TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Casa scărilor

Ion Pop
Casa scărilor este a unsprezecea carte de poezie a lui Ion Pop, de la debutul din 1966, cu Propuneri pentru o fântână, urmat de Biata...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-23-3119-4
Dimensiuni: 13,5x22 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Casa scărilor este a unsprezecea carte de poezie a lui Ion Pop, de la debutul din 1966, cu Propuneri pentru o fântână, urmat de Biata mea cuminţenie (1969), Gramatică târzie (1977), Soarele şi uitarea, antologia Descoperirea ochiului (2001), până la Elegii în ofensivă (2003), Litere şi albine (2010) şi În faţa mării (2011).

Structurat în trei cicluri, volumul face ecou deopotrivă unor „ocazii, momente, întâmplări” ale biografiei angajate în „viaţa imediată”, confruntă – în ciclul Degetul lui Bach – orgoliile şi cruzimile Artei cu faptul de viaţă simplu şi comun omenesc, ori angajează reflecţii mai ample asupra unor momente de istorie recentă, de actualitate a relaţiei dintre poezie şi viaţă, dintre o lume pe cale de a-şi pierde armătura simbolică şi pur şi simplu umană, sub asediul derizoriului şi al iresponsabilităţii etice.
Puternicele accente elegiace ale acestor versuri marchează un discurs modelat la şcoala modernităţii şi postmodernităţii lirice româneşti, angajat consecvent într-un dialog când tensionat, când echilibrat-reflexiv, cu universul Bibliotecii care a alimentat în timp şi opera criticului şi istoricului literar, autor al unor studii de sinteză despre avangarda literară românească, poezia generaţiei ’60, ori consacrate operei unor Lucian Blaga, Ilarie Voronca, Gellu Naum şi Nichita Stănescu. Sumarul acestui nou volum propune, de fapt, noi „elegii în ofensivă”, în care fondul grav al reflecţiei atestă o decisă şi dramatică angajare existenţială, în căutarea unei ordini lăuntrice mereu ameninţate. Multe dintre textele cărţii de acum fost întâmpinate foarte favorabil încă de la aparţia în paginile revistelor literare din ultimii ani.

Data apariției: iulie 2015
Pagini: 96
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, poezie contemporană
  • Ion Pop - Autor
    Ion Pop (n. 1 iulie 1941, Mireşu Mare, jud. Maramureş). Profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. Redactor-şef, apoi director al revistei Echinox (1969-1983). Asistent asociat la Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris 3 (1973-1976). Director al Centrului Cultural Român din Paris (1990-1993). Coordonator al revistei Caietele avangardei, editată de Muzeul Naţional al...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Gheorghe Grigurcu
„…o oglinda a acestei poezii ce viseaza, in organicitatea ei, a sintetiza fiinta care evadeaza din «facutul» scriptic, din solemnitatea conventiilor, din aerul inchis al bibliotecilor, aidoma unei seminte «pindind humusul cald,/ fisura unei pietre», ce se straduieste a relua ciclul vital, strangulat de excesul Cartii.”  
Al. Cistelecan
„…cind priveste in jur, ba la realitatile culturale, ba la cele morale, Ion Pop promoveaza o cultura sarcastica a versului, de notatie caustica. Patologia realitatii e acum strict bacoviana, iar boala si moartea ataca pina si spatiile cele mai sacre, cele mai imune. Nu doar realitatea se malformeaza, ci insasi arta intra in descompunere; sau se anima de la principiul vital… Inca o data ecuatia arta-viata e rezolvata pozitiv, prin stergerea discriminarii, prin contaminare. Ceea ce ar putea insemna ca si conflictul dintre poetul «livresc» si nostalgiile lui «vitale» s-a pacificat. Cit de cit, fireste.”
Sanda Cordos
„Cu ultimele doua volume de versuri… Ion Pop face trecerea, in spatiul poeziei romanesti, de la profesionalism la excelenta. Pastrind citeva dintre do-minantele de pina acum (in special dimensiunea livresca si optiunea pentru elegie…), lirica sa inregistreaza doua cistiguri majore: simplitatea expresiei si profunzimea experientei existentiale… Gasind tonul cel mai adecvat (un ton atic, vibrant) pentru a scrie despre vulnerabilitate, spaima si moarte, Ion Pop da in Elegii in ofensivasi Litere si albine o poezie de o forta rara si de mare originalitate…”

Opinia cititorilor