TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Chicago

Alaa Al-Aswani
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Chicago (2006), bestsellerul care a surclasat Blocul Iakubian, prezinta vietile mai multor egipteni americanizati, stabiliti in Chicago din motive...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1786-9
EAN-16: 978973461786
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Chicago (2006), bestsellerul care a surclasat Blocul Iakubian, prezinta vietile mai multor egipteni americanizati, stabiliti in Chicago din motive politice sau economice. O mare parte din actiune se petrece in campusul Facultatii de Medicina, unde autorul insusi si‑a finalizat studiile. Scriind fara teama si fara tabuuri, Alaa al‑Aswani propune o viziune critica atit a societatii americane, unde unele dintre personajele sale se confrunta cu dezastrele provocate de abuzul de droguri si relatiile sexuale riscante, cit si a politicii autoritariste a Egiptului contemporan. Dar, dincolo de mesajul sau politic, Chicago, ca si Blocul Iakubian, este in primul rind o extraordinara galerie de portrete zugravite cu maiestria si migala unui miniaturist oriental.

Alaa al-Aswani este autorul bestsellerului Blocul Iakubian, cel mai bine vindut roman de limba araba al inceputului de secol XXI, tradus in douazeci si sapte de limbi si transformat intr-un film de succes in 2006.

Autor: Alaa Al-Aswani
Traducător: Nicolae Dobrişan
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Chicago
Pagini: 360
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură arabă, literatură egipteană, emigranţi, America, campus, analiză, societate, consum de droguri, sexualitate, autoritarism, portrete
  • Alaa Al-Aswani - Autor
    Alaa al‑Aswani s‑a nascut in 1957, in orasul Cairo. A urmat Facultatea de Medicina la Universitatea din Cairo, specializindu-se in stomatologie, si a facut studii de master la Universitatea Illinois din Chicago. Este de profesie dentist, scrie proza, dar in acelasi timp este considerat si unul dintre cei mai importanti lideri de opinie din presa egipteana. A debutat pe scena literara in 1990, fiind privit ca un demn succesor al laureatului Premiului Nobel...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie 2011, Dilemateca - Codrin Liviu Cuţitaru
"Al-Aswani scrie despre o lume marginala, a Orientului Mijlociu (simbolizat de Egiptul contemporan), aflata in permanenta transformare, sub presiunea liberalismului apusean. Daca primul roman, Blocul Iakubian, construia o fresca sociala pur egipteana, luindu-si ca reper batrinul turn din Cairo, ridicat de bogatul armean Hagop Yakubian, cel de-al doilea, Chicago, muta observatia tipologica inspre Vest, ocupindu-se de Egiptul diasporei (de conationalii lui al-Aswani din Lumea Noua). Ambele texte creioneaza insa un individ egiptean generic, apartinind lumii postindustriale, cu inclinatii laice (desi reprimate de un fond religios ipocrit), ginduri de democratizare a vietii publice si deschidere fata de Occident."
30 iunie 2012, BookMag.ro - Adriana Gionea
"Veti descoperi un roman necrutator cu amatorii de iluzii si un povestitor care nu admite in preajma sa cititori neimplicati, ignoranti cu privire la problemele ivite pe alte meridiane decit cele in care isi duc traiul. (...) Alaa al-Aswani imbina spiritul de observatie a unui jurnalist incisiv, care pune sub lupa toate defectele societatii, cu talentul unui prozator specializat in romane psihologice. Chicago are toate calitatile unui roman-cult pentru adolescentii veniti din comunitatile dislocate prin complicitatea membrilor care vad in exil unica sansa de suprevietuire. Este noua carte de capatii a generatiei lasate sa invete, pe cont propriu, cum sa evite capcanele aparute in urma noii ciocniri dintre civilizatii: rasismul, alienarea, autoizolarea, culpabilitatea si fanatismul."
17 octombrie 2010, Corso - Alina Purcaru
"Chicago, imigranti egipteni, drame personale si diferente culturale, umor din cind in cind, conflict, sexualitate, ambiguitate, viata intr-un campus de medicinisti, viata politica, cu abuzuri si nedreptate si viata strazii, cu riscuri si diversitate. Toate sint adunate in romanul stufos al egipteanului cunoscut la noi pentru Blocul Iakubian si unul dintre cei mai cititi scriitori arabi ai momentului."
The Telegraph
"In Chicago intilnim aceeasi structura si aceeasi deschidere vasta ca in Blocul Iakubian. Reflectiile pe teme politice se imbina cu povesti de dragoste si emancipare emotionala, iar fiecare capitol se sfirseste intr-un punct de climax. Dar aspectul cel mai interesant al acestui roman este faptul ca personajele sint dislocate din confortul propriei culturi: aflate in exil, ele sint lipsite de justificarile oferite de aceasta, iar fanteziile, iluziile, prejudecatile si limitarile lor se dezvaluie pe deplin.” 
The Guardian
"Chicago este o fresca ampla, cu o multitudine de personaje ale caror povesti se impletesc unele cu altele. Prezentindu-si conationalii pe fundalul unei alte culturi, Alaa al-Aswani reuseste sa sublinieze aspectele cele mai sensibile ale personalitatii lor, sa le investigheze optiunile, traumele, loialitatile si apartenentele.” 
The Spectator
"Prin talentul sau de povestitor si darul observatiei, Alaa al-Aswani aminteste de Somerset Maugham.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus