TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cartea fiului

Norman Manea
Colecții/Serii: Seria de autor Norman Manea
Publicata initial in 1976, Cartea fiului face parte din ciclul „variantelor la un autoportret”, alaturi de Captivi. Intr-un text dens,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2683-0
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Publicata initial in 1976, Cartea fiului face parte din ciclul „variantelor la un autoportret”, alaturi de Captivi. Intr-un text dens, Norman Manea vorbeste despre viata pictorului renascentist Piero di Cosimo si despre viata Siei Strihan – incarnare a imaginii Simonettei Vespucci pictate de acesta, dar si despre lupta ilegala, totul pe fundalul unei epoci reconstituite cu mare fidelitate. Un text in care, dincolo de obsesiile legate de moarte, de spaime si de gesturile pline de curaj, de suferinta si bucurie, principala preocupare a personajelor este sa supravietuiasca si sa-si mentina moralitatea, in ciuda banalitatii si a rutinei existentei.

Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Pagini: 264
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, Renaştere, Italia, Piero di Cosimo, Vespucci, moarte, morală, curaj, rutină, variante la un autoportret
  • Norman Manea Norman Manea - Autor
    Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Norman Manea în interviu cu Virginia Costeschi, 8 iunie 2012, BookMag.ro - Norman Manea
"[Scrisul este o meserie] copilareasca si extrem de serioasa, dar si grea: singura care incepe mereu de la inceput sau dinaintea inceputului."
20 septembrie 2012, BookMag - Adriana Gionea
"Romanul scris de Norman Manea este nostalgic, dar nostalgia se naste din intimplari netraite si locuri nevazute, aparuta mai ales in rindul cititorilor din prezent care sint captivati de personaje din alte timpuri. Pentru ei fictiunea scorneste oglinzi in care apar dubluri enigmatice, labirinturi ramase in afara timpului si multe strazi laturalnice, unde artistii din prezent si din trecut regizeaza mascarade naive si amare."
15 mai 2012, bookaholic.ro - Silvia Dumitrache
"Literatura este, in esenta ei, amorala. Morala ei vine implicit, si nu explicit. Cind vine explicit, e o proasta literatura, cum stim prea bine”, a afirmat Norman Manea, pentru care, indiferent de cit de multe traduceri beneficiaza cartile sale, singura limba traita este limba romana."
Paul Georgescu
    "Cartea fiului ne sileste sa recunoastem in scris o reala originalitate care, ca de obicei, pare altfel pentru ca seamana doar cu ea insasi. O sensibilitate exceptionala, nestapinit avida, cuprinzind realitatea care, cu mare unghi de refractie, este prinsa si fixata in imaginea ei artistica, deci transfigurata... Un real involburat, mereu nou chiar cind e acelasi, un real fluid transmis cu forta.”   
Lucian Raicu
"Rezistentei in fata suferintei extreme, a interogatoriilor chinuitoare, a Torturii i se substituie in August un alt tip de incordare, nu mai putin dramatica: a supravietui, infruntind «banalitatea» relatiilor diurne si eroziunea nevazuta a timpului «calm»... Despre atitea situatii, greu de pus totusi laolalta, e vorba in Cartea fiului, despre destinul unei «doamne Haraga» si despre rigorile luptei ilegale, despre pictura Renasterii si destinul de artist exemplar al unui Piero di Cosimo, despre singulara figura a poetului si Mentorului, evoluind intr-un decor de «epoca» recenta reconstituit cu mare verva.” 
Liviu Petrescu
"In Simona, este cu minutie analizat destinul unui artist exemplar, un pictor italian din epoca Renasterii, Piero di Cosimo. Norman Manea descifreaza in viata ciudatului pictor mai cu seama lectia unei sistematice eliberari, a unei razvratiri impotriva «filiatiei naturale»... Viata Siei Strihan se contureaza ca o epifanie a unei imagini pictate de Piero di Cosimo, imaginea Simonettei Vespucci, in chip de Cleopatra, cu un sarpe incolacit in jurul gitului... Simona ramine, cred, capodopera de pina acum a literaturii lui Norman Manea.” 

Opinia cititorilor