TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Înainte să moară Brejnev

Iulian Ciocan
Colecții/Serii: Ego. Proză
Scriitor, apreciat critic literar si un foarte cunoscut jurnalist, Iulian Ciocan este unul dintre cei mai activi tineri din Republica Moldova.
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0736-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Scriitor, apreciat critic literar si un foarte cunoscut jurnalist, Iulian Ciocan este unul dintre cei mai activi tineri din Republica Moldova.


Autor: Iulian Ciocan
Traducător: Andrei Bodiu
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 176
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatura română, Basarabia, comunism, propagandă, derizoriu, ironie, umor amar
 • Andrei Bodiu
  Traducător
  Iulian Ciocan - Autor
  Iulian Ciocan (n. 6 aprilie 1968, Chisinau, Republica Moldova) a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii „Transilvania” din Brasov in 1995. Este autorul volumelor de critica literara Metamorfoze narative (Editura Arc, Chisinau, 1996) si Incursiuni in proza basarabeana (Editura Arc, Chisinau, 2004). A publicat proza scurta, articole de critica literara si de opinie in revistele Contrafort, Sud-Est, Basarabia (Republica Moldova), Familia,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Iulian Ciocan
  Autor
  Andrei Bodiu - Traducător
  Poet, de asemenea, eseist si publicist, Andrei Bodiu s-a nascut la 27 aprilie 1965 in Baia-Mare. A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara (1988). In prezent este conf. dr. la Facultatea de Stiinte (sectia Filologie) a Universitatii "Transilvania" din Brasov si redactor-sef al revistei "Interval". Si-a inceput activitatea literara ca membru al "grupului de la Brasov", grup format in anii `80 impreuna cu poetii Simona Popescu, Caius Dobrescu...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2007, Dilemateca - Paul Cernat
"Fara tezism si agresivitate, Iulian Ciocan reconstituie o lume subdezvoltata, imbicsita de iluzii si fara orizont, o umanitate contorsionata, pitoreasca in felul ei, o atmosfera cenusie, crepusculara, un inceput al sfirsitului. Lexicul regional, plin de rusisme si argotisme, este la rindul sau reconstituit cu acuitate amuzata - si cu toate explicatiile necesare in subsol - de un autor care poseda o constiinta critica a limbajului, dublata de ironie fina."
octombrie 2007, Contrafort - Bogdan Creţu
"Iulian Ciocan este un scriitor pursinge, care a invatat destule din marea literatura rusa. Aliajul de grotesc, dramatic, melodramatic chiar, totul condimentat cu o ironie acida, cind este cazul, reprezinta formula cistigatoare. Iulian Ciocan a debutat mai mult decit promitator, romanul sau fiind una dintre reusitele clare ale acestui an."
noiembrie 2007, Timpul - Andreea Grinea
"Romanul lui Iulian Ciocan pune cap la cap o suita de povesti bine scrise, ce se intretaie in citeva puncte cheie, cea mai consistenta dintre ele urmarind viata si opiniile pionierului Iulian, fiul unui muncitor la uzina si a unei educatoare cu origini burghezo-mosieresti care suspina in fata samovarului dupa vremurile adolescentei, cind, desi sub «ocupatia» romanilor, se plimba cu brisca la iarmaroc. Ciocan aduce sub lupa uzura traiului de fiecare zi in apartamentul de 41 de metri patrati ticsit de catrafuse si mobile luate pe credit, dar si mizeria si automatismele vietii sufocate de baloane si pancarte, vazuta prin ochii lui Iulian sau prin cei ai unui insinuant narator omniscient. Crepusculul socialismului, acutizat de iminenta moarte a lui Brejnev, este adus in pagina prin dramoletele tragicomice ale unor oameni obisnuiti."
18 octombrie 2007, Cultura - Rita Chirian
"Lumea romanesca a lui Iulian Ciocan, refacuta din flash-uri percutante, de un ochi ce vede monstruos, este vie, macinata de ambitii neverosimile si inflamata de vedenii capitaliste. Progresiv, prozatorul conduce aceasta umanitate spre tenebrele unei tranzitii nu mai putin spectaculoase. Hipercritic si totusi nostalgic-duios, cu tuse exersate, Ciocan contureaza un bestiar de exponate grotesti si, totusi, recognoscibile, angrenate – fara posibilitatea evadarii – intr-un cotidian abrutizant, monocrom, in care insusi Iulian, copilul sovietic – aspirant naiv si neputincios la «insigna GMA (Gata pentru munca si aparare)» – se simte, in final, alienat."
10-16 noiembrie 2007, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Inainte sa moara Brejnev este o antiteza permanenta intre viata mizerabila a basarabenilor, surprinsa in cele mai mici detalii, si paradisul socialist cintat cu entuziasm de scriitorii poporului. Pasaje din opera acestor scriitori sint inserate in roman intre pasaje care redau cinematografic scene din viata reala a Moldovei sub stapinire sovietica. Debutul lui Iulian Ciocan, ca prozator, este unul mai mult decit promitator. Mostenind naturaletea marilor scriitori rusi, Iulian Ciocan scrie un roman interesant, care se citeste cu placere."
Andrei Bodiu
"Inainte sa moara Brejnev e un roman scurt si dens, care se citeste cu placere. Lumea este cea a Moldovei, parte a marii Uniuni Sovietice. O lume derizorie, traind de pe o zi pe alta, supravietuind clivajului enorm dintre discursul oficial si viata de zi cu zi. Ceea ce cauta autorul este sa descopere asa-zisa viata normala din epoca sovietica a Moldovei. Asa-zisa, pentru ca personajele se misca intr-un teritoriu minat de propaganda, de saracie lucie, de o lipsa totala de orizont. Ironia si umorul amar cu care ilustreaza sfirsitul de era mi-au amintit de enorma naturalete a lui Bulgakov, dar si de umorul stralucit al lui Harms.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus