TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Hotel Universal

Simona Sora
Colecții/Serii: Ego. Proză
Fictiune autobiografica si exercitiu spiritual, Hotel Universal este romanul unei lumi disparute, o lume amestecata, cosmopolita si cruda, insa cu...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-3191-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Alte volume:

MAI MULTE DESPRE CARTE

Fictiune autobiografica si exercitiu spiritual, Hotel Universal este romanul unei lumi disparute, o lume amestecata, cosmopolita si cruda, insa cu valorile esentiale intacte.

Se spune ca, la inceput, Hotelul Universal se afla exact in centrul Bucurestilor. Loc straniu, cu nenumarate cotloane si pivnite incurcate, hotelul de pe Gabroveni a avut mai multe vieti: a ars de citeva ori, s-a refacut si a fost martorul unor dramolete consemnate in cronicile vremurilor. A supravietuit, cu multe modificari, perioadei comuniste, iar dupa 1989 a devenit camin studentesc, traind o a treia viata, la fel de imprevizibila, pina sa fie revendicat de fostii sai proprietari si inchis recent.

Premiul revistei Accente pentru categoria debut in proza, pe anul 2012

Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, hotel fantastic, Bucureşti, straniu, incendii, cămin studenţesc, ficţiune autobiografică
  • Simona Sora - Autor
    Simona Sora (n. 8 iulie 1967) a publicat cronici literare, studii, eseuri, traduceri in reviste culturale romane si straine, prefete si postfete la diverse volume de literatura contemporana. A predat la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. A tradus volumul Crezul meu de Carlos Fuentes (Editura Curtea Veche, 2005) si se numara printre autorii antologiilor Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (Editura Polirom, 2008) si Prima mea carte...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2013, revista Confesiuni, nr. 5 - Barbu Cioculescu
"Recentul roman Hotel Universal al pretuitei prozatoare Simona Sora [...] respecta cerintele genului, cu forta si antren, sfidind chiar limitele, catre fantastic si basm, epopee. Roman aluvionar, cu trecere lenta de afluenti pe mai multe brate de fluviu, cu impletire de evuri si tisniri din spatiul carceral, cartea Simonei Sora ne pofteste la un festin la care, dupa sfatul eroinei sale, vom gusta cu masura."
ianuarie 2013, Familia, nr. 1 - Marius Miheţ
"Surpriza anului este Hotel Universal de Simona Sora. Romanul este o competitie a Seherezadelor dintr-un veac de singuratati misterioase. Pretextind istoria unei cladiri si a unui oras, naratiunile fractureaza realitati si harti interioare, destine si constiinte ratacite, prinse, toate, intr-o spirala a timpului din care orice evadare este posibila daca ai invatat sa citesti printre rinduri. Ecouri din Eco, Marquez si Borges, intr-o falsa cronica a la saizecistii de altadata, Hotel Universal este o parabola a lumilor stinse si orbitoare. Daca va avea parte de receptarea meritata, romanul s-ar putea inscrie, fara indoiala, intr-un destin asemanator Exuviilor de altadata (ale Simonei Popescu): reeditata constant, fascinind cu fiece editie."
decembrie 2012, Luceafărul, nr. 12 - Ciprian Măceşaru
"Splendid, va face valuri [...]."
decembrie 2012, Luceafărul nr. 12 - Luminiţa Corneanu
"Cartea Simonei Sora e o constructie uluitoare, text in text in text si text despre text, ca niste matrioska legate unele de altele prin nenumarate fire, vizibile si invizibile. E povestea unui loc aparte, cu puteri deosebite, Hotelul Universal, dar si a mai multor generatii de insi care trec prin el, impletire de roman istoric si contemporan, de realism si fantastic, de factual si livresc cum – nu zic vorba mare – doar la Mircea Cartarescu am mai citit, din literatura noastra."
aprilie 2013, Orizont nr. 4 - Radu Ciobanu
"E greu de spus daca fraza Simonei Sora este elaborata sau spontana, ea fiind atit de natural fluenta, atit de expresiva si eufonic eleganta, atit de senzuala si totusi lipsita de orice fel de truculenta sau obscenitate, in ciuda atmosferei „supererotizata, hiperpromiscua si clocotitoare din Universal”, incit n-o putem considera decit ca pe o componenta intrinseca a prodigiosului sau talent. La un moment dat, intilnim in Hotel Universal aceasta fraza, pe care sint tentat s-o privesc ca pe o farima din crezul autoarei: „[…] tot ce-i bun vine de sus prin har si dar, iar noi n-avem alta treaba decit aceea de a pazi darul”. Dar Simona Sora nu se limiteaza doar la a-si pazi darul, ci reuseste sa-l si sporeasca, precum sporit a fost si biblicul talant, pina la cota incontestabilei excelente profesionale.
9 martie 2013, Suplimentul de cultură - Cristina Hermeziu
"Primul roman al Simonei Sora, de o arhitectura baroca exceptional strunita, ne face partasi la fierberea diurna si nocturna a unui camin studentesc din Bucuresti, asa cum o restituie privirea ciudata si amintirile de familie ale uneia din chiriase, tulburatoarea Maia. (...) Hotel Universal al Simonei Sora, cu fisiile sale narative, impune o experienta inedita (de estetica) a receptarii, de calitatea unei performance din domeniul artei. La citire, romanul Simonei Sora e un performance literar. Sentimentul straniu ca avansezi tiptil, si trebuie sa o faci, pe o spirala a povestilor, povestite inegal, partial, de la nivele diferite, ca sa infasori – sau sa desfesi – un miez, constant invizibil si constant consistent. Romanul e asemenea unei mumii, straturi peste straturi de fase ii sustin forma si, daca ai dezbraca-o, mumia ar fi goala si luminoasa, trup inexistent si suflet scinteietor. Numai ca spirala e infinita, miezul intact. (...) Cartea Simonei Sora are calitatea de a se lasa recitita de oriunde, te lasi dus de melosul cu iz matein, cu ai sai crai de curte veche, si cu al ei must arhaizant, evocator de lumi. Simona Sora resemantizeaza narativ cuvinte vechi, limba romana regasindu-si sub pana sa geniul de creuzet lingvistic intre Orient si Occident, filon ce parea secatuit sau doar pe nedrept neexplorat, din lipsa acelei puteri de inventie care inseamna deopotriva creatie de lumi dinspre limba si creatie de limba dinspre lumi. (...) Exista o literatura care transfigureaza si exista o literatura care inventariaza. Ambele sint, evident, menite sa produca emotii estetice si sa ne spuna ceva despre noi si despre lume. Dar puterea de inventie este matricea literaturii care transfigureaza. Simona Sora face parte din aceasta categorie, cu asupra de masura."
Sanda Cordoş
"Hotel Universal e un roman extraordinar, cu o fraza rara, unduioasa, ambigua (somnambula?) si, in acelasi timp, de mare precizie, cum putini o au in scrisul romanesc; pe umerii acesteia Simona Sora a construit o lume unica, ravasitoare, un veac (si mai bine) de matriarhat (in care si barbatii sint mai curind femei), tesut subtil si profund, senzorial, fantasmal si spiritual, un veac scaldat in melancolie si o lume care e, in acelasi timp, dezechilibrata si armonioasa. Senzatia pe care am avut-o la lectura a fost una de frumusete ravasitoare, desi n-ar trebui sa uitam complexitatea, foile si straturile acestei lumi, adinca lor relevanta umana si istorica.” 
Ion Vianu
"Hotel Universal reface o lume preponderent orientala, al carei centru simbolic si geografic este locul geometric al pasiunilor noastre, Bucurestii vechi, mai precis Gabrovenii. Iar unitatea de timp este acea epoca ce mai dainuieste in amintirea pietrelor, incepind din «suta optsprezece» pina in zilele noastre. Din acest punct de vedere, Hotel Universal este o piatra in plus la mitologia unui loc caruia multi ii acorda o sfintenie de tumbe si lesinuri. O rascruce si un fund de lume, dupa cum il privesti. O astfel de amplasare romanesca nu isi poate permite sa fie tratata fara humor, humorul fiind examenul cel mai greu al maturitatii scriitoricesti, iar pentru Simona Sora – un pariu cistigat.” 
Dan C. Mihăilescu
"Cred cu tarie ca in Simona Sora se ascunde un prozator cu simtire acuta, cu gustul misterului psihologic turnat in retortele unui senzualism ardent. Prea mult, prea subtil si prea bine se simte autoarea intre arcanele scriiturii corporalitatii, ca sa nu intrevezi scriitorul «cu adinci pacate» ascuns tacut si pinditor, cu cearcan voluptuos, indaratul dosarelor bucsite ale grefierului hermeneutic.” 

Opinia cititorilor