TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cafeneaua Pas-Parol (Top 10+)

Matei Vişniec
Colecții/Serii: Top 10+
Într-un banal oraș de provincie, nimic nu tulbură ritmul monoton al vieții, pînă în ziua în care Mihail Iorca se...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-4533-6
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Hardcover
Alte volume:
Cafeneaua Pas-Parol Cafeneaua Pas-Parol Matei Vişniec

MAI MULTE DESPRE CARTE

Într-un banal oraș de provincie, nimic nu tulbură ritmul monoton al vieții, pînă în ziua în care Mihail Iorca se trezește cu certitudinea că în pensiunea unde locuiește se află un mort. Din acest moment, se petrec tot felul de întîmplări stranii și spaimă se instalează încet-încet în sufletele locuitorilor. Mintea domnului Hamburda, președinte de tribunal, începe să funcționeze independent de voința acestuia, un cunoscut bariton încasează o lovitură și își pierde ochiul pentru că a cîntat fals o colindă, naratorul aude și transcrie „vocile orasului”... Dar mai avem și un halucinant jurnal al pictorului Epaminonda Bucevschi, în care literele scrise par să contrazică orice logică... Pe măsură ce evenimentele se precipită, cititorul își da seama că multe dintre aceste lucruri le-a trăit poate chiar el, nu demult, în România aflată sub dictatură, unde spaima era atotstăpînitoare. Acesta este și motivul pentru care romanul Cafeneaua Pas-Parol, scris în 1983, nu a putut fi publicat decît după căderea comunismului. 

Data apariției: 2014
Editura: Polirom
Pagini: 368
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, alcoolism, nebunie, totalitarism, revoltă
  • Matei Vişniec Matei Vişniec - Autor
    Matei Vişniec (n. 1956) este poet, dramaturg, romancier şi jurnalist. După un lung război de uzură cu cenzura comunistă reuşeşte, în septembrie 1987, să părăsească România. Se stabileşte la Paris, unde cere azil politic, începe să scrie...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Mircea A. Diaconu
"Scris în 1982, romanul lui Matei Visniec avea să vadă lumina tiparului exact peste zece ani, într-o vreme în care vechea cenzură devenise o amintire. Probabil că nu anumite enunțuri și nici substratul epic care putea fi considerat subversiv vor fi făcut că publicarea lui să rămînă un simplu deziderat, cît viziunile sumbre și mai ales felul lui Matei Visniec de a explora o lume demonizată, infernală, prinsă în mecanismele fatale ale vinovăției și spaimei. În fond, dincolo de scriitură nemaiîntîlnită în proza românească, Cafeneaua Pas-Parol era mai mult decît un text esopic și cu totul altceva decît o simplă parabolă a terorii. Această diluare și dilatare a lumii, care înseamnă de fapt o desubstantializare a ei, face ca personajele să fie tot mai conștiente de propria-le precaritate, de existența lor virtuală. De aici frica, disperarea, căderea în alcool și nebunia. Finalmente, fuga în niciunde. Nu numai că eroii se transformă în niște mecanisme, dar ei știu că sînt simple personaje, abandonate de un autor care ar trebui să fie pedepsit pentru neputință de a le oferi un sens. Iată logica revoltei personajelor față de un autor neputincios pe care în cele din urmă îl și ucid. Și paralelismul acesta între autor și Dumnezeu face el însuși obiectul unor considerații în roman. Simultan, însă, acestui sens, identitatea autorului instituie și o altă semnificație, mai degrabă complementară decît divergența, care deconspira dimensiunea etică a romanului lui Visniec.”  

Opinia cititorilor