TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Simion liftnicul

Petru Cimpoeşu
Colecții/Serii: Fiction LTD
Simion liftnicul. Roman cu ingeri si moldoveni (ed. I, 2001) a primit Premiul revistei Cuvintul si Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0705-1
EAN-16: 978973460705
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Simion liftnicul. Roman cu ingeri si moldoveni (ed. I, 2001) a primit Premiul revistei Cuvintul si Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania. De asemenea, a fost tradus in limba ceha cu titlul Simion Vytaznik, fiind declarat cartea anului 2006 in Cehia si distins cu Premiul „Magnesia Litera”.

Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 312
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, îngeri, moldoveni, Bacău, Iisus, umor, satiră
  • Petru Cimpoeşu - Autor
    Petru Cimpoeşu (n. 1952), unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, a debutat editorial în 1983, cu volumul Amintiri din provincie, distins cu premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi. Alte volume publicate: Firesc (ed. I, 1985), Erou fără voie (1994, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi), Un regat pentru o muscă (1995), Povestea Marelui Brigand (ed. I, 2000, Premiul Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor), Simion liftnicul. Roman...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Recenzii

Luigi Popescu Luigi Popescu Simion Liftnicul Romanul  Simion Liftnicul, unul dintre cele mai bune romane ale perioadei post-comuniste, este un bloc de locuințe pe ferestrele căruia autorul ne introduce in viețile  locatarilor. Îi gasim pe aceștia în diferitele ipostasuri în care tranziția i-a aruncat ca într-un purgatoriu, perceput uneori  făra perspectiva salvării. Cartea  nu are totuși nota gravă a unei astfel de situații pentru ca distanța perspectivei  o face să fie un roman picaresc, scris cu măiestria unui autor pasionat de stil.
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

septembrie-noiembrie, Contrafort - Iulian Ciocan
"Simion liftnicul este un roman care te face sa rizi in hohote si sa uiti pe parcursul lecturii de dimensiunea tragica a existentei. Comicul se impune, fiecare a doua propozitie participa la crearea unei scene vesele. Nu statul – aceasta masinarie abstracta – este vinovat de esecurile tranzitiei romanesti, ci fiecare dintre noi. Petru Cimpoesu nu ne ofera niste solutii pentru depasirea crizei, intr-un roman acestea nu sint obligatorii, ci scoate in relief stereotipurile mentale care ne impiedica sa mergem inainte."
iulie-august 2002, Timpul - Florin Lăzărescu
"Virtuozitatea lui Cimpoesu consta in abilitatea cu care isi regizeaza secventele, atent la indicatiile pe care le da actorilor si mai atent la pozitia cameramanului. Importante nu sint lucrurile si oamenii, ci unghiul din care privesti. Un alt lucru laudabil la acest roman e faptul ca Cimpoesu l-a scris pentru romani. Dumnezeu stie daca un ochi strain ar putea pricepe prea multe despre situatiile si personajele de aici. Insa romanilor li se ofera o oglinda in care a ramas incremenit chipul Romaniei de tranzitie."
3-9 noiembrie 2007, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Desi romanul lui Cimpoesu este plin de trimiteri biblice, de parabole, pilde si initieri in tainele divine, de iluminari si revelatii, el nu trebuie citit doar intr-o cheie simbolica, iar cititorul poate opta si pentru o lectura profana, mult mai savuroasa, datorita comicului de cea mai buna calitate. Simion liftnicul, sau apocalipsa (vesela) dupa Cimpoesu, este si un roman despre criza valorilor, despre legatura omului cu Dumnezeu, despre inaltarea spirituala a poporului roman, despre oamenii recenti din blocurile vechi ale comunismului."
Vasile Dan
"Simion liftnicul este un fel de reportaj metafizic, incredibil ca formula – ascutit ironic si cu un umor irezistibil, superior intelectual, asadar, un arsenal alcatuit din elemente disparate, contradictorii, greu compatibile, devenit insa sub viziunea originala a autorului impecabil.” 
Daniel Cristea-Enache
"Umorul autorului merge mina in mina cu finetea lui psihologica, Petru Cimpoesu facind si din cele mai mici schimburi de replici ori gesturi ale moldovenilor sai tot atitea fire si noduri caracterizante, persistente in memoria cititorului.”
Mircea Iorgulescu
"Dezlantuit parodic si deopotriva tandru, fara nimic sfint, insa mereu infiorat de adierea ironica a misterului divin, romanul Simion liftnicul de Petru Cimpoesu aduce in proza romaneasca de dupa 1989 o prospetime aproape neverosimila de ton si viziune.” 

Opinia cititorilor