TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Rădăcina de bucşău

Ovidiu Nimigean
Colecții/Serii: Ego. Proză
Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2010 - Filiala Sibiu Premiul pentru Proza al revistei Observator cultural pe anul 2010 Radacina de...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1776-0
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2010 - Filiala Sibiu

Premiul pentru Proza al revistei Observator cultural pe anul 2010

Radacina de bucsau este parcursul initiatic al unui antierou perfect, un personaj ajuns intr-o punct limita. Liviu esueaza atit in casnicie, cit si in cariera, ajungind intr-adevar, precum spune titlul, asemeni celor sarmani si dispretuiti, care "n-au ca piine decit radacina de bucsau". Boala si apropierea mortii mamei completeaza scenariul unui prag de ratare, dupa care, pentru un hipersensibil ca acest nou Iov, nu poate urma decit iluminarea. Intoarcerea lui Liviu in casa parinteasca, pentru a-si ingriji mama, are rolul de a-i reconecta pe cei doi si de a forta astfel intrarea personajului intr-un timp mitic, ca la inceputurile lumii in care a fost aruncat cindva. Dragostea si moartea, cele doua mari cordonate ale romanului, sint aneantizate intr-un final deschis, in care tot ce paruse cindva important piere si ramine, ca unic reper, doar clipa prezenta.

Autor: Ovidiu Nimigean
Prefaţator: Bogdan-Alexandru Stănescu
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Pagini: 480
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatura română, beletristică, contemporaneitate, destin, antierou, boală, suferinţă, moarte, sensibilitate, căsnicie, carieră, eşec, renunţare, iubire, timp, proză, sens, cunoaştere, iniţiere
 • Bogdan-Alexandru Stănescu
  Prefaţator
  Ovidiu Nimigean - Autor
  Ovidiu Nimigean (n. 19 iulie 1962, Nasaud) a publicat poezie (Scrieri alese, 1992; Week-end printre mutanti, 1993; Adio, adio, dragi poezii, 1999; Planeta zero, 2001; Nicolina Blues, 2007 – premiile revistelor Observator Cultural, Transilvania si Miscarea literara, nominalizare la Premiul revistei Cuvintul si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania), proza (Mortido, ed. I, 2003, Premiul National de Proza...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Ovidiu Nimigean
  Autor
  Bogdan-Alexandru Stănescu - Prefaţator
  Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) a lucrat ca junior editor la Ziarul de duminica, incepind cu anul 2000. Din acelasi an a devenit redactor si cronicar literar principal al revistei Luceafarul. A publicat cronici literare, neintrerupt, in cele mai importante reviste culturale. De asemenea, a publicat poezie, proza si eseu in Adevarul literar si artistic, Luceafarul si Ziua literara. Din 2004 a devenit producator executiv al emisiunii Parte de carte realizate de...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2010, în Dilemateca - Cosmin Borza
"Marturisesc ca - facind abstractie de un anume manierism al utilizarii bivalentelor compozitionale ori a unor simboluri prea vadite - nu am intilnit in proza autohtona de dupa Cartarescu o scriitura atit de molipsitoare existential si imaginativ."
octombrie 2010, în Ramuri - Gabriela Gheorghişor
"Radacina de bucsau dezvaluie un scriitor cu o mistica a nuantei si a detaliului. De aici, si infinitezimalul sondajului psihologic, si verosimilitatea episoadelor epice. Cu Radacina de bucsau, literatura romana a mai cistigat un prozator. Veritabil."
martie 2011, în Observator cultural, nr. 568 - Liviu Ornea
"Citit Radacina de bucsau, al lui Ovidiu Nimigean. Senzatie uluitoare de autentic. /.../ Totul intr-o alternanta de graiuri – moldovenesc, ardelenesc, literar – stapinita la perfectie. Asa performanta stilistica, proba de oralitate, nu-mi aduc aminte sa mai fi citit in limba romana."
iunie 2011, în Poesis Internaţional, nr. 5 - Dan-Liviu Boeriu
"Radacina de bucsau, romanul lui O. Nimigean (…) e o carte scrisa remarcabil despre un subiect comun. Asta e, pina la urma, farmecul discret al literaturii. E un fel de fictiune atit de bine articulata, incit se metamorfozeaza pe nesimtite in felii de un firesc perfect. Modul de constructie a romanului e doar o prelungire scriptica a felului in care se naste fiorul: un roman dens, aidoma trairilor eroului principal, un roman lung, asemeni asteptarii fiului; in fine, un roman complet si complex, intocmai ca viata pe care o cuprinde."
ianuarie 2011, în Luceafărul de dimineaţă, nr.1 - Radu Aldulescu
"... as fi murit sau as fi innebunit de fericire daca as fi scris acest roman."
10 iunie 2011, în Observator cultural nr. 578 - Daniel Cristea-Enache
"Sint mai multe romane – nu suprapuse, intretesute – in Radacina de bucsau al lui O. Nimigean. In modul in care romancierul si-a conceput si organizat romanul e urmat un traseu al devoalarii, printr-un reportaj intensificat diaristic si dus pina la ultimele detalii. Inregistrarea este vizuala, sonora, olfactiva, tactila, cu toate simturile vibrind si reproiectind, intr-o sincronicitate halucinanta, scenele teribile. O. Nimigean, cu riscul de a parea fortat-scabros, „mizerabilist”, naturalist, a indepartat toate filtrele literare si culturale, a scos din ecuatia epica simbolurile, analogiile si corespondentele, facind o formidabila priza pe realitatea neta si palpabila a patului de suferinta."
decembrie 2010, în Dilemateca - O. Nimigean
"Imi amintesc de stupefactia, iritarea, furia franceze de acum citiva ani, dupa ce Donald Morrison a publicat un articol in Time, cu un titlu afurisit (pus de altfel de redactie, nu de autorul mult mai ponderat): Moartea culturii franceze. Francezii s-au simtit deposedati de o centralitate de la sine inteleasa, impinsi la periferie, declasati, izolati ridicol in mania grandorii lor (si intr-o piata redusa la nesemnificativ prin comparatie cu cea americana). Morrison avea si nu avea dreptate, cultura, literatura nu sint reductibile la piata. Insa, ignorind piata, risti sa te trezesti vorbind de unul singur, chiar daca rostesti lucruri extraordinare. Am amintit cazul cumva consolator: „Bine, daca si francezii sint provinciali, noi ce pretentii sa mai avem?!“. Totusi, n-ar fi rau sa le avem. E, mai bine zis, obligatoriu. In romanul meu (Radacina de bucsau, n.r.) protagonistul incearca sa mediteze asupra puterii si a centrului, ingrijorat de spectrul dezumaniza rii care ne paste indata ce acceptam reguli ale jocului straine fiintei noastre. Nu intru aici in amanunte, cei interesati le pot gasi in carte. Revenind la literatura, provincialismul se manifesta de cite ori cedam in fata impersonalului, a ceea ce inevitabilul neamt numeste das Man, adica de oricite ori ne aglutinam, complexati, in ceea ce se poarta. Provincialismul inseamna mima, obedienta sau, pe reversul aceluiasi complex, izolare, autocronie, scara de valori in circuit inchis. Intre (multe) altele."
Irina Petras, decembrie 2010, in Tribuna, nr. 199
Irina Petras, decembrie 2010, in Tribuna, nr. 199Da, Radacina de bucsau e una dintre cele mai bune carti de proza ale anului. Si poate nu doar ale anului.
Opinia prefaţatorului - Bogdan-Alexandru Stănescu
"O. Nimigean nu are nevoie nici de fundalul unei planete post-apocaliptice (apocalipsa personala ii este de ajuns), nu are nevoie sa intre in mintea unui criminal in serie (crimele pe care le comite in gind si in fapt, chiar, personajul sau nu au asemanare), insa stie sa scrie un roman total, sprijinit pe doua axe vechi de cind lumea: iubirea si moartea. Plus toate combinatiile posibile intre ele. Daca nu as crede intr-un destin singular (cu tot ce implica termenul) al acestui roman, l-as putea vedea polemic fata de marea majoritate a prozei romanesti actuale.” 

Opinia cititorilor