TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Planuri de viaţă

Vasile Baghiu
Colecții/Serii: Fiction LTD
La patruzeci si cinci de ani, Vili Barna isi contempla viata cu un calm netulburat. Glisind printre planurile temporale, el isi traieste simultan...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2733-2
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

La patruzeci si cinci de ani, Vili Barna isi contempla viata cu un calm netulburat. Glisind printre planurile temporale, el isi traieste simultan prezentul si trecutul – nu doar ale sale, ci si ale tatalui pierdut in copilarie, pe care il regaseste acum cu ajutorul unui cutremurator jurnal de prizonier in URSS. Vili a trecut, inainte si dupa 1989, prin toate framintarile intelectualului onest care a visat ca va iesi, ca vom iesi cu totii la liman. Dupa toate adversitatile politice si sociale ale anilor ‘90, dupa tradarile si dezertarile din jur, se va concentra asupra familiei sale si a viitorului imediat. Planurile sale tintesc spre o viata dincolo de granite, unde bunavointa strainilor ii poate asigura din cind in cind macar o farima de normalitate.

Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Pagini: 312
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, planuri temporale, rememorări, prizonier, urss, intelectual, frământări
  • Vasile Baghiu Vasile Baghiu - Autor
    Vasile Baghiu (n. 1965, Borlesti, Neamt) este inventatorul „himerismului”, concept si manifest care teoretizeaza o directie noua in poezie. Semneaza mai multe volume de poeme (printre care Gustul instrainarii, 1994; Ratacirile doamnei Bovary, 1996; Himerus...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Vasile Baghiu în interviu cu Nicolae Sava, 9 iunie 2012, Ceahlăul - Vasile Baghiu
"Romanul are evident o puternica substanta autobiografica, dar ea se topeste intr-o naratiune detasata. Un scriitor se inspira bineinteles din propria viata, dar rezultatul este constructia unei lumi care functioneaza doar in paginile cartii. Vreau sa spun ca un roman ramine totusi un roman. Chiar daca reflecta viata cu aspectele ei usor de recunoscut, el este un produs al imaginatiei. In orice caz, este un roman care ar putea interesa deopotriva pe tinerii de azi si pe cei mai putin tineri, pentru ca vorbeste despre viata de acum din Romania, cu unele incursiuni in trecut, o carte care spune ceva despre instrainare, singuratate, bucurie si suferinta, despre cautarea unui rost al vietii…"
Vasile Baghiu în interviu cu Cornel Mihai Uungureanu, 4 iunie 2013, Prăvălia culturală - Vasile Baghiu
"Tema bolii si tema calatoriei, de exemplu, sint intre elementele constitutive, care se pot regasi deopotriva in poezie si in proza. Imi doresc sa fac in asa fel incit, prin cartile pe care le voi mai scrie, sa dau mai multa coerenta acestui univers, chiar daca sint perfect constient ca acest lucru tine doar partial de intentiile auctoriale, ca tine de fapt de inclinatiile lui subconstiente, materializate mai devreme sau mai tirziu in idei, emotii, viziuni, pagini de proza sau poeme. Ce tintesc in literatura? Intelegerea vietii. Vreau sa inteleg viata si sa ofer si altora aceasta intelegere. Simt ca prin scris se poate ajunge la sens. " Am inceput cu Planuri de viata, sper ca vor fi si altele. Voi urmari, bineinteles, in primul rind vieti de oameni, situatii de viata, iar Romania, cu istoria ei recenta, va iesi, ca efect secundar intr-un fel, din aceste povesti, caci toate se vor petrece cumva, mai mult sau mai putin, in aceasta Romanie a noastra atit de chinuita. Nerecunoasterea contemporanilor nu m-ar multumi, pentru simplul motiv ca eu scriu pentru contemporani. Recunoasterea postuma nu mai e treaba mea, ea poate sa vina, dar ma intereseaza in special aprecierile celor care traiesc acum, odata cu mine.
2012, Steaua, nr. 12 - Adrian Matus
"O tematica recurenta a literaturii romane a ultimelor doua decenii o constituie relatarea unor impresii traite în spatiul occidental mult visat înainte de Revolutie. Romanul Planuri de viata de Vasile Baghiu doreste sa prezinte o astfel de experienta a intelectualului roman, plecat cu diverse proiecte de cercetare fie în Germania, fie în Scotia. (...) Naratiunea este presarata uneori de rabufniri referitoare la teme politice sau sociale ale Romaniei postdecembriste sau la picanterii din lumea scriitoriceasca. Lectura ofera astfel mai mult decit o perspectiva autobiografica, reusind sa redea o paleta temporala mai extinsa decit cea care vizeaza direct actiunile autorului. Astfel, cititorul este plimbat prin discursuri ce urmaresc subiecte de la bursele în strainatate la experienta detentiei, la conditiile intelectualului în comunism, la copilul sarac ce doreste sa reuseasca în viata la lumea romaneasca postdecembrista. (...) Romanul Planuri de viata este ofertant si problematizeaza coerent angoasa intelectualului care nu îsi mai gaseste locul între un Vest idilizat si o tara decazuta."
20 septembrie 2012, Cultura - Gianina Druţă
"Ceea ce aduce Vasile Baghiu in fata cititorului nu e un loc al instrainarii, cum poate ne-am fi asteptat sa fie, ci, dimpotriva, unul ce recuza un adevar de marturisit in fata lumii si in fata siesi. Un ragaz de marturisire, si, in acelasi timp, un inceput. Cu alte cuvinte, planuri de viata."

Opinia cititorilor