TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Uimire şi cutremur (Ediţia 2006)

Amelie Nothomb
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Roman autobiografic in care autoarea povesteste un an (1990) din viata ei ca angajat al mega-companiei japoneze Yumimoto. Amelie-san, personajul...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0390-6
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Roman autobiografic in care autoarea povesteste un an (1990) din viata ei ca angajat al mega-companiei japoneze Yumimoto. Amelie-san, personajul central, are de infruntat – si o face cu cel mai rafinat umor – conflictul dintre morala si practicile de lucru japoneze. Nevoita sa serveasca ceaiul unei delegatii de la o alta companie, aceasta se descurca in buna traditie japoneza. Rezultatul? Delegatii gasesc suspecta o femeie din Europa care se comporta ca o japoneza si, in plus, mai si intelege japoneza. Reactia firmei? Amelie-san este avertizata ca nu trebuie sa inteleaga japoneza, ca a fost special angajata pentru ca sa nu inteleaga japoneza. „Gafele” sale deriva intotdeauna dintr-un conflict cultural intre obiceiurile occidentale si orientale, conflict care constituie si tema centrala a cartii.

Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze.

Autor: Amelie Nothomb
Traducător: Dragoş Bobu
Prefaţator: Alexandru Călinescu
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: Stupeur et tremblements
Pagini: 192
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură franceză, roman autobiografic, practici japoneze, conflicte culturale, umor, occident, orient
 • Alexandru Călinescu
  Prefaţator
  Amelie Nothomb Amelie Nothomb - Autor
  Amelie Nothomb s-a nascut in 1967 la Kobe (Japonia). Isi petrece primii trei ani de viata in Japonia, urmeaza China, SUA, Ban­gladesh, Birmania, Laos. Igiena asasinului (1992, Prix Rene-Fallet si Prix Alain-Four­nier), prima ei carte, s-a vindut in sute de mii...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Amelie Nothomb
  Autor
  Alexandru Călinescu - Prefaţator
  Alexandru Călinescu (n. 5 octombrie 1945, Iaşi) este profesor de literatură franceză la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi. Între 1992–1997 a predat la INALCO (Paris).Volume publicate: Anton Holban şi complexul lucidităţii (1972), Caragiale sau vârsta modernă a literaturii (1976), Perspective critice (1978), Biblioteci deschise (1987), Interstiţii (1998), Adriana şi...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

4 septembrie 2006, Săptămâna financiară - Lucia Verona
"Asa dicteaza vechiul protocol imperial japonez, ca imparatului trebuie sa i te adresezi cu «uimire si cutremur». Expresia i-a placut scriitoarei Amelie Nothomb si a folosit-o ca titlu pentru una dintre cartile ei, care avea sa fie distinsa cu Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze. Cititorii isi vor aminti desigur de un alt roman al autoarei de origine belgiana, Dictionar Robert de nume proprii, prezentat nu demult in aceasta rubrica. Uimire si cutremur este un roman autobiografic si evidentiaza cu un umor coroziv contrastul dintre doua culturi – cea europeana si cea nipona –, povestind tribulatiile autoarei ca angajata, timp de un an, la o mare firma din Japonia."
24 august 2006, Realitatea Românească - Ioana Vlad
"Clivajul cultural dintre cutumele occidentale si orientale devine pretextul unei carti scrise intr-un stil laconic, nervos, de mare precizie, indulcit insa de un umor si o (auto)ironie atasante. Accentele vag feministe, dar si aplecarea spre fina intelegere a tipologiilor fac din carte o alternativa solida pentru raportarea occidentalului la semenul sau oriental."
2 noiembrie 2006, Cultura - Rodica Grigore
"Marele cistig al acestei carti ramine, insa, faptul ca autoarea reuseste sa evite stereotipiile de toate felurile si sa puna astfel in fata cititorului o alta imagine a Japoniei, despre Japonia si japonezi. «Imperiu al semnelor», dupa deja celebra definitie a lui Roland Barthes, Japonia, privita prin ochii lui Amelie, de curind angajata la o mare companie nipona, numita Yumimoto, se va dovedi, in cele din urma, a fi si altceva."
Le Monde
"Romanul este un mic regal de luciditate si umor. Reteta acestei talentate romanciere consta in arta de a produce un text perfect echilibrat, laconic, un fel de caricatura eleganta.” 

Opinia cititorilor