TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Stoc furnizor
PREȚ: 8,95 lei
-7%9,62 lei
Disponibilitate: Stoc furnizor
Retur posibil: 365 zile
Data estimată de livrare: 24.10.2017
Comandă prin telefon sau email:
0740.317.617 carte@cartepedia.ro
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Omul de nicăieri

Aleksandar Hemon
Stoc furnizor
PREȚ: 8,95 lei
-7%9,62 lei
Disponibilitate: Stoc furnizor
Retur posibil: 365 zile
Data estimată de livrare: 24.10.2017
Comandă prin telefon sau email:
0740.317.617 carte@cartepedia.ro
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Jozef Pronek, protagonistul fanteziilor din romanul Omul de nicaieri, rataceste prin Chicagoul anilor ’90. Este un tinar bosniac care visa in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1644-2
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Jozef Pronek, protagonistul fanteziilor din romanul Omul de nicaieri, rataceste prin Chicagoul anilor ’90. Este un tinar bosniac care visa in liceu sa atinga celebritatea cu trupa sa cintind cintece de Beatles, un specimen anacronic picat in toiul miscarilor contraculturale ale vremii, un personaj cu o identitate dubioasa si un trecut ce ramine partial invaluit in mister. Viata lui Pronek pare sa se reconfigureze in fiecare nou capitol, din diversele perspective ce reconstruiesc personajul si in contextele bizare in care se trezeste blocat: in Kiev, in timpul unei lovituri de stat de dupa prabusirea Uniunii Sovietice, dind mina cu presedintele George Bush, cu care are un schimb ridicol de replici; sau militind timorat pentru Greenpeace; sau facind pe detectivul particular. Cert este ca reuseste mereu sa stirneasca interesul celor din jur, care ii atribuie automat amprenta alienanta si exotica a refugiatului dintr-o tara devastata de razboi. Privita prin ochii acestui emigrant mereu stingher si nedumerit de reactiile celor din jur, lumea se invaluie intr-un aer de stranietate ce lumineaza fiecare detaliu marunt din noi unghiuri.  

Autor: Aleksandar Hemon
Traducător: Dan Sociu
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Nowhere man. The Pronek Fantasies
Pagini: 264
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, beletristică, Chicago, anii 90, bosniac, identitate dubioasă, mişcări contraculturale, mister, contexte bizare, detectiv particular, George Bush, alienare, stranietate
 • Dan Sociu
  Traducător
  Aleksandar Hemon - Autor
  Aleksandar Hemon s-a nascut in 1964 la Sarajevo, a absolvit universitatea din acelasi oras si a ajuns sa publice in fosta Iugoslavie, inainte de implinirea virstei de 26 de ani. In 1992, a plecat la Chicago, cu intentia de a petrece citeva luni acolo. Asediul orasului Sarajevo i-a facut insa reintoarcerea imposibila. Hemon este autorul romanelor The Lazarus Project si Nowhere Man (Omul de nicaieri) – primul nominalizat in 2008 la National Book Award, al...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Aleksandar Hemon
  Autor
  Dan Sociu Dan Sociu - Traducător
  Dan Sociu s-a nascut in Botosani, la 20 mai 1978. A publicat: borcane bine legate, bani pentru inca o saptamina (Junimea, 2002, Premiul National pentru Poezie „Mihai Eminescu” – debut); fratele paduche (Vinea, 2004); cintece eXcesive (Cartea...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iunie 2010, Dilemateca - Dragoş Zetu
"Ceea ce surprinde in proza lui Hemon nu este neaparat povestea propriu-zisa, ci, in mod cu totul neasteptat pentru un bosniac care scrie intr-o limba straina, limbajul. Scriitorul are capacitatea de a imortaliza fiecare detaliu al vietii protagonistului, intr-o maniera unica, aducind in limba engleza o prospetime stilistica atragatoare. Farmecul scriiturii sale sta tocmai in felul in care foloseste vocabularul limbii de adoptie: isi asuma riscul de a se indeparta de sabloane, de a inventa, de a face asocieri lingvistice noi, toate acestea pentru ca nu priveste limbajul ca pe un set de reguli care trebuie respectate cu orice pret (una dintre ispitele clasice ale autorilor care scriu in limba materna). Imaginile cotidiene sint prilejul perfect de a face dovada acestei libertati: «toaleta avea capacul ridicat si o ramasita de hirtie igienica dizolvata pulsa ca o meduza»; sau: «doua oua albe se zbateau in clocotul apei, doi ochi fara irisi». In final devine clar ca Jozef, omul de nicaieri, este de fapt omul de pretutindeni. Astfel, Hemon schiteaza in acest roman portretulrobot al individului postmodern alienat, aflat intr-o cautare continua a propriei identitati."
25 martie 2010, Dilema Veche - Claudiu Constantinescu
"Aleksandar Hemon se joaca serios cu bietul cititor, intinzindu-i curse, punindu-i vigilenta la treaba, amenintindu-l cu piruete naratoriale. Dupa primele 30 de pagini, cind crezi ca te-ai dumirit despre cine anume ti se va povesti, itele se despletesc brusc, presupusul protagonist ramine simplu narator, in timp ce o figura perfect anonima, ivita accidental, se cocoata pe tronul personajului principal. Si rasturnarile acestea se tot innoiesc, schimbindu-se – cu fiecare capitol – ba povestitorul, ba protagonistul, in beneficiul unei minunate poezii a secundarului. Multe, foarte multe imagini memorabile si un capitol final naucitor, legat de restul povestii parca prin simpla potriveala a unor rime."
25 martie 2010, Observator cultural - Simona Sora
"Aleksandar Hemon nu este inca o voce foarte cunoscuta in spatiul cultural romanesc, dar succesul sau tot mai mare din ultimii ani il anunta ca pe un scriitor care se va impune din ce in ce mai mult – in 2008, a fost nominalizat la National Book Award, pentru romanul The Lazarus Project, si la National Book Critics Circel Award, pentru romanul Nowhere Man. Aleksandar Hemon pare a intruchipa realizarea visului american: emigrat in State la inceputul anilor ’90 (intr-un fel, in urma unui concurs de imprejurari – plecat in Chicago, in 1992, fara intentia de a-si parasi definitiv tara de origine, Bosnia, va fi obligat sa ramina acolo din pricina conflictelor izbucnite in Sarajevo), fara a cunoaste limba engleza, ajunge sa exceleze din punct de vedere stilistic, devenind unul dintre cei mai apreciati scriitori a caror identitate este de granita. […] In ultimii ani, spatiul balcanic este tot mai bine reprezentat, iar Aleksandar Hemon, din perspectiva emigrantului balcanic ajuns in America, marcheaza o voce originala in acest peisaj."
San Francisco Chronicle
"Un virtuoz al limbajului, stilisticii si observatiei sociale, Aleksandar Hemon  a scris un roman de un umor caustic si cauterizant. Adolescentul balcanic angoasat si chinuit de hormoni pe care l-a creat este profund uman, total irezistibil si adesea haios, in acelasi timp produsul unei culturi aparte si om universal.” 
The New York Times Book Review
"Unul dintre cei mai interesanti antieroi de la Augie  March incoace. Hemon nu este capabil sa scrie nici macar o propozitie plicticoasa si, ca urmare, literatura are numai de cistigat.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus