TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Nopţile Patriarhului

Tatiana Niculescu
Colecții/Serii: Ego. Proză
Are nouazeci si doi de ani, un trecut controversat si probleme cu prostata. Traieste intr-un palat, slujit ca un imparat bizantin. Noptile ii sint...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1935-1
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Are nouazeci si doi de ani, un trecut controversat si probleme cu prostata. Traieste intr-un palat, slujit ca un imparat bizantin. Noptile ii sint bintuite de boala si de amintirile unei vieti inchinate deopotriva Bisericii si puternicilor zilei, fie ei legionari sau comunisti. Zilele ii stau sub semnul urgentei: trebuie sa-si asigure succesiunea in scaunul de Patriarh. Viclean si hitru, batrinul se stie inconjurat de insi unsi cu toate alifiile, gata oricind sa-i ia locul. Pe prietenii credinciosi ii poate numara pe degetele de la o mina. Tinerii din lumea lui ii detesta compromisurile politice, iar cei care au cu adevarat puterea il amagesc, lasindu-l sa creada ca e stapinul propriilor decizii. Tentaculele puterii il insotesc pina in pragul mortii si chiar dincolo de ea. Va reusi Patriarhul sa dejoace planurile rivalilor sai?

Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, ficţiune istorică contemporană, trecut controversat, palat, boală, succesiune, compromisuri politice, amăgire, tentaculele puterii
  • Tatiana Niculescu Tatiana Niculescu - Autor
    Tatiana Niculescu este scriitoare, autoare a romanelor Spovedanie la Tanacu, Cartea judecătorilor, Nopţile Patriarhului, În Ţara lui Dumnezeu, Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut şi a două piese de teatru (Spovedania şi Brâncuşi...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Tatiana Niculescu Bran în interviu cu Marius Chivu, iulie 2012, Dilemateca, nr. 74 - Tatiana Niculescu Bran
"Presupun ca exista scriitori care se tem de faptul divers sau carora nu li se pare ca viata altora ar putea fi la fel de interesanta ca aceea a unui personaj imaginar. Dar generalizarile sint riscante. Efectul direct al acestei stari de lucruri este insa ca literatura noastra contemporana pare lipsita de forta si rigoarea impersonalitatii. Temele si subiectele ramin foarte personale. Scriem mult despre „eu”, ce simt, ce traiesc, ce iubesc, ce detest, intr-un fel de nombrilism in care exploram mereu aceleasi si aceleasi abisuri personale, pina la satietate, pastrind o distanta adesea ironica de „celalalt”, diferit de noi, altfel decit noi. Cred ca aceasta e o capcana periculoasa pentru un scriitor: sa rescrie, in formule stilistice variate, acelasi jurnal al vietii sale interioare."
3 mai 2011, Revista 22 - Paul Cernat
"Prea „jurnalistic”, insuficient dezvoltat pentru un mainstream redutabil, dar suficient de subtil si de autentic pentru a depasi zona senzationalului facil, Noptile Patriarhului e un roman nonfictional captivant, insolit, cu un consistent background istoric, si un posibil scenariu de film cu potential exploziv. Dialogurile bine individualizate, stilul alert, suplu, cu umor continut, dar evoluind spre o nelinistitoare detenta metafizica, dinamismul scenic (cu suspansul ultimelor zile si ore ale Patriarhului), cazuistica inselatoare, complexa, combinatia dezinvolta de reconstituire istorica precisa (indeosebi a mediilor ecleziastice sau „oculte”) si investigatie psihologica indiscreta (intimitatea mentala si corporala nocturna a Patriarhului neputincios este filmata cu zabava voyeuristica) sint calitati certe."
3 mai 2011, Adevărul literar şii artistic - Marius Chivu
"Dincolo de aspectele politice delicate si incilcite ale intrigii, Tatiana Niculescu Bran surprinde si drama umana a Patriarhului ajuns doar un „batrin bolnav si pisacios”, rusinat de noua lui conditie in care „incepe sa simta ca trupul are un alt drum”. Caznele noptilor, pe care le indura singur si ale caror urmari le ascunde calugaritei care are grija de el, vor fi inlocuite de umilinta resimtita in spital, inaintea operatiei, unde are cu adevarat imaginea fragilitatii si a degradarii sale fizice. Insotit doar de soferul sau, singurul om de incredere, Preafericitul isi contempla in spital propria decadere si degradare cind, neputincios si umilit de propriul corp, constata, cu oarece uimire, ca ii este frica de moarte si ca, de fapt, prefera puterea paminteana mintuirii din Ceruri."
28 aprilie 2011, Dilema veche, nr. 376 - Marius Chivu
"Fictiune istorica contemporana, topind in naratiune destule date si situatii reale, Noptile Patriarhului ofera o imagine dura a Bisericii Ortodoxe care nu si-a incheiat socotelile cu trecutul si in a carei ierarhie se afla multi clerici patati, motiv pentru nesfirsite lupte interne de putere si o prelunga criza morala si de identitate. Discursurile personajelor clericale sint foarte verosimile si Tatiana Niculescu Bran a reusit sa pastreze acel echilibru al caracterelor, astfel incit adevarul, dreptatea si binele sa fie disputate de toti oamenii Bisericii, nici unul „fara de pacat”. Noptile Patriarhului este un roman scris profesionist de o autoare-jurnalista curajoasa care stie ce inseamna documentarea si care-si alege subiecte delicate, cu potential de controversa."
Elisabeta LASCONI, 25 mai 2012, in Ziarul de Duminica, nr. 21
Elisabeta LASCONI, 25 mai 2012, in Ziarul de Duminica, nr. 21Prin romanele ei, Tatiana Niculescu Bran dovedeste ca este unul dintre putinii scriitori care nu se tem de jurnalism, ci profita cit pot de el: a intuit formidabila mina de subiecte si a inteles ca putini dintre scriitorii angrenati in masinaria presei ca viata prinsa in ziarul-insectar bate si filmul si cartea, dar lucrurile se rastoarna: subiectul senzational poate hrani nu doar imaginatia, ci si observatia atenta, caci ofera cifrul unui seif unde un roman invizibil asteapta sa fie facut lizibil.

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus