TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Proiectul Lazarus

Aleksandar Hemon
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Tulburatorul roman al lui Aleksandar Hemon este construit in jurul unui eveniment istoric ambiguu: in dimineata zilei de 2 martie 1908, Lazarus...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1782-1
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Tulburatorul roman al lui Aleksandar Hemon este construit in jurul unui eveniment istoric ambiguu: in dimineata zilei de 2 martie 1908, Lazarus Averbuch, un tinar evreu supravietuior al pogromului din Chisinau, se prezinta la usa casei lui George Shippy, seful politiei din Chicago. Motivul vizitei ramine insa necunoscut, fiindca in numai citeva minute, din pricina trasaturilor sale de imigrant si a uniformei de lucru, Lazarus este luat drept anarhist si impuscat mortal. Ca urmare, presa locala provoaca o adevarata isterie cu conotatii xenofobe, acuzind deopotriva anarhistii reali si inchipuiti, considerati cu totii adepti ai conjuratiei lui Lazarus, asasinul fara arma. Dupa mai bine de un secol, scriitorul bosniac Vladimir Brik, stabilit in America, e fascinat de poveste si, cu ajutorul unei burse, incepe sa lucreze la Proiectul Lazarus. In ideea de a reface traseul personajului sau de la Chisinau la Chicago, Brik calatoreste in Ucraina, Moldova si Bosnia-Hertegovina, calatorie cu puternice accente autobiografice, in urma careia scriitorul est-european isi reevalueaza propriul statut de imigrant intr-o tara la fel de absurda precum e si aceea in care s-a nascut. Si in tot acest rastimp, prietenul sau din copilarie, fotograful Rora, il invaluie intr-o insiruire postmoderna de istorii misterioase si neverosimile.

Aleksandar Hemon – una dintre cele mai originale voci ale literaturii americane de azi, considerat „noul Nabokov” – este cistigator al premiului MacArthur «Genius» Grant si finalist al National Book Critics Circle Award.

Hemon si-a cistigat notorietatea prin romanele sale scrise intr-o limba engleza plina de originalitate si intr-un stil dintre cele mai atragatoare. Cu Proiectul Lazarus, Hemon ne ofera un roman ce imbina o atmosfera apasatoare cu povestirea detaliata a unor stari cind umorale, cind pline de umor.

Autor: Aleksandar Hemon
Traducător: Dan Sociu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: The Lazarus Project
Pagini: 328
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, literatură contemporană, emigrant, evreu, anarhism, Chişinău, scriitor, investigaţie, assasin, America, Europa de Est, autobiografic, caz real
 • Dan Sociu
  Traducător
  Aleksandar Hemon - Autor
  Aleksandar Hemon s-a nascut in 1964 la Sarajevo, a absolvit universitatea din acelasi oras si a ajuns sa publice in fosta Iugoslavie, inainte de implinirea virstei de 26 de ani. In 1992, a plecat la Chicago, cu intentia de a petrece citeva luni acolo. Asediul orasului Sarajevo i-a facut insa reintoarcerea imposibila. Hemon este autorul romanelor The Lazarus Project si Nowhere Man (Omul de nicaieri) – primul nominalizat in 2008 la National Book Award, al...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Aleksandar Hemon
  Autor
  Dan Sociu Dan Sociu - Traducător
  Dan Sociu s-a nascut in Botosani, la 20 mai 1978. A publicat: borcane bine legate, bani pentru inca o saptamina (Junimea, 2002, Premiul National pentru Poezie „Mihai Eminescu” – debut); fratele paduche (Vinea, 2004); cintece eXcesive (Cartea...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr.69, ianuaire 2012, Dilemateca - Codrin Liviu Cuţitaru
"In sfirsit cel de-al doilea roman al scriitorului (recent tradus si in limba romana de Dan Sociu), The Lazarus Project (2008) / Proiectul Lazarus (2011), investeste problema exilului cu noi sensuri estetice. Prozatorul se inspira dintr-un episod istoric real, petrecut in Chicago (unde locuieste, de altfel, el insusi). In 1908, Lazarus Averbuch, un evreu emigrant (din Basarabia), de 19 ani, bate dis-de-dimineata la usa sefului politiei din oras. Motivul vizitei a ramas necunoscut, dar se pare ca Lazarus ar fi avut o scrisoare pentru politist. Shippy (comandantul in discutie) a reactionat violent, intrucit l-a banuit pe Averbuch a fi anarhist (datorita trasaturilor si uniformei de lucru). Inainte de a-i da sansa unei explicatii, l-a impuscat pe tinar cu arma din dotare."
4 iunie 2011, Suplimentul de cultură nr. 317 - Florin Irimia
"„Spune-mi pentru ce e lumea asta – pentru viata sau pentru moarte?”, o intreaba naratorul pe o tinara custode la Centrul Evreiesc din Chisinau. Iuliana, caci asa o cheama, ii raspunde ca pentru viata, dar Brik pare sa fie de alta parere. Pe masura ce se indeparteaza tot mai mult de valorile americane simbolizate de Mary, afundindu-se concomitent in trecutul mocirlos, mai vechi sau mai nou, al Europei, Brik se scutura de toate cutumele lumii civilizate, pentru a deveni el insusi un fel de anarhist. Un anarhist al asa-ziselor valori euro-americane, pline de ipocrizie si duble masuri, dar si al propriei vieti, asa cum si-o traise pina atunci. La sfirsitul calatoriei sale, Brik alege sa nu se mai intoarca in America. „Acasa e acolo unde cineva iti observa absenta”, spune el, adesea, de-a lungul romanului. Totusi, in Sarajevo, unde intentioneaza sa ramina, nimeni nu i-a observat absenta. Bosnia nu mai e acasa, dar America nu i-a fost niciodata. Si-atunci, cum va iesi din acest impas? Nu stie. Tot ce stie e ca trebuie sa se apuce de scris. Care e poate singura lui casa."
The Washington Post
"Structura Proiectului Lazarus este de o ingeniozitate rara. Succesiunea capitolelor insira povestea uciderii lui Lazarus spusa de Brik, si calatoria lui Brik in cautarea lui Lazarus. Apoi, pe masura ce romanul se desfasoara, cele doua povesti se leaga intr-un amestec uneori trist si plin de confuzii, alteori amuzant si ironic.” 
Chicago Tribune
"Proiectul… are o miza inalta, fascinanta si cu adevarat indrazneata. El reuseste sa faca in spatiul a patru sute de pagini ceea ce face doar fictiunea de inalta clasa: ii dezvaluie cititorului cele mai ascunse cotloane ale constiintei sale.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus