TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Teatru I

Valeriu Anania
ISBN: 978-973-46-1797-5
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Hardcover
Alte volume:
Teatru II Teatru II Valeriu Anania

MAI MULTE DESPRE CARTE

Autor: Valeriu Anania
Prefaţator: Ştefan Iloae
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Pagini: 384
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
mit etiologic, mituri originare, steaua zimbrului, tradiţie, mitropolitul Bartolomeu, dramaturgie, antologie
  • Valeriu Anania - Autor
    Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) (1921-2011) a fost arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Absolva Seminarul Teologic Central din Bucuresti. Se inscrie la Facultatea de Medicina si la Conservator in Cluj, de unde este exmatriculat de noile autoritati comuniste. Ulterior, isi continua studiile de teologie la Academia Andreiana din Sibiu. Se calugareste in 1942, conduce greva studenteasca...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Recenzii

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie Teatru I Valeriu Anania sau Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost unul dintre spiritele enciclopedice ale celei de-a doua jumătăți a secolului XX românesc. Fiind mai degrabă apreciat ca un teolog de mare finețe și exemplu de neatârnare, el s-a remarcat în egală măsură și ca scriitor de calitate, abordând mai multe genuri literare, cărora le-a slujit cu devotament. A scris și publicat: poezie de diverse facturi, proză, eseistică, publicistică și nu în ultimul rând teatru.Volumul Teatru I, publicat de editura Polirom în cadrul seriei de autor Valeriu Anania, reunește trei piese aparținând scțiunii teatrului mitic: Meșterul...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

iulie 2012, Dacia literară, nr. 7-8 - Oltiţa Cîntec
"Constructiile dramaturgice ale lui Valeriu Anania sint desfasurari grandioase, de anvergura intelectuala, cu un dramatism intensificat de situatii ce plaseaza personajele la limita, limita aceea despre care Gabriel Liiceanu spunea ca deschide calea tragicului, cu caractere marete, ale caror profiluri si actiuni scenice declanseaza catarsisul. Orinduite pe acte-tablouri, piesele sint desfasurari ample, fidele surselor, dar nu simplu ilustrative."
Zoe Dumitrescu-Buşulenga
"Oprindu-se in creatia sa pe inspiratia trasa cu precadere din vechile motive baladesti pastratoare de mituri originare (al viziunii cosmice, vietii si mortii, al creatiei, al intemeierii etc.), Valeriu Anania a prelungit procesul creator particular al unui neam inspre un astazi coborit cu certitudine din ieri. Dar, asa cum se intimpla intotdeauna, artistul cel nou a infuzat operei sale semnificatii legate de viziunea sa individuala asupra lumii, de temperamentul sau artistic. In descendenta certa din fauritorii vechii balade, Valeriu Anania, carturarul si poetul, a dat raspunsul sau intr-o noua creatie spirituala...” 
Al. Piru
"Multe semnificatii (creatia, spre a trai, trebuie sa incorporeze un suflet; creatia, spre a dainui, cere jertfa creatorului, viata lui) rezulta din legenda mesterului Manole care, absorbit de opera, nu inregistreaza moartea copilului sau si isi zideste de vie sotia, conform unui juramint... Steaua Zimbrului trateaza mitul etiologic al stemei Moldovei. Pe urmele lui Eminescu din drama neterminata Bogdan Dragos, Valeriu Anania se fixeaza asupra epocii tulburi a descalecatului Moldovei, punind la contributie stirile noi furnizate de C.C. Giurescu. Actiunea piesei e credibila, iar eroii – posibili.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus