TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Povestea Marelui Brigand

Petru Cimpoeşu
Colecții/Serii: Fiction LTD
ISBN: 978-973-46-0584-2
EAN-16: 978973460584
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 488
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, roman antirealist, complot, ocult, scenariu apocaliptic
  • Petru Cimpoeşu - Autor
    Petru Cimpoeşu (n. 1952), unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, a debutat editorial în 1983, cu volumul Amintiri din provincie, distins cu premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi. Alte volume publicate: Firesc (ed. I, 1985), Erou fără voie (1994, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi), Un regat pentru o muscă (1995), Povestea Marelui Brigand (ed. I, 2000, Premiul Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor), Simion liftnicul. Roman...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 25, 28 iunie 200, Cultura - Andrei Terian
"Bogata eflorescenta epica din Povestea Marelui Brigand nu prolifereaza la intimplare, ci se dezvolta riguros, dupa o «geometrie oculta». De altfel, tematic vorbind, cartea lui Cimpoesu se situeaza la intersectia a trei filiere literare: utopiile vechi si noua, mitul christic si «arta regala» a alchimistilor. Ce ar putea avea in comun toate acestea? Destul de multe, de vreme ce romanul musteste de semnificatii ca un ciorchine copt."
20 septembrie 2007, Cultura - Daniel Cristea-Enache
"La antipodul autorilor care isi gidila publicul, prin exploatarea tuturor cliseelor care ne fac placere, acest scriitor pe cit de original, pe atit de dificil ne obliga sa-l urmarim in diferite experimente fictionale, cu trepte alunecoase si trape textuale la tot pasul. Povestea Marelui Brigand se citeste cu un efort dublu si intr-o stare de concentrare maxima, fara nici un moment de respiro. Nu exista vreo diferenta intre capitole, fragmente si scenele derulate in cursul acestora din punctul de vedere al ponderii, al intensitatii ori macar al coloritului epic. Parcurgindu-l insa cu mare atentie vom ajunge, daca nu la o concluzie ferma si univoca, atunci la o grila de interpretare a haosului dintre cele doua coperti. In logica fictiunii realiste se proiecteaza, intr-o simultaneitate narativa si simbolica, un film aproape suprarealist."
19 aprilie 2007, Observator cultural - Andrei Simuţ
"Povestea Marelui Brigand reuseste resuscitarea unei formule aproape uitate azi, ocupind o pozitie singulara si in cadrul prozei lui Cimpoesu, a carui formula se deplaseaza mai accentuat spre realismul asa-zis minimalist, bazat pe o premisa sociologica, pe o comedie a caracterelor si pe radiografierea actualitatii, si cristalizat cel mai bine in mult premiatul roman Simion Liftnicul, dar si in povestirile de debut incluse in Amintiri din provincie. Intre Metopolisul lui Banulescu si Albala lui Balaita se afla Abraxa lui Cimpoesu, oras cu acte de proprietate fictionala in regula, si care merita revizitat oricind."
Dan C. Mihăilescu
"Sint sigur ca, daca Valeriu Cristea ar fi apucat sa citeasca Povestea Marelui Brigand, si-ar fi vazut intruchipata speranta exprimata in 1992: «dintre tinerii prozatori, mai putin cunoscutul si mai putin rasfatatul Petru Cimpoesu mi se pare unul dintre cei mai interesanti, capabil poate chiar, cindva, de marea performanta».” 
Nicolae Bârna
"Povestea Marelui Brigand este un roman antirealist, elaborat cu instrumentar, recuzita si tehnica de aparenta «realista», puse in opera cu virtuozitate. Se desfasoara pe coordonate specific postmoderniste, urmind motivul complex si caracteristic al complotului ocult, cu dezvoltare in scenariul apocaliptic.” 
Radu G. Ţeposu
"Exceptional in a despica dintr-o lovitura realitatea, Petru Cimpoesu e si un desavirsit radiograf al starilor confuze, al comportamentului latent, in care ochiul percepe degraba semnele crizei, ale degringoladei.” 

Opinia cititorilor