TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Fima

Amos Oz
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Plin de ironie si umor, romanul Fima (1991) portretizeaza, prin intermediul personajului principal - un mic functionar idealist, delasator si...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1054-9
EAN-16: 978973461054
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Plin de ironie si umor, romanul Fima (1991) portretizeaza, prin intermediul personajului principal - un mic functionar idealist, delasator si incapabil sa-si poarte singur de grija -, o intreaga generatie de israelieni care prefera sa se complaca in nesfirsite dezbateri politice, fara a-si pune vreodata in aplicare solutiile pentru rezolvarea conflictului israeliano- palestinian. Coplesit de vinovatie din cauza crimelor si violentelor din tara sa, de care se simte personal responsabil, Fima descopera, la cincizeci si patru de ani, ca si-a irosit farmecul, talentul literar, sansa unei cariere universitare si posibilitatea de a-si intemeia o familie visind sa ajunga la putere si restabileasca pacea in Israel. Moartea tatalui sau il face sa-si dea seama ca, desi nu-si poate implini visul, este capabil sa contribuie la realizarea acestuia ajutindu-i pe cei carora le sta in putere sa schimbe fata lumii.

In 1989, romanul Sa cunosti o femeie (Polirom, 2004) trece inca o data in fruntea topurilor de vinzari. In 1994 apare Sa nu pronunti: noapte, urmat, un an mai tirziu, de Pantera din subterana si, in 1999, de Aceeasi mare.

Autor: Amos Oz
Traducător: Any Shilon
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Fima
Pagini: 408
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură ebraică, funcţionar, idealist, dezbateri, conflictul israelino-palestinian, vinovăţie, eşec,
  • Amos Oz Amos Oz - Autor
    Amos Oz (n. 1939) este cel mai important prozator și eseist israelian. S-a născut la Ierusalim, părinții săi fiind originari din Polonia și Rusia. La 15 ani se stabilește în kibbutzul Hulda. După absolvirea Facultății de Filozofie a Universității...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie 2009, Dilemateca - Georgeta Ghinea
"Romanul Fima, pe care l-am terminat de citit noaptea tirziu si cu care am incercat sa dorm, ei bine, m-a tinut in acea stare pe care autorul o numeste “a treia stare”. Nici somn, nici veghe. Un fel de lumina care te invaluie complet, pe dinauntru si pe dinafara, si in care nu exista minciuna (in starea de veghe), si nici nu esti rascolit de vise ce se transforma in cosmaruri."
9 noiembrie 2008, tolo.ro - Catalin Tolontan
"E o carte blinda si dureroasa despre indecizie ca forma de escapism si despre trecerea timpului care nu aduce lamuriri. Il indragim pe Fima pentru ca nu ne putem nega pe noi."
28 iunie-4 iulie 200, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Pentru Amos Oz, singura modalitate de a pastra un vis intact este aceea de a nu incerca niciodata sa-l realizezi. Aceasta idee a stat la baza romanului despre Fima. Autorul Cutiei negre stie sa transforme realitatea cea mai banala in poezie."
22 iulie 2008, Cotidianul - Lucia Popa
"Cum Amos Oz nu vrea sa recurga la cele mai la indemina trucuri scriitoricesti pentru a-si seduce cititorii – pasaje erotice, fraze scurte, suspans, trivialitate sau umor spumos –, romanul Fima este cu atit mai pretios, tinind cont ca, totusi, se citeste cu sufletul la gura. Comparat adesea cu James Joyce pentru maniera in care jongleaza cu referinte culturale la tot pasul, pe care le ia in raspar sau le rastalmaceste savuros adesea, scriitorul israelian contemporan cel mai important nu oboseste totusi prin suprasolicitare cititorul, asa cum o face autorul lui Ulise."
18 ianuarie 2013, BookMag.eu - Adriana Gionea
"Romanul Fima devine o lectura umanizanta, o reintoarcere spre trasaturile considerate ireale in prezent. Amos Oz pare sa fi regizat filmul prin care vrea sa capteze memoria ultimului inocent. Scenele curg lent, dar sint insufletite de niste dialoguri transformate in destainuirile celor din jurul personajului central, fie ca sint aparitii fugitive sau nu. In viata lui Fima vin si pleaca femei triste, critice sau ingaduitoare, prieteni sau fantome ale unui viitor asa cum si-l inchipuie intr-un Israel aflat linga un butoi cu pulbere. Fiecare pagina va schimba raspunsurile pentru intrebarea: Pina cind va rabda inocenta pacifistului Fima? Cine si-a facut o parere despre conflictele din jurul Israelului doar urmarind presa trebuie sa aiba inaintea ochilor si romanul scris de Amos Oz pentru a cunoaste si parerea celor ce nu vor sa creada in resentimente."
Kirkus Reviews
"Fima este o panorama satirica a primei jumatati de secol de existenta a Israelului, vazuta prin ochii unui visator anost, ciudat si coplesit de cele mai pamintesti detalii ale rutinei sale zilnice, o carte de un umor profund si incintator, in maniera lui Gogol." 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus