TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Singurătatea alergătorului de cursă lungă

Alan Sillitoe
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Nuvela Singuratatea alergatorului de cursa lunga (The Loneliness of the Long Distance Runner), detina­toare a premiului Hawthornden pentru...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2831-5
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Nuvela Singuratatea alergatorului de cursa lunga (The Loneliness of the Long Distance Runner), detina­toare a premiului Hawthornden pentru literatura, a fost publicata in 1959 si ecranizata in 1962, dupa un scenariu scris de autor, in regia lui Tony Richardson. Filmul i‑a adus actorului Tom Courtenay (cunoscut publi­cului pentru rolurile de mai tirziu din filme precum Doctor Jivago sau Noaptea generalilor) un premiu Bafta pentru debut in 1963. Protagonistul, un tinar rebel, ajunge sa fie inchis, pentru o spargere, intr‑un centru de corectie unde i se ofera sansa sa ia parte la un concurs de cros pe distante lungi. Diminetile friguroase, chinuitoare si orele lungi de alergare il fac sa se gin­deasca la lumea din jur, cu ipocrizia ei, lipsa de mora­litate si telurile superficiale. Alaturi de aceasta nuvela, volumul contine alte citeva povestiri, printre care : Unchiul Ernest, Domnul Raynor, invatatorul, Fotografia cu barca de pescuit, Arca lui Noe, Simbata dupa‑amiaza, Declinul si prabusirea lui Frankie Buller.

Autor: Alan Sillitoe
Traducător: Ciprian Şiulea
Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Titlu original: The Loneliness of the Long Distance Runner
Pagini: 208
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, literatură modernă, generaţia tinerilor furioşi, case de corecţie, nuvelă, cross, antrenamente, concurs, ipocrizie, moralitate, superficial, revoltă
  • Alan Sillitoe - Autor
    Alan Sillitoe (1928‑2010) s‑a nascut in Nottingham, intr‑o familie de muncitori. A renuntat la scoala la virsta de paisprezece ani si a muncit o vreme in fabrica, ocupindu‑si timpul liber cu lecturi. In 1945 a ajuns controlor de trafic aerian in cadrul Fortelor de Aviatie britanice, insa s‑a imbolnavit de tuberculoza si a fost pensionat la virsta de 21 de ani. Reprezentant al Generatiei Tinerilor Furiosi, desi ii displacea sa fie desemnat astfel, a scris...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2012, Dilemateca, nr. 77 - Codrin Liviu Cuţitaru
"Singuratatea alergatorului de cursa lunga (1959) se articuleaza, nemijlocit, din substanta epica, practic anarhista, a celor consacrati in istoria literara engleza drept The Angry Young Men. Sillitoe renunta, prin intermediul protagonistilor acestor texte, la simplul nonconformism etalat de personajele romanesti din modernitatea europeana tirzie si isi asuma o ideologie intrinseca a revoltei."
3 august 2012, Observator cultural, nr. 635 - Cristina Manole
"Povestirea lui Sillitoe care da titlul volumului – in care regasim inca opt short stories, una mai miezoasa decit alta – se dovedeste o bijuterie. Confesiunea unui adolescent care traieste la marginea societatii (...) Lupta lui de a ramine el insusi este remarcabila. Junele condamnat pentru un furt – marunt, altminteri – devine constient de propria sa forta launtrica. Alearga, pentru ca i se da sansa sa scape de orele/zilele/lunile/anii de detentie, dar tot alergind, gindeste. Medi¬teaza. Vrea sa afle ce e cu viata lui. Alearga. Alergarea ca noua forma de meditatie, de cautare de sine. Peripatetizarea socratica in vesmint modern."
28 mai 2012, Caţavencii - Cristian Teodorescu
"O povestire antisistem radicala, scrisa de un tinar britanic furios al anilor ‘50 care s-a luptat pina la adinci batrineti sa scape de aceasta eticheta de turma! La fel ca alergatorul sau, Alan Sillitoe nu-si imagineaza revolta de gasca, nici macar revolta de familie impotriva establishment-ului, ci torpilarea sistemului venita din partea unui singuratic. Un adolescent suparat care porneste in viata pe scurtatura – adica se apuca de hotii, dupa citeva popasuri prin scoli de corectie. Chiar daca ati vazut filmul, nu ratati povestirea: e o capodopera si pare scrisa ieri pentru miine."
17 septembrie 2012, BookMag.ro - Anamaria Blănaru
"Singuratatea alergatorului de cursa lunga [poate fi] vazut ca o suma de fatete ale orasului natal, Nottingham. Exista o anume detasare de intimplarile care le marcheaza existenta si pe care le reconstituie integral sau fragmentat personajele lui Alan Sillitoe. Privirea din afara nu devine sinonima cu un soi de reflexie acuta ci mai mult cu o constientizare a spatiului in care se situeaza si a libertatilor pe care si le pot permite. (...) Lumea narativa a lui Alan Sillitoe e altfel citita decit traita si niciodata inteleasa pina la capat."
Alan Sillitoe
"E ca si cum tot ce mi-a influentat orbeste viata inainte sa implinesc 30 de ani ar fi dat buzna din subconstientul meu. Caci, desi Singuratatea alergatorului de cursa lunga este despre un tinar inchis la scoala de corectie, la fel de bine ar putea fi despre un scriitor si despre reactia lui in fata presiunii societatii si a mass-mediei. Intotdeauna e ceva care te impinge sa spui: N-am nevoie de linguselile voastre, de recompensele voastre.”   
The Guardian
"Tonul nuvelei lui Sillitoe e mai strident, mai in raspar decit cel al romanului sau de debut. Smith, tinarul atlet de la scoala de corectie care pierde o cursa hotaritoare doar ca sa le faca in ciuda gar-dienilor, isi proclama dorinta de a-i lasa pe toti cu gura cascata. Si prin toti el se refera la politisti, la guvernanti, la curvele rasate, la grafomani, la ofiterii din armata si la parlamentari.” 
Daily Telegraph
"Pus in fata unui mediu familiar, a descrierii unui detaliu ori a unui moment in desfasurare, Alan Sillitoe isi arata adevaratul talent.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus