TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Erotikon

Liviu Bleoca
Colecții/Serii: Ego. Proză
ISBN: 973-46-0032-X
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Autor: Liviu Bleoca
Prefaţator: Mircea Mihăieş
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 192
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, beletristică, crochiuri, absurd
 • Mircea Mihăieş
  Prefaţator
  Liviu Bleoca - Autor
  Liviu Bleoca (n. 1958, Bucuresti), absolvent al Facultatii de Litere din Cluj-Napoca, este secretar general al Institutului Cultural Roman. A colaborat cu diverse reviste din tara („Romania literara”, „Observator cultural”, „Lettre Internationale”, „Apostrof”, „Transylvanian Review”) si strainatate („Partisan Review”, „Sulfur”, „Exquisite Corpse”, „Index on...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Liviu Bleoca
  Autor
  Mircea Mihăieş Mircea Mihăieş - Prefaţator
  Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de studii americane şi britanice la Universitatea de Vest din Timişoara, redactor-şef al revistei Orizont şi viceşpreşedinte al Institutului Cultural Român. Volume publicate: De veghe în...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

9 august 2005, revista 22 - Tania Radu
"Povestirile lui Liviu Bleoca aduc spectacolul unui anumit mod de a privi existenta, in care umorul si postura «dupa perdea» fac toata punerea in scena. Restul e gust pentru povesti, de regula gogonate, dar spuse cu morga bine jucata. Pledind modestia si stilul «efasat», naratorul se deseneaza pe sine cu amuzanta meticulozitate. E usor pisalog, are opinii clare despre tot ce i se intimpla, contempla abisurile numai dupa ce s-au inchis, nu poate fi luat de apa nici in fata absurdului cel mai absurd. E omniscient si de aceea isi permite sa admita ca nu intelege multe lucruri. Ne povesteste ce vede, notificind in fiecare clipa – prin nu se stie ce amanunte – ca nu va fi decit vina noastra daca nu reusim sa vedem lucrurile in acelasi fel. Si, judecind dupa aceasta carte, Liviu Bleoca e un prozator cu sunet foarte special. Umorist negru care se amendeaza consecvent, adora sa puna in scena realitatea, apoi, politicos instalat in stal, cu sacoul italienesc de rigoare (vezi Juramintul de saracie), s-o asculte vorbind in dodii."
8 septembrie 2005, Observator cultural - Florina Pîrjol
"Istorii din Erotikon devin ocazii fabricate cu grija de a etala fatete (contrastante intre ele) ale identitatii ideale care imagineaza si spune povesti, pe un ton, as spune, intim. Poate ca acest ton secret-intim e elementul cel mai «erotic» al acestei carti cu nume provocator, dar care nu descrie altceva decit iubiri trecute, filtrate prin pinza nostalgiei, iubiri casnice sau aventuri de-o noapte."
10 august 2005, România literară - Marius Chivu
"Liviu Bleoca nu este un povestitor inventiv, nu surprinde cu fictiuni ingenioase, el este tipul de prozator minimalist care cucereste prin discurs, prin actul subiectiv al povestirii, prin felul in care iti «vorbeste». Talentul lui Liviu Bleoca sta, asadar, in protocolul si tonalitatea povestirii, in inscenarea textului. Citeva gesturi precise, perfect stapinite, un ritm bun si putin umor sint destule pentru a atrage atentia si a cistiga, aproape instantaneu, simpatia cititorului. Caci naratorul lui Liviu Bleoca este direct, dezinvolt, detasat si autoironic, mai degraba ridicol si jucat naiv decit patetic si dramatic, gata oricind sa-ti istoriseasca, alert insa fara a neglija detaliile, intimplari, in fond, banale, de viata, scene cotidiene sau amintiri incarcate cu o bruma de nostalgie. Povestirile par scenarii de scurt-metraje, secvente ale unei intruziuni clandestine in medii anonime, fara istorie, marginale si letargice. Naratorul da viata acestui mediu, dar nu ii si releva misterele: exista mereu senzatia ca ceva scapa. Este insa numai efectul spunerii, al vocii povestitorului care stie ce, cum si, mai ales, cit anume sa spuna pentru a pastra un minim mister desenului din covor."
Mircea Mihăieş
"Ingeniozitatea punctului de vedere, postura voit naiva a naratorului, absurdul de buna calitate si aerul dezinhibat al punerii in scena transforma povestirile – adeseori, simple crochiuri – in texte solid articulate, capabile sa poarte «o fabula» si sa transmita un sens. Prin Erotikon, Liviu Bleoca reuseste sa ne convinga de indiscutabila sa vocatie de narator.” 
Irina Petras
"Faptul ca o carte se citeste foarte usor si cu delicii e, pentru un cititor vechi, trecut prin mii de pagini alese, si pentru un editor suficient de vechi ca sa fi parcurs alte mii de pagini, multe dintre ele obligate, argument sigur al calitatii. Liviu Bleoca reuseste performanta de a convinge ca in proza sa se ofera noutati absolute despre om in ciuda inflatiei editoriale.” 
Victor Cubleşan
"Liviu Bleoca stie sa isi construiasca propria voce si propria structura narativa cu eleganta cu care, din mii de piese de puzzle divers colorate, se incheaga o figura omogena si atit de diferita de desenul fiecarui fragment care-l compune.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus