TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Numele mierlei

Radu Pavel Gheo
Colecții/Serii: Ego. Proză
Structurat in cinci parti (numite de autor LP-uri), volumul cuprinde povestiri in majoritate inedite, dar si citeva care au a aparut de-a lungul...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1153-9
EAN-16: 978973461153
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Structurat in cinci parti (numite de autor LP-uri), volumul cuprinde povestiri in majoritate inedite, dar si citeva care au a aparut de-a lungul anilor (intr-o forma prescurtata sau modificata) in diverse publicatii din Romania, precum si in antologia oZone friendly (2002). In Numele mierlei – 50 de clipuri vesele si triste au fost incluse variantele integrale si definitive ale textelor.

Una dintre povestirile din volum, Pregatiri de nunta, a stat la baza scenariului de scurtmetraj selectat printre cele trei finaliste de la concursul HBO din 2008.

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 296
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatura română, cinci părţi, LP-uri, povestiri, proză scurtă, pregătiri de nuntă
  • Radu Pavel Gheo Radu Pavel Gheo - Autor
    Radu Pavel Gheo a primit in 2011 premiul national de proza „Ziarul de Iasi”, premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Timisoara, si titlul „Romanul anului”, acordat de revista Tiuk!, pentru romanul Noapte buna, copii!, aparut in 2010 la...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2008, B24Fun - Ştefan Agopian
"Povestirile lui Radu Pavel Gheo, un autor plin de talent, se misca lejer intre Cehov si Caragiale. Autorul priveste cind tandru, cind sarcastic lumea romaneasca in care ne ducem zilele, fiecare cum poate. Prima calitate a lui Gheo e ca stie sa povesteasca in asa fel incit cititorii sa nu se plictiseasca, lucru rar la autorii romani tineri."
ian-feb 2009, Vatra - Cristina Timar
"Cu Numele mierlei, Radu Pavel Gheo semneaza pactul de neagresiune cu patria sa si reuseste sa se detaseze de registrul negator, al deziluziilor si frustrarilor tineretii prin ironie si oleaca de duiosie demna de o „tara trista, plina de humor”. A nu se intelege de-aici ca se resemneaza, mai degraba se elibereaza de obsesia patriei impostoare pina in punctul in care ceea ce inainte vreme il consterna acum poate fi privit si sub latura sa spectaculara."
9-15 octombrie 2008, Dilema Veche - Marius Chivu
"Talentul prozatorului timisorean se vede cu adevarat – insist – in felul in care reda limbajul comun, stradal sau de la tara, oralitate ce confera schitelor un pronuntat caracter dramatic."
3 octombrie 2008, România literară - Tudorel Urian
"Scurte, usor de citit si adesea pline de haz, povestirile lui Radu Pavel Gheo pot fi un excelent companion pentru calatoriile urbane cu mijloacele de transport in comun. Numele mierlei este o carte lejera, dar fermecatoare despre Romania de azi si oamenii ei."
Biana BURTA-CERNAT, 26 nov-2dec 2009, in Observator cultural
Biana BURTA-CERNAT, 26 nov-2dec 2009, in Observator culturalRadu Pavel Gheo realizeaza mai mult decit gestul de a ne pune in fata, netrucate, esantioane fruste ale vietii banale, si anume ne livreaza, odata cu aceste imagini, doza de absurd pe care o contine realitatea cea limpede si verosimila. Absurdul se infiltreaza peste tot, e o constanta existentiala, nu-l poate anula decit literature (fie si o literature a absurdului). Sugestia aceasta e lasata chiar la vedere, tocmai de aceea risca sa nu fie luata in seama – cum se intimpla cu secretul dintr-o proza a lui E.A. Poe, Scrisoarea furata. Chiar in prima proza (evident, autoreferentiala) a volumului, Vibratia vietii, este indicat procedeul decupajului arbitrar: unui prozator cineva ii reproseaza ca nu e sensibil la „viata adevarata”, la fel cum traiesc si cum vorbesc oamenii „reali”, in contrast cu cei cunoscuti „din carti”; si atunci scriitorul cu pricina se apuca sa inregistreze dialoguri „reale”.
Mircea Iorgulescu
"Un scriitor stralucit, ce va marca o epoca.” 

Opinia cititorilor