TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Simion liftnicul (Top 10+) PO-PEC-SIMLT1-11-P-001
Simion liftnicul (Top 10+)
Vezi
galerie

Simion liftnicul (Top 10+)

de Petru Cimpoeşu

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #207282

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Într-un bloc din Bacăuviață se scurge monoton pană în ziua când Simion, cizmarul, se instalează pe neașteptate în lift. După ce vindecă miraculos un vecin, locatarii sunt încredințați  Simion este un sfînt la fel de mare  omonimul sau, Simion Stilpnicul, așa  îl numesc „liftnicul“. Iar liftnicul începe  facă profeții și prevestește iminentă revenire la putere a lui Ion Iliescu și coborârea în mijlocul poporului român a lui Iisus, care va fi ales președinteDupă două săptămani însă, Simion va face un nou gest neașteptat și va da naștere unei adevărate legende.

Român distins cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România

extinde
 

Detalii produs

Autor: Petru Cimpoeşu

Data apariției: 2011

Titlu original: -

ISBN: 978-973-46-2348-8

Copertă: Paperback

Număr pagini: 300

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: satiră, umor

 

Loc în topurile Cartepedia

 

Din blogul Cartepedia

Sorin Băiaș Sorin Băiaș

,,Dacă știți cine a fost Simeon stâlpnicul, aveți deja o idee cam pe unde ajunge romanul lui Cimpoeșu. Dacă nu, căutați-l pe net că e la un click distanţă. Long story short, nea Simion e un cizmar din B......“

citește mai mult
Cartepedia Cartepedia

,,Romanul Simion Liftnicul, unul dintre cele mai bune romane ale perioadei post-comuniste, este un bloc de locuințe pe ferestrele căruia autorul ne introduce in viețile locatarilor. Îi gasim pe acești......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"In Simion liftnicul, ca si in Christina Domestica si Vinatorii de suflete, Petru Cimpoesu pune in joc o fantezie satirica debordanta, ce aminteste de opera lui Karel Čapek, cu care are, de altfel, in comun si convingerea ca, de vreme ce adevarul absolut nu exista, fiecare dintre personaje are dreptul la propria sa varianta asupra realitatii.
Savuros si dens, Cimpoesu exploreaza in Simion liftnicul universul pestrit al unui bloc de locuinte, in care, cu o infinitate de nuante psihologice, creioneaza o umanitate cu idealuri meschine, dar nu lipsita de un anume farmec. Este o lume desacralizata, care pare sa-si fi pierdut reperele si valorile, nesigura si vulnerabila si, tocmai de aceea, predispusa la autoamagire."

13 martie 2012, Bucureştiul cultural, nr. 112 - Carmen Muşat

"Nevoia de sfinti nu s-a resimtit nicicind mai acerb decit in situatiile de profunda foamete trupeasca si morala. Ca un facut, in acele momente grele, parca trimisi si instruiti de ingeri, sfintii vin in sprijinul bietilor muritori in cautare de alinare.
Petru Cimpoesu realizeaza o candida satira a societatii romanesti in chiar timpurile cele mai confuze ale tranzitiei, dar nu se limiteaza la atit. Parabola a lui pars pro toto, a reperelor morale in cautare de erou, a nimicniciei umane sau a tineretii ce poate schimba totul, volumul de fata isi propune si chiar reuseste foarte multe cu un stil cuminte, asezat, limpede."

1 februarie 2012, ArtActMagazine, nr. 153 - Cristi Ardelean