TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Notă informativă bătută la mașina TE-ILV-NOIBLM-11-N-001
Notă informativă bătută la mașina
Vezi
galerie

Notă informativă bătută la mașina

de Ileana Vulpescu

Id: #235611

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Cartea pe care-o citiți nu prezintă nici o noutate privind Securitatea ori serviciile asemănătoare. Instituția este văzută dinuntru, de cineva aparținând angajaților ei civili, așadar, categoriei «nici cal, nici măgar».

Personajul principal nu e decât o simplă traducătoare, al cărei acces la documente – documente pe care nimeni nu le va cunoaște, poate, vreodată – este dirijat. Nu se vădește o adeptă a regimului comunist, nu-și idealizează slujba, ci rămâne cum singură se caracterizează, „o măruntă profitoare a situației”. Profesia îi spulberă iluziile despre orice și despre oriunde. Eroina, prin propria existență, ajunge la concluzia că libertatea are numai o semnificație ideologică, nicidecum o valoare personală, omul fiind liber doar când își dă duhul. Precum în orice regim și în cel comunist lumea iubește și se-nmulțește, urmând căile imuabile decise de Fire.

Sentimentul care domină personajul este dezamăgirea, imuabilă și ea pentru sufletul omenesc în orice regim. N-aș putea spune că am dat la iveală un compendiu de pesimism; cât despre unul de optimism, nici vorbă, ziua de azi fiind, cu mărunte variații, copia celei de ieri. Și a celor de totdeauna... De pretutindeni.”

Ileana Vulpescu

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ileana Vulpescu

Data apariției: 2011

ISBN: 978-606-92086-9-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 397

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Tempus

Teme: comunism, dictatură