TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mamé PO-NIA-MAM000-16-N-001
Mamé
Vezi
galerie

Mamé

de Nicolae Avram

Titlu apărut în colecția Ego | Proză la Polirom

Id: #243879

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Casele de copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Întunericul, lipsurile, umilințele, abuzurile, abandonarea oricăror speranțe sînt încercări de netrecut pentru adulți, însă în cazul copiilor întrec orice imaginație. Nicolae Avram reușește să depășească simpla descriere a acestor atrocități și, violent, personal, îl face pe cititor să simtă în profunzime ce au simțit cei cărora li s-a furat atît de brutal inocența în orfelinate. Încărcată de un lirism negru, Mamé spune povestea șocantă a unui suflet chinuit (și a cîtor altora).

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nicolae Avram

Data apariției: aprilie 2016

ISBN: 978-973-46-6079-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 216

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism

 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,Din capul locului trebuie spus că această carte este interzisă cititorilor slabi de înger. Și pudicilor. Și răsfățaților. Unii ca aceștia, dacă nu ar leșina după primele fraze, cu siguranță ar da în j......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Mamé este de fapt un poem enorm și halucinant, mai exact, abnorm – în sensul că încalcă absolut toate normele imaginabile. Nu doar pe cele ale pudibonderiei lingvistice, ci mai ales pe cele ținute drept etice atît în colectivitatea parcului uman, cît și în intimitate. E greu de găsit vreun tabu pe care imaginația înspăimîntătoare a lui Nicolae Avram să nu-l transgreseze în această relatare a experiențelor infernale ale orfelinilor aproape mitici, despre care se spunea ca sînt antrenați pentru a deveni soldații personali cei mai devotați și cei mai fanatici ai lui Nicolae Ceaușescu.”

Radu Vancu

„Unul dintre cele mai puternice și mai de efect texte pe care le-am parcurs în ultima vreme. Mamé este un text disperat, scris cu sufletul la gură. O carte extraordinară, cu multe deschideri, cu multe oferte de interpretare. Este și o carte despre comunism, cu posibile ieșiri către parabolic. Pedagogul ca imagine a micului dictator – iată un personaj care se ține minte. E un poem în proză despre oroare. Dar și despre salvare. Una dintre cărțile speciale, atipice, curajoase (e nevoie de un mare curaj estetic pentru a risca o asemenea formulă).”

Bogdan Crețu