TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Opere IV. Supravieţuirile: 1. Rămăşiţele mic-burgheze. 2. Armata mea de cavalerie

Radu Cosaşu
Colecții/Serii: Opere
ISBN: 978-973-46-1958-0
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Autor: Radu Cosaşu
Prefaţator: Paul Cernat
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Pagini: 488
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, comunism, copilărie, joc
 • Paul Cernat
  Prefaţator
  Radu Cosaşu Radu Cosaşu - Autor
  Radu Cosaşu (nume originar Oscar Rohrlich, n. 29 octombrie 1930, Bacău) este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani. În perioada 1973-1989 a publicat un ciclu de nuvele (în şase volume) intitulat Supravieţuiri (Editura...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Radu Cosaşu
  Autor
  Paul Cernat - Prefaţator
  Paul Cernat s-a nascut pe 5 august 1972 la Bucuresti. Lector universitar, doctor Summa Cum Laudae in Filologie (2007), la Catedra de Literatura Romana a Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti. A publicat, impreuna cu Ion Manolescu, Angelo Mitchievici si Ioan Stanomir, volumele In cautarea comunismului pierdut (Polirom, 2001), O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (Polirom,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

2 iunie 2011, Dilema veche nr. 381 - Daniel Cristea-Enache
"Cu mobilitatea intelectuala a unui Kundera si cu o similara predispozitie de a lua in ris si comunismul, si contrariul sau, Radu Cosasu face in aproape fiecare pagina a Logicii lui exceptionale dovada ca viata in socialism e o permanenta situare in confuzie. De fapt, comunismul ride aici cu hohot gros, in timp ce scriitorul plinge cu lacrimi amare. Comic, tragicomic, melodrama, drama: autorul ne trece prin toate registrele, suferind ciineste, in forul sau interior, si zimbind afabil, in societate."
17 iunie 2011, Observator cultural, nr. 579 - Cristina Manole
"Proza lui Radu Cosasu este cea a unui observator atent si extrem de grijuliu la ce se intimpla in preajma. Se retine tot, se noteaza pe alese. Nu e nevoie de inventie epica. Ce sa mai imaginezi cind realitatea depaseste orice limite! Detaliile devin delicii, analiza intimplarilor are parmezan si chili (...). Raminem cu un gust placut, mereu sintem trimisi sa gindim cu propriile noastre puteri, nimic nu e definitiv si absolut. O etica a tolerantei si intelegerii intre indivizii acestei lumi razbate prin scrisul amar-dulce-ironic al acestui minunat minuitor de limba romina. Nasc si la Bacau oameni de omenie, capabili sa transforme Plumbul vietii in stiuca umpluta absolut digerabila. Pofta buna va ureaza Radu Cosasu, surizind rabinic in pipa mereu stinsa. Altceva il arde mereu. Ce anume? Asta nu stie nimeni."
Mircea Ivănescu
"Mentinerea intr-un univers inchis, pe care un autor si-l asuma cu maxima sinceritate si in care se angajeaza total, este preferabila si mai aproape de marea poezie decit capacitatea de a crea personaje, situatii si lumi. (Mai aproape de poezie, e adevarat, nu de proza – dar cine ne-ar putea convinge vreodata ca intre poezie si proza vreunul din talgere atirna mai greu?) Oricum, Radu Cosasu isi scrie o aceeasi carte, si anume nu o carte de literatura, ci, intr-un fel, scrie exact asa cum traieste, cum isi traieste nu o viata la intimplare, o viata asumata si construita ca un univers independent, ci propria viata.” 
Ovidiu S. Crohmălniceanu
"Intr-un cuvint, Radu Cosasu ne da prilejul sa urmarim cum alter ego-ul sau conjuga fanatismele cu compromisurile, dupa o logica intortocheata, fragila si paguboasa, de mare efect caricatural. A scrie astfel la persoana intii, adica a vorbi fara complezenta despre tine, recunoscindu-ti orbirile, marginirile si lasitatile, cind cei care practica o asemenea formula narativa au, dimpotriva, obiceiul sa-si ofere compensatii ale frustrarilor sociomorale prin intermediul fictiunii literare, dovedeste o indrazneala artistica rara.” 
Carmen Muşat
"Surprinzatoare, dar in perfect acord cu intregul demers de asumare a trecutului poate parea absenta oricarei tentative de justificare a convingerilor de tinerete si a gesturilor care decurg din optiunea entuziasta pentru ideologia comunista. Consecvent cu sine insusi, Radu Cosasu nu este preocupat sa justifice, ci sa recupereze si sa inteleaga. Si o face intr-o maniera inconfundabila, reconstituind cu tandra, dar neiertatoare ironie accidentele de parcurs ale unui destin omenesc, prea omenesc...” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus