TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

O pasăre pe sîrmă

Ioana Nicolaie
Colecții/Serii: Ego. Proză
ISBN: 978-973-46-1100-3
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover
Alte volume:

MAI MULTE DESPRE CARTE

 

 

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, Bucureşti, anii 90, picaresc, poveste de dragoste, supravieţuire
  • Ioana Nicolaie Ioana Nicolaie - Autor
    Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud la 1 iunie 1974. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în anul 1997. În 1998 a terminat cursurile de masterat ale aceleiași facultăți....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Ioana Nicolaie în interviu cu Vitalie Ciobanu, martie 2008, Contrafort - Ioana Nicolaie
"Este un roman scris la persoana a treia. Nu este autofictiune, cum e in mare voga in literatura din Romania de azi. Am incercat sa fac o recuperare a anilor ’90, postrevolutionari, ani foarte stranii si foarte confuzi. Personajul meu este o fata care trece prin nenumarate medii luptind sa reziste intr-un oras cum este Bucurestiul in acea perioada. Este un roman picaresc, care contine si o poveste de dragoste, insa povestea de dragoste nu se situeaza in centrul naratiunii. Am crezut la inceput ca asa va fi, dar s-a dovedit ca fundalul este mult mai bine reliefat decit partea romantica a unei istorii de dragoste. E foarte ciudat pentru mine ca am scris o astfel de carte."
Ioana Nicolaie în interviu cu Marius Chivu, decembrie 2008, Dilemateca - Ioana Nicolaie
"O pasare pe sirma este inca un sertar deschis dintre multele in care, de-a lungul timpului, am apucat sa impaturesc sau sa azvirl in dezordine ceva."
Ioana Nicolaie în interviu cu Alina Purcaru, 8 septembrie 2008, Cotidianul - Ioana Nicolaie
"Criticii vor vedea in Sabina un alter ego al meu - al autoarei -, asa ca n-am cum sa nu empatizez cu acest personaj. I-am fost mereu aproape, am incercat s-o apar atit cit s-a putut, am suferit in momentele ei dificile. As fi vrut sa-i fiu, de fapt, prietena buna din carte. Cu alte personaje m-am amuzat - Nabil, tinarul egiptean care supravegheaza angajatele in fast-food - , iar altele mi-au fost putin antipatice. Nu le-am avut pe nici unele in minte clar de la inceput. De-a lungul anului in care, la Stuttgart fiind, am scris romanul, mi s-au precizat unele dupa altele capitolele, cu fiintele si viata din ele."
7-13 octombrie 2008, Revista 22 - Tania Radu
"Daca vreti o poveste ca viata, melancolica, amaruie, dar cu buna memorie a dulcelui spre care tinjim, O pasare pe sirma e cartea potrivita."
5 septembrie 2012, bookaholic.ro - Evelina Bidea
"Recomand cartea pentru poezia si sensibilitatea pe care (...) Ioana Nicolaie a stiut sa le presare in paginile volumului, facind astfel dovada ca și scriitura feminina poate fi extrem de puternica."
26 februarie 2009, Steaua - Mihaela Ursa
"Cea mai mare reusita a Ioanei Nicolaie este, la nivel de strategie narativa, rezolutia imaginii. Ca unui maestru flamand sau ca unui fotograf profesionist, prozatoarei ii reusesc reprezentarile concise ale texturilor celor mai complicate, ale detaliilor celor mai greu de redat. In acest context, as spune ca avem in fata o profesionista a efectului de real […]. Tot la nivelul strategiilor narative trebuie numarata si utilizarea accidentala, suprarealista a figurilor poetice. In plina descriere realista, imaginea stabila se fluidizeaza, logica factuala este suspendata pentru a face loc unui flash al imaginatiei emotive. Ceea ce ar putea constitui o optiune riscanta in discursul realist – metafora patetica – devine la Ioana Nicolaie intentie si certa realizare expresiva."
Ioana Nicolaie
"Nu e o autofictiune, e o carte scrisa la persoana a treia, cu un personaj feminin, Sabina, care trebuie sa reziste in Bucuresti, in anii ’90. In mod paradoxal, este un roman care are un substrat social foarte puternic si n-as fi crezut c-o sa-mi iasa asa. E o reflectare de lumi foarte variate, un roman picaresc, dar si o poveste de dragoste.Dupa ce am terminat cartea, am descoperit ca nu este lucrul central din roman, povestea de dragoste este usor incetosata pentru ca fundalul este mult mai pregnant. In cartea asta am incercat sa-mi folosesc biografia moderat. E foarte multa fictiune, dar sint si lucruri pe care le-am cunoscut imediat si le-am trait, dar le-am transferat. E o lume de oameni tineri care trebuie sa supravietuiasca. Despre asta am scris, despre supravietuire...“ 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus