TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cititorul

Bernhard Schlink
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cititorul este povestea unei iubiri mai putin obisnuite: aceea dintre adolescentul Michael Berg, fiul unui conferentiar la facultatea de filosofie...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1324-3
EAN-16: 978973461324
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cititorul este povestea unei iubiri mai putin obisnuite: aceea dintre adolescentul Michael Berg, fiul unui conferentiar la facultatea de filosofie ostracizat din pricina insistentei de a preda ginditori ce contraziceau ideologia nazista, si taxatoarea de tramvai Hanna Schmitz, cu douazeci de ani mai in virsta, care este gata de orice sacrificiu pentru a ascunde un secret rusinos. Mai mult decit o initiere erotica, aceasta relatie devine modalitatea privilegiata de investigare si asumare a trecutului politic al unei intregi natiuni; judecata si condamnata pentru faptele comise in calitate de supraveghetoare intr un lagar pentru femei din apropierea Cracoviei, Hanna influenteaza profund modul in care Michael ajunge sa resimta responsabilitatea si vina, transformind evenimentul istoric in realitate traita.

Bestseller international, tradus in aproape 40 de tari si distins cu prestigioase premii literare. Roman ecranizat in regia lui Stephen Daldry si avindu-l ca producator pe Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kate Winslet in rolurile principale. Filmul a obtinut cite cinci nominalizari la Oscar si, respectiv, la premiile BAFTA si este cistigatorul unui Glob de Aur.

Autor: Bernhard Schlink
Traducător: Ana Mureşanu
Postfaţator: Dumitru Radu Popa
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Titlu original: Der Vorleser
Pagini: 216
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură germană, nazism, al Doilea Război Mondial, dragoste, secrete, ecranizare, lagăre de concentrare, proces, societate
 • Dumitru Radu Popa
  Postfaţator
  Bernhard Schlink - Autor
  Scriitorul german Bernhard Schlink s-a nascut in 1944, la Bielefeld. A studiat stiintele juridice si din 1992 este profesor la Universitatea Humboldt din Berlin. A debutat ca scriitor cu romanul Dreptatea lui Selb (1987), primul volum dintr-o trilogie politista care s-a bucurat de mare succes la public si care cuprinde de asemenea volumele Inselaciunea lui Selb (1922) si Crima lui Selb (2001; Polirom, 2005). Afirmarea internationala o datoreaza insa romanului...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Bernhard Schlink
  Autor
  Dumitru Radu Popa - Postfaţator
  Dumitru Radu Popa s-a născut la Bucureşti, la 26 octombrie 1949. Tatăl, Grigore Gr. Popa, medic şi fin intelectual, este fiul celebrului anatomist şi literat Gr. T. Popa. Mama, Maria-Magdalena (născută Levandowski), a fost medic, pianistă de concert, scriitoare originală şi traducătoare din Rilke, Humboldt, Kobo Abe. Absolvent al Facultăţii de Filologie din Bucureşti (Română–Franceză) în 1972. Debutează literar cu cronici şi...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

27 septembrie 2011, LiterNet.ro - Ioana Baldea Constantinescu
"Cartea lui Schlink nu e nici despre initieri erotice, nici despre Holocaust. E o carte despre vina. Despre toate nuantele de gri care incap intre alb si negru. Tortionarul e o femeie frumoasa, iubita de un inocent. Ea e vinovata de moartea a citeva sute de femei, pe care le-a lasat sa arda de vii. La fel de adevarat este ca, daca le-ar fi deschis usa, ar fi murit, probabil, linsata, pentru o crima care inca nu era a ei. Povestea lui Schlink imbraca falduri de dileme, de variabile. Pina unde merge vina si cit putem fi de radicali in aprecierea ei? Si cit, pina la urma, din interminabilele procese nu vine din nevoia acuta, omeneasca, de a arata cu degetul, de a gasi un vinovat care, de multe ori, nu mai exista, de a responsabiliza o generatie, o natie, daca trebuie, numai pentru ca dezastrul sa devina macar putin mai suportabil?"
27 martie 2009, Orizont - Cristina Chevereşan
"Cititorul e o carte adinca, tacuta, insuportabil de intensa. Ajunsa la cea de a doua editie romaneasca si re-propulsata in topurile vinzarilor internationale de aparitia ecranizarii de succes, ea revine la locul meritat si in constiinta publicului. Este, de altfel, ceea ce vizeaza Bernhard Schlink atunci cind scrie un roman pe cit de provocator, pe atit de sobru, daca nu chiar sumbru. Scriitorul german face apel la suma constiintelor individuale ale celor ce urmaresc cu sufletul la gura povestea fostei gardiene Hanna Schmitz. Intr-o epoca a marilor verdicte, a foamei de condamnari si reabilitari definitive, in centrul Cititorului sta - obsedant, incomod, paralizant – o intrebare simpla: "Dumneavoastra ce ati fi facut?". Complexa si nuantata, interogatia de sine si de ceilalti e inserata de autor printre firele unei tesaturi narative cu model bine conturat. Actiunile se insiruie clar; obscure sint interstitiile, spatiile dintre cuvinte, gesturi, ginduri si decizii ce pot schimba nu una, ci mii de vieti. Schlink foloseste o poveste de dragoste atipica drept preambul pentru fapte de maxima gravitate."
Bernhard Schlink în interviu pentru Cotidianul, 23 februarie 2009, - Bernhard Schlink
"Cititorul nu este o carte despre nazism si Holocaust. Este o carte despre relatia dintre generatia postbelica si aceea a razboiului, despre implicarea celei dintii in vina celei de-a doua, si in general despre modul in care te implici intr-o vina care nu iti apartine. Scriitoarea americana Joyce Hackett a gasit un raspuns intelept la intrebarea de ce filmele americane se preocupa atit de intens de Al Treilea Reich si de Holocaust recent: teoria ei e ca dupa anii dubiosi din punct de vedere moral ai administratiei Bush, exista o nevoie semnificativa de probleme morale cu solutii saritoare-n ochi, de imagini clare si viguroase ale binelui si raului. Vazut in aceasta lumina, Cititorul, care trateaza probleme morale, tensiuni si conflicte, nu se incadreaza in acest curent de filme americane."
2-8 aprilie 2009, Observator cultural - Dana Pîrvan Jenaru
"Cititorul este un roman clasic, canonic, in sensul ca – fara a avea nimic spectaculos la modul artificial si fara a miza pe deconstructie – impactul emotional si ideologic al sensului problematic este atit de puternic, incit e imposibil ca lectura sa lase in urma sa indiferenta, fiind, in plus, genul de roman a carui „actualitate“ este independenta de virsta de lectura pe care o va implini cartea la un moment dat."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus