TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Timpul îmbătrîneşte în pripă

Antonio Tabucchi
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cea mai recenta carte a scriitorului italian Antonio Tabucchi, unul dintre candidatii permanenti la Premiul Nobel pentru Literatura. Timpul...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1732-6
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cea mai recenta carte a scriitorului italian Antonio Tabucchi, unul dintre candidatii permanenti la Premiul Nobel pentru Literatura.

Timpul imbatrineste in pripa cuprinde noua povestiri in care lirismul se impleteste admirabil cu gravitatea, iar nostalgia cu incertitudinea, avind drept subiect fetele si mastile timpului, decalajul deconcertant dintre timpul constiintei si cel al istoriei, timpul pus in paranteza al tarilor din fostul bloc comunist. Chinuitor de lung sau infricosator de scurt, discontinuu, capricios sau alunecos, timpul vindeca ranile ori se amuza redeschizindu-le, asterne uitarea asupra intimplarilor trecutului sau le ingaduie sa traiasca in prezent, deghizindu-le sub o alta infatisare. Folosindu-se de o adevarata arta a decalajului si de un joc subtil al aparentelor, scriitorul ne conduce prin labirinturile memoriei subiective si prin arcanele unui timp pierdut si regasit la nesfirsit.

Autor: Antonio Tabucchi
Traducător: Liviu Ornea
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Il tempo invecchia in fretta
Pagini: 208
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură italiană, povestiri, nostalgie, incertitudine, timp, istorie, conştiinţă, uitare, deghizare, memorie subiectivă
 • Liviu Ornea
  Traducător
  Antonio Tabucchi - Autor
  Cunoscutul prozator italian Antonio Tabucchi s-a nascut in 1943 la Pisa. A fost profesor de literatura portugheza la universitatile din Bologna, Genova, Pisa si Florenta si director al Institutului Italian de Cultura de la Lisabona (1987-1989). Bogata sa creatie narativa a debutat cu romanul istoric Piata Italia (1975) si a continuat cu numeroase volume de povestiri si romane, dintre care amintim: Mica nava (1978), Jocul reversului (1981 si 1988, editie adaugita),...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Antonio Tabucchi
  Autor
  Liviu Ornea - Traducător
  Absolvent al Facultăţii de Matematică, Universitatea din Bucureşti, specializat în algebră-geometrie. Doctorat în matematică, cu lucrarea Structuri geometrice pe varie­tăţi complexe. În prezent, este profesor la Facultatea de Mate­matică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi cer­cetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Acade­miei Române. A publicat peste 40 de...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

5 august 2010, Observator cultural - Silvia Dumitrache
"Cel mai recent volum al lui Antonio Tabucchi, Timpul imbatrineste in pripa, readuce in prim-plan o serie de subiecte dragi scriitorului italian, precum importanta amintirilor, definitorii pentru personalitatea unui om, nedreptatile istoriei, relativitatea principiilor care, la un moment dat, sint capabile sa puna bazele unui razboi, si, cel mai important, trecerea timpului: dupa cum indica si titlul, timpul este punctul central, in jurul caruia se construiesc cele noua povestiri («Cercul», «Pic, poc, plici», «Nori», «Cu mortii la masa», «Intre generali», «Yo me enamoré del aire», «Festival», «Bucurestiul nu s-a schimbat deloc“, «Contratimp»). […] Timpul imbatrineste in pripa nu este un volum al dezolarii si al intunericului, ci al melancoliei si al tristetii, in aceeasi atmosfera pe care Tabucchi o imprima si romanului Tristano moare."
5 august 2010, Observator cultural - Andreea Răsuceanu
"Timpul, in infinitele moduri de intelegere ale sale, e tema centrala a acestei culegeri de povestiri, unul dintre firele subtile care leaga textele, celalalt fiind spatiul (o geografie nefamiliara, cum accentueaza Tabucchi, care este cea a tarilor din sud-estul Europei, si ale carei puncte de reper sint, printre altele, Bucurestiul, Budapesta si Moscova). Afirmind ca a reusit sa scrie despre timp fara sa stie cum sa-l defineasca si facind trimitere la celebra formula a Sfintului Augustin din Confesiuni, Tabucchi mai dezvaluie calitatea principala a timpului din povestirile sale, el este unul al memoriei, al constiintei, un timp care nu «trece», ci «imbatrineste», al nostalgiei care trece amintirile prin filtrul sau transfigurator. […] Intr-o naratiune enigmatica prin echivoc si jonglind abil cu acest trompe-l’oeil care deplaseaza mereu centrul de interes de la un personaj la altul, de la un detaliu la altul, Tabucchi ofera, la scara redusa (ca dimensiuni), masura uriasului talent pe care o da in romanele sale. […] Intr-o traducere ce dovedeste deplina aderenta a traducatorului la text si evidente afinitati ale acestuia cu scriitura tabucchiana, cititorul va mai imbatrini putin lecturind volumul, intr-un exercitiu al regasirii de sine."
19-25 august 2010, Dilema Veche, nr. 340 - Claudiu Constantinescu
"Sint noua povestiri despre tot atitea situatii in care timpul pare sa fi sarit de pe sinele GMT, apucind-o bezmetic prin curtile si vietile oamenilor. Brusc, pe fusele orare se rasucesc incilcite fire biografice, curgerea temporala capata puls si virsta, calendarul conventional e sabotat de contratimpii personali ai lucrului trait."
16 august 2010, Corso - Alina Purcaru
"Italienii au stilul lor static, meditativ, vecin cu eseul, de a spune o poveste. Nici cind scriu romane politiste nu se grabesc sa accelereze actiunea. Tabucchi, scriitorul-profesor caruia ii plac adincimile si secretele, foloseste linistea, calmul, ralantiul si meditatia, chiar cind construieste dialoguri. Aici incheaga noua povesti subtile, care pornesc de la biografiile neimplinite ale citorva indivizi din medii foarte diferite, multi dintre ei din fostul bloc comunist. Esentiale, in aceste povestiri, sunt fie sentimentul ca au ratat ceva, fie nostalgia, fie revelatia faptului ca n-au inteles un lucru de extrema importanta, sau, dimpotriva, ca inca se mai pot bucura."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus