimîntă pe noi, oamenii normali. Acțiunea este plasată într-o lume (Manhattan) și într-o epocă (anii a€™80) în care bogații devin tot mai bogați, iar săracii și nebunii ajung pe străzi cu zecile de mii, făcînd ca orice imaginație, chiar și cea mai oribilă, să devină posibilă. Iată de ce Bateman, care este cu adevărat el însuși numai atunci cînd torturează și ucide, se transformă în profetul unei orori apocaliptice. O oroare cu care nici o societate nu este pregătită să lupte. Romanul lui Bret Easton Ellis studiază abisurile de neînțeles ale nebuniei și reușește să surprindă absurditatea violenței din vremurile noastre a€“ de fapt, din oricare alte vremuri. Finalul rămîne deschis. Romanul a fost ecranizat în anul 2000, cu Christian Bale și Willem Dafoe în rolurile principale. 

Autor: Bret Easton Ellis
Traducător: Mihnea Gafiţa
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Titlu original: American Psycho
Pagini: 528
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americnă, controversă, cruzime, crimă, sadism, violenţă, bestialitate, wall street, manhattan, tortură, erotism, absurd, ecranizare
  • Bret Easton Ellis Bret Easton Ellis - Autor
    Nascut in 1964 in Los Angeles, Bret Easton Ellis a cunoscut succesul inca de la debut, cu romanul Mai putin decit zero (1985), scris pe cind studia la Bennington College, in Vermont. in 1987 publica al doilea roman, Regulile atractiei, iar in 1991 ii apare American...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Bret Easton Ellis, interviu cu Adrian BUZ, septembrie 2007, REPUBLIK - Bret Easton Ellis
"Stiu ca pentru mine scrisul e o usurare, e un fel de a exprima ce simt si ma bucur de el asa cum e, gasesc ca-mi face placere, pentru mine e mai degraba un hobby, ceva ce-mi face placere sa fac. Pentru mine scrisul e aproape involuntar. Nu public multe carti si atunci cind simt nevoia sa scriu una, ca e in mine ceva care trebuie exprimat, atunci ma asez si incep sa-mi planific o carte si apoi o scriu. Exprim ceea ce simt intr-un anumit moment din viata mea prin personaje fictionale si intrigi fictionale si fantezii. In American Psycho e vorba despre un barbat innebunit si, da, e o critica a valorilor culturii si societatii americane. Dar, in acelasi timp, e in mare parte vorba despre mine, pentru ca scriam despre mine. Eram foarte furios pe valorile anilor ’90 si pe valorile Americii si eram furios si pe mine ca le luam de bune, pentru ca o parte din mine o facea. American Psycho dezvaluie o parte din estetica mea care era derivata din miscarea punk de la mijlocul anilor ’70, care isi exprima furia intr-o maniera foarte socanta, cu intentia de a-si soca oamenii pentru a-i face sa inteleaga despre ce e mesajul lor."
noiembrie 2005, Elle - Mihaela Spineanu
"Putina violenta? Se poate, chiar si ceva mai multa, de fapt foarte multa! O carte-bomba, pe care e mai bine s-o citesti cu lumina aprinsa!"
6 septembrie 2006, Academia Caţavencu - Alexandru Vărzaru
"Sint cel mai mare fan din lume al lui American Psycho, romanul lui Bret Easton Ellis. De altfel, o carte atit de mare incit chiar nu are nevoie sa stie ca eu sint cel mai mare fan al ei."
30 August 2007, Cotidianul - Andrei Terian
"Bret Easton Ellis mi-a creat dependenta de la American Psycho: nu pentru ceea ce s-ar putea numi cu oarecare staif «critica societatii de consum», «alienarea omului (post)modern» sau alte chestii de genul asta, nici macar pentru crimele (reale sau nu) pe care naratorul le descrie cu lux de amanunte, ci pentru acel mic, dar de efect truc care face ca personajele sa nu se recunoasca unele pe altele, dar sa scaneze fara gres toaletele, ceasurile sau accesoriile celorlalti."
19 septembrie 2005, Săptămâna Financiară - Lucia Verona
"Marele scriitor Norman Mailer descifreaza in American Psycho teme dostoievskiene si tot el sustine ca niciodata nu a intilnit, in literatura americana, un portret mai respingator al elitei financiare. Personajul principal al acestei carti socante, despre care autorul spune ca este «tot ce am gasit mai atroce in America anilor ’80» – un dandy in costum Armani, preocupat pina la obsesie de infatisarea lui, care ziua lucreaza «pasnic» pe Wall Street, iar noaptea devine un monstru ucigas –, seamana oarecum cu Dorian Grey, combinat cu Dr. Jekyll si Mr. Hyde, inrudit indeaproape cu marchizul de Sade."
17 septembrie 2005, Cotidianul - Mircea Mihăieş
"Un demon cu chip de inger devine simbolul lumii new-yorkeze ajunse in pragul nebuniei: Patrick Bateman, un ireprosabil functionar de pe Wall Street, este, in realitate, un monstru insetat de singe si de experiente erotice inimaginabile. Un horror fascinant, bazat pe sex si violenta."

Opinia cititorilor