TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Viata şi faptele lui Ilie Cazane

Răzvan Rădulescu
Colecții/Serii: Ego. Proză
 Răzvan Rădulescu, autorul romanului Teodosie cel Mic, este unul dintre cei mai de succes scenariști români de astăzi. Filme precum...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0889-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

 Răzvan Rădulescu, autorul romanului Teodosie cel Mic, este unul dintre cei mai de succes scenariști români de astăzi. Filme precum Marfa și banii, Moartea domnului Lăzărescu și Hîrtia va fi albastră poartă și semnătura sa. 

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 264
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
ficţiune politică, securitate, represiune, parodie, fructe miraculoase, har botanic, arestare, umor negru
  • Răzvan Rădulescu - Autor
    Răzvan Rădulescu (n. 23 octombrie 1969) a absolvit Facultatea de Limbi Straine si Academia de Muzica din Bucuresti. A debutat in volumul colectiv Tablou de familie (Editura Leka Brancus, 1995). Volumul Viata si faptele lui Ilie Cazane (Editura Cartea Romaneasca, 1997; editia a II-a, Polirom, 2008) a primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. A scris scenariile filmelor Marfa si banii (2001, in colaborare cu Cristi Puiu), Niki Ardelean, colonel in rezerva...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2008, Timpul - Andreea Grinea
"Existentele personajelor se deseneaza pe fundalul cartii ca niste cercuri concentrice, punctele de intilnire fiind cele care ordoneaza parcursul trecut si viitor al fiecaruia dintre ele. Cei doi Ilie Cazane, securistii Chirita si Preda, voluptoasa madam Sticlaru, imbatrinita Georgeta, sotia lui Ilie senior si, nu in ultimul rind, spiritul sanatos al lui Marx sint principalii pioni ai cartii, mutati de mina destinului dupa o logica ce nu da niciodata gres."
28 martie 2008, România literară - Daniel Cristea-Enache
"Viata si faptele lui Ilie Cazane nu este doar un roman al imposibilitatii de a scrie un roman, o carte-discurs, cu pagini transparente prin care se vede – nemaipomenit! – mecanismul productiv. Autorul elimina de la bun inceput elementele de «surpriza» cu care lucreaza majoritatea romanelor de formatie (toti stim ca protagonistul va reusi in viata, dar sintem curiosi sa aflam cum, poate ne prinde bine informatia), blocind din start o lectura naiva, de identificare."
27 martie–-2 aprilie, Dilema veche - Marius Chivu
"Ilie Cazane este, de fapt, un inger incomplet si ratacit ce descinde in lume iluminind destinele tuturor, iar colonelul de Securitate Vasile Chirita resimte consecintele nedreptului «proces» urmat de o si mai nedreapta moarte. Cele doua personaje sint fetele – sacru & profan – ale acestei naratiuni care comunica si se concureaza permanent dupa principiul benzii lui Mobius."
27 martie-2 aprilie, Observator cultural - Bianca Burţa-Cernat
"Aparent, Viata si faptele lui Ilie Cazane este o fictiune politica in toata regula, construita nu fara gravitate si cu maxima atentie fata de verosimilitatea caracterelor unor personaje precum securistii Chirita si Preda. Insa accentul nu cade pe fictiunea politica, autorul ne intinde o capcana. Nuantele parodice, foarte fine, fiind pina la urma lesne identificabile, Razvan Radulescu se comporta ca si cum ar scrie cu gravitate un roman despre Securitate si represiune."
24-30 mai 2008, Suplimentul de cultură - Doris Mironescu
"Acest roman excelent scris, cu dese anticipari si reluari ale unor episoade ce apar ca din nimic, reprezinta un triumf al povestitorului. Remarcabila este retinerea acestuia, care isi subliniaza prezenta mai mult prin tacere, prin ironia discreta, aproape imperceptibila, prin ingineria textuala fina, voalata si de efect. Impresia finala este ca prozatorul nu vrea sa faca postmodernism (desi poseda o virtuozitate reala, uneori exersata in chip demonstrativ), ci ca s-a nascut postmodern, privind lucrurile prin pinza diafana a propriei stiinte textuale. Exista o naturalete veritabila a acestui tip de autor, care isi spune povestile nestingherit de stiinta de carte."
2 aprilie 2008, Adevărul literar şi artistic - Marius Chivu
"Roman lyric cu insertiuni fantastic-onirice, scris cu stiinta dialogului si a dozarii efectelor, o pseudohagiografie fantasy din vremea Securitatii demna de a fi comparata cu minunatele romane ale lui Stefan Agopian."
Bogdan Suceava
"Cred ca de acum se poate discuta despre fictiunea politica in romanul romanesc din ultimii 15 ani. La Razvan Radulescu accentul cade pe comic, pe inadecvarea Securitatii la lumea reala (real care include, in ordinea acestei naratiuni, fantasticul!), exact in sensul primului capitol din Bergson: Securitatea reactioneaza ca un mecanism comic care ancheteaza ca si cum ar reactiona mecanic. Ca si cum ar sari brusc dintr-o cutie.” 
Ovidiu Simonca
"Cind stii sa povestesti, indiferent unde e plasata actiunea, ai toate sansele sa devii fermecator, cum e Razvan Radulescu, si cu succes la cititori.” 
Doru Buscu
"Un roman excelent.” 

Opinia cititorilor