TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Imigranţii

Ioana Baetica Morpurgo
Colecții/Serii: Ego. Proză
De pe fundalul policolor al Londrei se desprind cinci siluete, cu trecutul si destinul lor: Razvan, Maria, Traian, Sabina, Gruia. Povestile lor...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2123-1
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

De pe fundalul policolor al Londrei se desprind cinci siluete, cu trecutul si destinul lor: Razvan, Maria, Traian, Sabina, Gruia. Povestile lor decurg paralel, cu exceptia citorva momente aleatorii si fulgeratoare in care se intretaie, fara consecinte. Un doctorand gay, de stinga, o pictorita de mina a doua, un stock broker, o femeie care are grija de un batrin pe moarte si un sans papiers usor autist au in comun un singur lucru: cetatenia romana. Ioana Baetica Morpurgo prinde in aceste cinci destine exemplare alchimia uneia dintre cele mai teribile experiente umane – cea a dezradacinarii.

Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Pagini: 384
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, poveşti paralele, doctorand gay, pictoriţa, broker, dezrădăcinare
  • Ioana Baetica Morpurgo - Autor
    Ioana Morpurgo Baetica s-a nascut in 1980. A absolvit Facultatea de Litere din Bucuresti dupa care a urmat cursurile Masteratului de Antropologie Culturala de la SNSPA. In 2004 a inceput un doctorat pe tema culturii tranzitiei in Romania postcomunista la Exeter University, Marea Britanie (unde a si predat un seminar de „Societati contemporane”). A publicat numeroase articole pe teme literare si socio-culturale in Romania literara, Dilema Veche, Timpul,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

9 septembrie 2011, România literară, nr. 36 - Cosmin Ciotloş
"Pentru nici unul dintre personaje, destinele proprii nu sint subiect de analiza. Ele ramin in sarcina autoarei. Prilej pentru ca Baetica sa-si etaleze atuurile. Cel mai important dintre acestea decurge dintr-o imensa imaginatie ludica. Neastimparata. Ca si in Fisa de inregistrare, si in Imigrantii exista numeroase scene parca visate cu ochii deschisi. Dilatari, comprimari, dereglari, tot ce iese din cadrele restrictive ale realului. (…) Aici se afla, dupa mine, minereul valoric. In fantezismul sentimental."
30 septembrie 2011, Ziarul de duminică - Stelian Ţurlea
"Dupa Fisa de inregistrare din 2004, Ioana Baetica si-a adaugat inca un nume la cel avut si a pregatit acest roman stufos, alcatuit din cinci secvente, fiecare prinzind cite un personaj dezradacinat, aflat la Londra – un cercetator homosexual, o tinara casatorita cu un guru al artelor moderne, un corporatist esuat, o menajera care poarta de grija unui batrin, un tigan care traieste pe linga un restaurant londonez. Toate aceste personaje sint reunite in final intr-un „post-scriptum” semnat de naratorul „Under Pendragon” care, chipurile, le-ar fi intervievat pe toate."
22 decembrie 2011, Observator cultural, nr. 606 - Bianca Burţa-Cernat
"Romanul este construit din cinci piese detasabile, din cinci istorii ale unor romani emigrati in Anglia... Toti cinci lasa in urma o Romanie unde nu si-au putut gasi un loc al lor, dar iau cu ei traumele copilariei, fantasmele, iluziile de care, plecind, ar fi voit sa scape. In tribulatiile lor londoneze, trecutul ii invadeaza constant, inculcindu-le senzatia suspendarii intre doua lumi. De altfel, si cartea e construita pe o alternanta a episoadelor londoneze cu acelea romanesti. Fina intelegere a felului cum gindesc si cum reactioneaza in anumite situatii oameni prea putin „complicati” (la antipodul lui Razvan si al Mariei) mi se pare, fara exagerare, remarcabila. Dupa toate aparentele, cu cit se straduieste sa imagineze personaje care nu sint proiectii ale propriei subiectivitati, cu atit autoarea se apropie mai mult de ceea ce inseamna proza matura. Insa, evident, romanul Imigrantii nu este doar o promisiune, e o carte care, in pofida tuturor denivelarilor, se citeste pentru ea insasi."
21 septembrie 2011, AltIaşi.ro - Anca Roman
"La Editura Polirom au loc iarasi lucruri curioase: Ioana Baetica Morpurgo decupeaza 5 nume asortate sonoritatii romanesti, dar intre care nu plaseaza practic nicio rima, pentru ca apoi sa le aplice unei poze indiferente a Londrei, acest transplant identitar purtind numele de Imigrantii. Insumind o variatie de tonuri si un melanj de firi, romanul Imigrantii atrage spre zona europeana un echivalent pentru ceea ce inseamna The American Dream peste ocean, pentru ca in final sa-l zdrobeasca atit in gravitate, cit si in sarcasm, rezultatul fiind un spectacol dureros, dar extravagant si inedit."
10 octombrie 2011, România liberă - Manuela Golea
"Scriu in limba in care se intimpla sa gindesc in momentul respectiv. Destul de multe pasaje din Imigrantii s-au nascut in engleza si-apoi le-am tradus. Jocul asta – pe doua fronturi – e extrem de util atunci cind trebuie sa ma indepartez de-o idee si s-o consider la rece. De obicei ii schimb ambalajul verbal – o traduc adica, asa incit sa nu mai fiu tentata sa reactionez la forma, ci la mesaj. (Dintre personajele cartii) cel mai mult ma irita Maria. E artificiala, obsedata de sine, o razgiiata si-o artista de mina a doua cu un orgoliu de geniu. Cel mai aproape imi e Razvan, poate si pentru ca la capitolul lui am lucrat cel mai mult (cercetarea mi-a luat aproape doi ani), dar si fiindca, intr-un fel, mesajul lui e nosce altrum in loc de perenul noscete ipsum - un deziderat de caracter la care am aspirat dintotdeauna, cu mai mult sau mai putin succes. Genul lui de abordare a problemei – o combinatie de implicare simpatetica si calcul rational, de asemenea, in clipele mele cele mai bune – imi e familiar. Politica de stinga, avind ca axe situationismul din anii '50 -'60, Conventia Drepturilor Omului si ecologismul anilor 2000 – iarasi ne tin de aceeasi parte a baricadei. E foarte interesant cum reactioneaza diferiti lectori la cele cinci povesti. Mamei i-a placut Gruia cel mai tare. Metafora pentru suflet. Eram convinsa."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus