TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Fericirea obligatorie (Ediţia 2005)

Norman Manea
Colecții/Serii: Fiction LTD
Personajele nuvelelor din Fericirea obligatorie isi traiesc „destinul literar” in spatiul comunist romanesc, facindu-ne partasi la...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-996-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Alte volume:

MAI MULTE DESPRE CARTE

Personajele nuvelelor din Fericirea obligatorie isi traiesc „destinul literar” in spatiul comunist romanesc, facindu-ne partasi la intimplari ale unei ordini de zi sinistre, aproape incredibile in viziunea cititorului pentru care universul concentrationar e o imagine pur livresca. Toate sub semnul „ordinului” de tip orwellian al unei fericiri perpetue, menita sa coloreze fals si cinic un cotidian cenusiu. Ca mai toate cartile scriitorului, si Fericirea obligatorie se constituie intr-un document literar, rolul fictiunii nefiind aici decit acela de a da contururi palpabile unei realitati pe care autorul a trait-o in cea mai neagra jumatate de veac din istoria Romaniei.

Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 208
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, nuvele, comunism, dictatură, Ceauşescu, viclenie, supravieţuire, kafkian, absurd, satiră, spaimă
  • Norman Manea Norman Manea - Autor
    Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iunie 2005, Timpul - Andreea Grinea
"S-ar cuveni remarcata nuanta filosofica a acestor proze. Dizertatiile naratorului sau ale personajelor vizeaza mai cu seama problematica timpului. Prezentul obsedant, enorm, devine, ca si in utopia lui Orwell, singura posibilitate temporala: «viitorul mic si imediat … s-ar afla, prin urmare, in prezentul in care sintem, in trecutul abia trecut care ne-a format». O dovada in plus ca angoasele si obisnuintele unei epoci terifiante rezista in timp. Cartea poate fi citita ca o analiza a psihologiei insului traitor intr-o societate absurd-terorizanta. Personajele sale sint, fara exceptie, indivizi care se descopera prizonieri sau, dupa caz, rotite ale unui amplu mecanism opresiv. Norman Manea este un excelent prozator al «crizei de energie si de caracter» din obsedantii ani ai comunismului romanesc."
25 august 2005, Observator Cultural - Carmen Muşat
"Fericirea obligatorie este – ca, de altfel, toate volumele publicate pina acum de Norman Manea –, o carte pentru nelinistea noastra, o incursiune necesara in trecutul nostru recent si o oglinda necomplezenta, dar atit de necesara, a identitatii noastre colective."
16 iulie 2005, Suplimentul de cultură - Doris Mironescu
"Comentatorii straini mentioneaza aerul kafkian, usor de detectat in Interogatoriul, sau acela gogolian din Trenciul, tradat inca de la titlu. Insa Norman Manea isi construieste altfel ambiguitatile decit cei doi maestri. Proza sa este una care mizeaza pe scenarii multiple, planuri epice diferite, identitati in schimbare. Nu «surpriza» epica este esentiala, desi ea nu lipseste – textul continua, imperturbabil, mult dupa ce «punctul culminant» si-a epuizat forta de atractie. Tocmai in aceasta extindere nesolicitata a textului sta «misterul» prozei lui Manea. Absurdul existentei cuprinse in paginile lui se revarsa in compozitia prozei, generind o formula estetica cu totul particulara."
11 august 2005, Ziua - Paul Cernat
"Textele – printre cele mai expresive texte scurte ale sale – sint niste diagrame de o stranie, contorsionata poezie, imagini ale descompunerii cotidianului socialist. Proze ale alienarii progresive – in opozitie cu «fericirea obligatorie» a utopiei – in care teroarea, amoralitatea, arbitrariul, degradarea grotesca a relatiilor dintre oameni se infuzeaza insidios in tesutul social, dizolvind totul. Proze ale unei lumi imbatrinite care se sufoca, se chirceste in fraze fragile: Romania anilor ’80. Ultimul cuvint al cartii este – nu intimplator – «batrin» si e asociat risului unei alienate mintal."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus