TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cortul roşu

Anita Diamant
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cortul rosu este primul roman al autoarei, avind la baza o munca intensa de documentare si oferind informatii nu numai despre civilizatia ebraica...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0610-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cortul rosu este primul roman al autoarei, avind la baza o munca intensa de documentare si oferind informatii nu numai despre civilizatia ebraica veterotestamentara, ci si despre obiceiurile si cultura altor populatii antice. Tradus in peste 20 de limbi, volumul a fost selectionat pe lista celor mai bune romane ale ultimilor ani de catre asociatia independenta a librarilor americani si a devenit un bestseller mondial. Povestea Dinei, singura fiica a patriarhului Iacob, nu este nici pe departe cea mai cunoscuta din Vechiul Testament. Nu se compara in nici un caz cu celebra Cintarea Cintarilor, nici macar cu Cartea lui Ruth sau cu istoria lui Iona in pintecele chitului. Anita Diamant a avut intuitia sa aleaga din multitudinea de personaje care populeaza Biblia o femeie cu o aparitie mai degraba episodica, a carei viata este, asa cum spune ea insasi in Prolog, „o mica paranteza intre faimoasa poveste a tatalui meu, Iacob, si glorioasa cronica a fratelui meu, Iosif”. Saracia detaliilor biblice despre Dina, fata Leei si a lui Iacob si nepoata frumoasei Rahela, lasa cimp deschis imaginatiei Anitei Diamant, prin intermediul careia o femeie isi regaseste azi glasul, intr-o reconstructie literar-istorica ingenioasa si plina de culoare.

Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: The Red Tent
Pagini: 408
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, beletristică, civilizaţie ebriacă, vechiul testament, patriarh, povestea dianei
  • Anita Diamant - Autor
    Anita Diamant (n. 1951), cunoscuta ziarista americana, a publicat numeroase carti cu tematica biblica, dintre care cele mai cunoscute sint: Living a Jewish Life (1991) un ghid al traditiei iudaice in zilele noastre, Bible by Names (1996) o cercetare asupra a peste 3000 de nume din Vechiul si Noul Testament, Saying Kaddish (1998) o istorie a doliului in traditia biblica, The New Jewish Wedding (1985, revizuita in 2001) o descriere amuzanta si erudita a ceremoniei...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

4 aprilie 2008, Ziarul de Iaşi - Bogdan Romaniuc
"Pe baza citorva versete biblice, Anita Diamant reuseste o reconstituire plauzibila a unei figuri biblice aproape uitate, desi romanul isi pierde pe parcurs toate reperele simbolice. In cartea sa, scriitoarea acorda o mare atentie vietii femeilor, care are in centrul sau cortul rosu, locul in care acestea se intilnesc in fiecare luna. Cortul rosu devine, astfel, un spatiu ocrotitor, un loc misterios, al ritualurilor si al povestilor, dar si al purificarii."
27 aprilie 2007, Cotidianul - Mădălina Şchiopu
"Cortul rosu este locul unde femeile se retrag in timpul menstruatiei, al sarcinii, al nasterii si al lauziei, spatiul unde creeaza un univers al lor. Afara, in lumea barbatilor, se face istoria, se pun la cale faptele mari, se croieste destinul poporului lui Israel si al lumii. In cortul unde femeile trebuie sa se retraga, din cauza «necurateniei» lor, domneste o alta realitate, metaforica si inefabila. Aici se spun povestile oamenilor si ale zeilor, se transmite traditia magiei, a leacurilor vindecatoare, a secretelor pentru a avea urmasi sanatosi, se pastreaza memoria generatiilor care au trecut. Cortul rosu nu ofera insa o persepectiva feminista tezista, o istorie paralela a femeilor in conflict cu cea a barbatilor sau un protest la adresa oprimarii falocratice. Fiicele lui Israel impartasesc tragediile si bucuriile comunitatii lor, sint solidare cu acele traditii care permit unui popor incercat sa supravietuiasca. O fac insa in felul lor, dezvaluim ca, daca evenimentele istorice au loc afara, cortul rosu este locul in care viata isi gaseste continuitate si sens."

Opinia cititorilor