TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Amintirile peregrinului apter

Valeriu Anania
Potrivit marturiei autorului, „aceasta carte s-a zamislit sub pamint”, intr-o celula de la Jilava, la sugestia colegilor de detentie de...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1472-1
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Potrivit marturiei autorului, „aceasta carte s-a zamislit sub pamint”, intr-o celula de la Jilava, la sugestia colegilor de detentie de a-si pune pe hirtie, dupa eliberare, povestirile despre peregrinarile sale pe la manastirile din tara. Iar rezultatul este acest volum de nuvele fantastice grupate in jurul unui personaj simbolic – ingerul care si-a pierdut aripile – care, prin calatoriile lui in spatiul fascinant al manastirilor romanesti, prilejuieste o incursiune in trecutul istoric si legendar al locurilor. Un amestec de prezent si ecouri ale unor evenimente istorice de care se leaga inaltarea manastirilor Olteniei, de mitologie crestina si profan, de omenesc si supraomenesc ce aminteste de creatia lui V. Voiculescu si Mircea Eliade. Conflictul dintre familia lui Constantin Brincoveanu si aceea a Stolnicului Constantin Catacuzino, zidirea maicii Olimpiada, fiica din flori a lui Brincoveanu, in peretele bisericii, acuzata de vrajitorie de catre Stefan Cantacuzinul si doamna sa Pauna, figura lui Mircea Ciobanul si a doamnei Chiajna sint doar citeva fapte si personalitati care dau autenticitate povestirilor peregrinului apter, un personaj contemporan cu intregul nostru trecut istoric. 

Autor: Valeriu Anania
Prefaţator: Mircea Muthu, Ştefan Iloae
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Pagini: 336
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, nuvele fantastice, ficțiune autobiografică, spiritualitate, mănăstiri, credință, înger, Brâncoveanu, Cantacuzino, Mircea Ciobanul, detenţie, pelerinaj, istorie
  • Valeriu Anania - Autor
    Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) (1921-2011) a fost arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Absolva Seminarul Teologic Central din Bucuresti. Se inscrie la Facultatea de Medicina si la Conservator in Cluj, de unde este exmatriculat de noile autoritati comuniste. Ulterior, isi continua studiile de teologie la Academia Andreiana din Sibiu. Se calugareste in 1942, conduce greva studenteasca...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

decembrie 2009, Dilemateca - Elena Crasovan
"Valeriu Anania reuseste sa isi apropie nu doar prin farmecul de netagaduit al povestitorului cu har, ci si prin reusita incercare de resacralizare a lumii in privirea straniu-familiarului peregrin. Lectura poate fi si o duioasa, discreta apropiere de sacru prin cele mai tainice si umile manifestari mundane, in care serenitatea si tragicul, desi nenumite, stau mereu alaturi."
20-28 august 2009, Observator Cultural - Bianca Burţa-Cernat
"Prozele din Amintirile peregrinului apter sint, implicit, niste povestiri despre magia Povestii. Aerul lor parca atemporal arata, de fapt, ca ele au fost scrise nu doar pentru cititorii unei epoci anumite, ci si pentru cititorii anilor ce vor veni. Aceasta pentru ca sofisticariile narative se perimeaza, Povestea viguroasa, limpede, niciodata."
Cornel Ungureanu
"Ceea ce numim indeobste orizontul fantastic al prozei lui Valeriu Anania ar apartine mai degraba deschiderilor catre sacru pe care le practica un spirit religios. Nuvelele din Amintirile peregrinului apter sint admirabile hierofanii, superb poetice pe aceasta directie. «Imaginarul» nu este subordonat necesitatilor si ambitiilor auctoriale. El se integreaza unui program «culturalizator». Calatoriile peregrinului vor sa dea (alt) temei legendelor, istoriilor, «povestilor» dintr-un tinut. Sa resacralizeze ceea ce trecerea a desacralizat.” 
Constantin Cubleşan
"Demersul epic al lui Valeriu Anania din Amintirile peregrinului apter pare unul ce se inscrie netagaduit in linia «traditionala» a povestirii noastre moderne, asezindu-se la incheierea unui posibil cvadrilater ale carui celelalte unghiuri le-ar fixa Gala Galaction, Mircea Eliade si V. Voiculescu. Povestirile si nuvelele sale aduc mirajul misterelor de inceput de lume, faptica lor fiind inviata adesea din vremuri foarte indepartate, aureolate de un fabulos fantastic, dedus dintr-o mitologie crestina ce dizolva marturia documentului concret istoric in «posibilitatea unei simple legende», cu reverberatii profunde in constiinta morala a unei epoci revolute ce-si afla corespondente perfecte in contemporaneitatea noastra imediata. Peregrinarile mereu tinarului apter se petrec nu atit intr-o arie geografica – calator dintr-un loc in altul, de la o manastire la alta –, cit mai ales in lungul veacurilor, de la un timp la altul, de la o intimplare cu rezonante in semnificatia istorica la alta, de la un personaj implicat veacului sau la un altul fixat pe coordonatele altui ev.” 

Opinia cititorilor