TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Blazare

Petre Barbu
Colecții/Serii: Ego. Proză
Roman-satira, scris cu foarte mult umor, a carui actiune se petrece intr-un cartier din periferia unui oras de provincie, intr-un complex alimentar...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-830-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Roman-satira, scris cu foarte mult umor, a carui actiune se petrece intr-un cartier din periferia unui oras de provincie, intr-un complex alimentar in ruina, ramas de pe vremea lui Ceausescu. Aparitia profesorului Adrian Dura in cartier provoaca o serie de evenimente care tulbura atit existenta oamenilor care locuiesc in jurul complexului, cit si, mai cu seama, statutul acestei cladiri. Incet-incet, complexul sufera cu repeziciune, la o scara mai mica, transformarile pe care societatea romaneasca le-a cunoscut in ultimii 15 ani: este folosit drept spatiu de distractie, se improvizeaza un muzeu al comunismului, este privatizat, transformat intr-un supermarket, incendiat si disputat de afaceristi.

Autor: Petre Barbu
Prefaţator: Sanda Cordoş
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, satiră, periferie, provincie, complex alimentar, muyeul comunismului
 • Sanda Cordoş
  Prefaţator
  Petre Barbu Petre Barbu - Autor
  Petre Barbu (n. 1962, Galați) a debutat editorial cu volumul de nuvele Tricoul portocaliu fără număr de concurs (Cartea Românească, 1993). A publicat romanele Dumnezeu binecuvântează America (Nemira,1995), Ultima tresărire a submarinului legionar...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Petre Barbu
  Autor
  Sanda Cordoş - Prefaţator
  Sanda Cordoş (n. 2 august 1966) este conferentiar la Facultatea de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde conduce Departamentul de literatura romana si teoria literaturii. A publicat: Literatura intre revolutie si reactiune. Problema crizei in literatura romana si rusa a secolului XX, 1999 (editia a II-a adaugita, 2002); Alexandru Ivasiuc, 2001; In lumea noua, 2003; Ce rost are sa mai citim literatura,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

9 septembrie 2005, Dilema Veche - Radu Cosaşu
"E pentru prima oara cind aud in proza de azi materia delirind ca bloc, cu «o bucurie dobitoaca», precum suna finalul. Cu o bucurie mai putin dobitoaca, ma incinta ca Petre Barbu nu va fi pe placul nici unei nostalgii. Ambele corectitudini politice vor scrisni din dinti – e un sunet tonic al materiei care ma face sa-l indemn pe Barbu, precum Maria in timpul textelor pentru «pinguini»: «Baga mare, Tache!»."
20 aprilie 2006, Cultura - Mircea Iorgulescu
"Nu e un zglobiu roman cool, nu este nici unul ciltos si nu e nici impanat de consideratiuni care sa probeze fumigen aderenta autorului la cercul ginditorilor de nebuloase profunzimi. E o satira intunecata si sfisietoare. Gen greu."
13 septembrie 2005, Bucureştiul Cultural - Paul Cernat
"Petre Barbu construieste o fantasma personala a Romaniei de ieri si de azi. Si o face punind la bataie – cu verva – o imaginatie de-a dreptul suprarealista si o stiinta de cineast. Autorul reuseste acolo unde altii au ratat cu brio. Controlul stilistic impecabil, autoironia parsiva si cinismul bine temperat, lipsa narcisismului formal, claritatea si complexitatea eficienta a compozitiei trimit cu gindul la Kurt Vonnegut. Cele mai sinistre porcarii si ticalosii, cele mai penibile momente sint relatate senin, cu un irezistibil umor negru sec, de un narator autist. Evenimentele se deruleaza ca intr-un desen animat grotesc, povestea are ritm si dinamism, iar scatologicul si injuraturile sint, asa-zicind, «functionale». Blazare onoreaza cartea de vizita a unui prozator redutabil."
13 martie 2012, Bucureştiul cultural, nr. 112 - Carmen Muşat
"Un prozator de mare forta, despre care Dan C. Mihailescu scria ca „are ochi satiric gogolian, dar si atractie catre fantasticul oarecum bulgakovian”, e Petre Barbu, care in romanul Blazare recurge la sarja fantastica pentru a creiona o lume in care tragedia, disperarea, moartea sint atit de frecvente, incit nu mai impresioneaza pe nimeni. O tehnica narativa impecabila, un realism frust, doldora de notatii necrutatoare, fac din Petre Barbu, un autor ce aminteste de naturalismul hipertrofiat si taios din proza lui Vladimir Sorokin."
1-7 martie 2008, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Petre Barbu este in Blazare un scriitor melancolic, scriind un roman al amintirilor «ca niste obiecte de muzeu», cu personaje uneori la limita ridicolului, dar simpatice, imbinind umorul cu fantasticul si absurdul. Romanul Blazare aminteste poate de filmul Good Bye, Lenin!, in regia lui Wolfgang Becker."

Opinia cititorilor