TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Nudul Dianei

Mariana Codruţ
Colecții/Serii: Ego. Proză
Romanul Marianei Codrut – o incursiune vie si tensionata in lumea romaneasca actuala – il are ca protagonist pe Pavel, un tinar care...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0793-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul Marianei Codrut – o incursiune vie si tensionata in lumea romaneasca actuala – il are ca protagonist pe Pavel, un tinar care penduleaza intre doua obsesii: iubirea mare, centrala, pentru Veronica, o fata cu care a copilarit si care a murit in Spania, unde plecase la lucru, si obsesia pentru Diana, care-i declanseaza amintirile, printr-un cuvint de alint, precum madlena lui Proust. Relatia Pavel-Diana, intinsa pe intregul roman mai mult in mintea protagonistului, este insa doar un paravan, un mediator pentru marea dragoste ramasa in trecut si inchisa de destinul tragic al Veronicai.

Premiul National pentru Proza „Ziarul de Iasi” pe anul 2007

Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 192
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, România contemporană, obsesii, iubire, tragism
  • Mariana Codruţ - Autor
    Mariana Codruţ (n. 1956, Iasi), a absolvit Facultatea de Filologie (sectia romana-franceza) de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi. A ocupat functiile de corector, profesor, secretar literar, redactor la revistele Convorbiri literare si Sud-Est. In prezent, este redactor la Editura Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi. Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si a PEN - Club international. Volume publicate: Macesul din magazia...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iunie 2008, Dilematica - Gabriela Gheorghişor
"Nudul Dianei este un (mini)roman de o uimitoare simplitate si naturalete a constructiei narative si a stilului. Mariana Codrut evita orice fel de «derapaj» – metatextual, magic sau mizerabilist –, alegind calea unui realism «curat» (desuet din perspectiva iubirilor de sofisticarii tehnice ori de efecte socante), pentru a prezenta criza maturizarii unui tinar inocent in Romania zilelor noastre."
decembrie 2011, Alecart, nr. 7 - Diana Prepeliţă
"Structurarea cartii este drapata in nuante, scapind unei rigiditati canonice; subtitlurile celor 14 capitole conduc personajul central spre eliberarea de sub „furtuna” exterioara si/sau interioara. Utilizarea unui limbaj colocvial nuanteaza discursul, oferind cititorului senzatia ca Pavel si celelalte personaje sint „vecini de palier”. Dialogul rasfirat pe parcursul naratiunii contureaza ideea de teatralitate a lumii imediate, un joc al punctelor de vedere, in care se introduce vadit pasaje din mitologie."
decembrie 2007, Vatra - Călin Crăciun
"Romanul Marianei Codrut se incheie sub semnul unei crize a identitatii, dar cu promisiunea cautarii sinelui si a impacarii lui cu realitatea obiectiva, specifica generatiei tinere actuale. Prin simplitatea naratiunii ascunde o tematica grava, a carei complexitate o dezvolta schematic, renuntind pe alocuri la omniscienta, semn ca nu se iluzioneaza ca postmodernitatea are deja reteta rezolvarii crizei disiparii spiritului in diversitatea nonconcentrica a tentatiilor."
27 octombrie-2 noiembrie, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Mariana Codrut scrie despre oameni si lucruri, despre realitatea sumbra pe care, de cele mai multe ori, o surprinde cu precizia unei camere de filmat, despre iubire si despre singuratate. Peisajul citadin, cu blocuri cenusii, in care oamenii stau etajati ca in catacombe, in contrast cu satul linistit din lunca Prutului, spatiu paradisiac, scaldat in lumina, reprezinta cadre ale actiunii ultimului roman al scriitoarei, Nudul Dianei. Realitatii vulgare, absurde si agresive din peisajul citadin, care il duce pe om pe culmile disperarii si il face sa-si piarda identitatea, ii sint opuse mici oaze de tandrete, iar scriitoarea lupta prin scris impotriva uritului ce o inconjoara. Peisajele sint insotite de numeroase portrete de interior, romanul ricoseaza ca o oglinda uriasa lumea, iar literatura, care incearca sa inlocuiasca paradisurile suprimate, pare sa aiba pentru Mariana Codrut, la fel ca si in cazul lui Kafka, rolul autoconservarii, devenind astfel un mod de viata."
21 decembrie 2007, Ziarul de duminică - Bogdan Creţu
"Mariana Codrut a iesit la Polirom cu romanul Nudul Dianei, in care impune un personaj masculin profund sensibil, fragil, agasat de mizeriile prezentului, de fitele vulgare ale unei damicele cu pretentii de zeita. O carte care se situeaza voit la antipodul retetei prozei ultimilor ani, care ma indreptateste sa consider ca, macar in Iasi, a fost anul Marianei Codrut. Un scriitor foarte discret, fata de care critica literara are destule restante."
Alex. Ştefănescu
"Mariana Codrut are ceva din temperamentul artistic al mult indragitei de francezi Francoise Sagan.” 
Florin Lăzărescu
"Cit despre atitudinea Marianei Codrut fata de textele sale, am impresia ca scrie cu o demnitate de samurai. Realitatea imediata o «jigneste». Iar Mariana Codrut se razbuna, ca intr-un nobil suicid, scriind in singuratate.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus