TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Iepurii nu mor

Savatie Baștovoi
Colecții/Serii: Ego. Proză
Perspectiva din care e relatata povestea ii apartine unui copil, scolar in clasa a treia, pionier in R.S.S. Moldoveneasca. Micul Sasa Vaculovski e...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0735-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Perspectiva din care e relatata povestea ii apartine unui copil, scolar in clasa a treia, pionier in R.S.S. Moldoveneasca. Micul Sasa Vaculovski e ceva mai introvertit decit media si pare a fi persecutat pe nedrept de catre invatatoare, ceea ce il ostracizeaza in fundul clasei, de unde va aspira luciferic la premianta din prima banca, devenita inaccesibila. Povestea cu iepurii, la care titlul face aluzie, este construita in paralel, pe mai multe planuri. Ea este o parabola a libertatii incatusate, spunind pe cale aluziva ceea ce nu se spune pe fata in carte: ca viata in comunism este o viata incarcerata, ca educatia prin sloganuri a copiilor este o crima, ca autoritatea si chiar violenta invatatoarei fata de copiii recalcitranti devin odioase atunci cind se suprapun celor ale partidului fata de clasa muncitoare.

Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, copilărie, Basarabia, copil introvertit, persecuţie, ostracizare, parabolă, comunism

Opinii Editoriale

noiembrie 2007, Orizont - Alexandru Budac
"Stefan Bastovoi n-a vrut sa scrie un roman despre un baietel care-si petrece cei mai sprintari ani intr-un mediu si intr-o perioada intoxicate de ideologia marxist-leninista, ci a preferat sa scrie romanul copilariei in URSS, inscriindu-se astfel, voluntar sau nu, intr-o moda culturala care acorda mai multa importanta detaliului de climat ideologic decit vietii ca atare."
aprilie 2008, Dilematica - Luminiţa Corneanu
"Un roman remarcabil despre copilul sovietic, o poveste cu atit mai valoroasa cu cit nu face decit sa spuna, fara a incerca sa cosmetizeze un trecut dureros."
30 aprilie 2011, Cercul Metacritic - Andrei Şimut
"Romanul se constituie de la un cap la altul din suma perceptiilor infantile, neproblematizante ale unui elev (Sasa), surprins in asteptarea tensionata a zilei festive cind va fi facut pionier (zi care pare sa nu mai soseasca). Eterna repetitie a acelorasi imagini reda un efect pervers cunoscut al vietii cotidiene in comunism, dificil de ipostaziat in fictiune, dar care lui Stefan Bastovoi ii reuseste pina la capat cu o naturalete rara, datorata abilitatilor discursive capabile sa comute registrul de la replicile absurde in stil Daniil Harms, la ritmul sacadat al lozincilor, apoi la cliseele compunerilor scolare, trecind prin frustrarile unui scolar marginalizat si pierzindu-se in reveriile unui Sasa departe de lumea dezlantuita a paradelor. Fiecare nota a acestui angrenaj aproape muzical nu ramine prada vreunui exces sau derapaj stilistic, aproape inevitabile in cazul unei astfel de teme problematice. Stefan Bastovoi este un prozator de cursa lunga, cu suficiente resurse pentru a dinamiza in profunzime peisajul prozastic actual."
16-31 martie 2008, Tribuna - Adriana Stan
"Toata drama romanului sta intr-un spatiu cumva exterior story-ului si intrigii, anume in oscilatia fin articulata dintre codul de comportament care produce purtatori robotizati de mesaje, si functia poetica a copilariei de a recepta si emite spontan impresii – tara lui Sasa ramine «frumoasa» pentru ca are «copaci infloriti si o scara a lui Dumnezeu», dar deopotriva «trista», pentru ca el «simtea ca crescuse mare si invatase deja tot». Un roman tulburator, in care ideile primite de-a gata se amesteca laolalta cu imaginile in acuarela, inainte ca vreun simt critic constient sa poata face vreo decantare etica."
16 octombrie 2007, Bucureştiul cultural - Paul Cernat
"Iepurii nu mor este un roman de exceptie al «noului val» de prozatori basarabeni. El aduce, fara ostentatie, un ingredient rarisim in proza noastra postcomunista, posttraumatica: a patra dimensiune."
Alexandru Muşina
"Iepurii nu mor ne ia prin surprindere: un roman de o mare sensibilitate si profunzime, scris impecabil, cu o constructie riguroasa. Nu mai e vorba de un ucenic, ci de un tinar maestru: Stefan Bastovoi. Avem de-a face cu un roman singular in literatura romana postbelica. Un «fruct» neasteptat, cu atit mai pretios, al istoriei nemiloase a unei provincii romanesti, Basarabia, rapita din nou de rusi (sovietici) in 1944.” 

Opinia cititorilor