TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Sâmbătă seara, duminică dimineaţa

Alan Sillitoe
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Romanul Simbata seara, duminica dimineata are ca sursa de inspiratie materialul brut al experientelor lui Alan Sillitoe in Nottinghamul din anii de...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-3241-1
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul Simbata seara, duminica dimineata are ca sursa de inspiratie materialul brut al experientelor lui Alan Sillitoe in Nottinghamul din anii de dupa terminarea razboiului: o copilarie dickensiana, urmata de greutatile muncii necalificate in fabricile locale. Protagonistul romanului, Arthur Seaton, un tinar si harnic strungar cu faima de mare bautor, dar si de povestitor prolific, este unul dintre tinerii rebeli care stiu mai bine decit altii ce-i viata, stiu ce-si doresc de la ea si cum sa-si indeplineasca visurile. Intilnirile ascunse ale tinarului cu citeva femei maritate ajung insa subiect al birfelor locale, iar intr-o seara, cind Arthur intilneste o domnisoara intr-unul din puburile britanice atit de pline de culoare, viata protagonistului pare dintr-odata sa nu mai fie atit de simpla.

Autor: Alan Sillitoe
Traducător: Ciprian Şiulea
Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Titlu original: Saturday Night and Sunday Morning
Pagini: 304
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, roman, Anglia postbelică, tânăr, aventuri, băutor, strungar, idile, dragoste, rebeliune
  • Alan Sillitoe - Autor
    Alan Sillitoe (1928‑2010) s‑a nascut in Nottingham, intr‑o familie de muncitori. A renuntat la scoala la virsta de paisprezece ani si a muncit o vreme in fabrica, ocupindu‑si timpul liber cu lecturi. In 1945 a ajuns controlor de trafic aerian in cadrul Fortelor de Aviatie britanice, insa s‑a imbolnavit de tuberculoza si a fost pensionat la virsta de 21 de ani. Reprezentant al Generatiei Tinerilor Furiosi, desi ii displacea sa fie desemnat astfel, a scris...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

8 decembrie 2012, Suplimentul de cultură, nr. 378 - Florin Irimia
"La incurajarile lui Robert Graves, Alan Sillitoe va scrie primul sau roman, Simbata seara, duminica dimineata, la virsta de treizeci de ani, dupa ce, timp de noua ani, traise dintr-o pensie de boala, in urma diagnosticarii cu tuberculoza. Romanul se va dovedi un mare succes, deschizindu-i calea spre o lunga cariera literara si asigurindu-i englezului un loc binemeritat pe podiumul generatiei postbelice de scriitori „furiosi”, alaturi de John Osborne si John Braine."
28 decembrie 2012, bookblog.ro - Alexandra Găujan
"Publicat in 1958, romanul a fost clasat de critica drept una dintre productiile curentului Angry Young Men, eticheta care l-a nemultumit pe Sillitoe (furia, atita cit exista in carte, rareori porneste dinspre protagonist). Plusuri: stilul concis, influentat de lecturile din Hemingway ale tineretii lui Sillitoe, transformarea aproape neverosimila a lui Arthur in partea a doua a romanului – despre care s-ar putea discuta la nesfirsit."
20 martie 2013, BookMag.eu - Dora Constantinovici
"Simbata seara, duminica dimineata (tradusa excelent de Ciprian Siulea) este doar inca o bucata din fresca lui Sillitoe despre clasa muncitoare a anilor ʼ50 din Anglia cu tot cu libertatile si restrictiile ei. Daca vreti, un protest al tinerilor (exprimat prin vocea lui Arthur) la adresa vietii fals mic-burgheze la care societatea ii indeamna sa aspire, desi lipsa posibilitatilor financiare ii impiedica sa o aiba cu adevarat vreodata."
18 februarie 2013, blog.libris.ro - Sever Gulea
"Sintem in Anglia postbelica, in vremuri in care se simt ecourile relansarii economice: gasesti ce vrei peste tot iar salariile sint atit de bune incit o leafa muncitoreasca ar putea ajunge pentru un chef de zece zile, raminind si ceva economii pentru o motocicleta si un automobil. Asemenea vremuri, atit de promitatoare isi gasesc parca intruparea simbolica in protagonistul romanului lui Sillitoe, pe numele lui Arthur Seaton, un tinar zvelt, aratos, harnic, de 23 de ani care lucreaza zdravan si bea pe masura – un individ care stie cum si cind sa munceasca dar caruia ii este la fel de clar cind si cum sa se distreze. Duminica dimineata, la ceas matinal, numai bun pentru pescuit, Arthur va ajunge sa reflecteze asupra apucaurilor sale…in fond, vine un moment in care iti dai seama ca nu merita sa traiesti doar ca un peste istet – mereu evitind pescarul, mereu refuzind rima din cirlig, ajungi de fapt sa nu mai ai o viata, sa nu mai ai parte de schimbare, sa nu mai ai… impotriva cui lupta. Morala povestii lui Arthur Seaton este memorabila: ca sa fii un rebel adevarat, trebuie sa fii macar o data un conformist !"
The Guardian
"Povestea lui Sillitoe despre un tinar rebel ca multi altii, Arthur Seaton, era in acord cu vremurile ei si, se pare, este inca la fel de actuala.” 

Opinia cititorilor