TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Bagaj... •. Pensiunea doamnei Pipersberg

Horia Bonciu
Colecții/Serii: Fiction canon
Romanele Bagaj... si Pensiunea doamnei Pipersberg, legate intre ele prin aceleasi personaje, sint doua confesiuni cu multe elemente autobiografice,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-826-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanele Bagaj... si Pensiunea doamnei Pipersberg, legate intre ele prin aceleasi personaje, sint doua confesiuni cu multe elemente autobiografice, in care realul se imbina cu oniricul, cu absurdul. Ramses, personajul central si, totodata, un alter-ego dus in grotesc al autorului, penduleaza intre erotism morbid si cosmar. Inzestrat cu o imaginatie care-l trimite in zona patologicului, obsedat de moarte si de sex in egala masura, eroul lui H. Bonciu este unul agonic, „un om in patru labe”, cum este numit chiar de narator, care se vede pus in imposibilitatea de a rezista presiunii evenimentelor din viata lui si nu gaseste un alt refugiu decit in planul imaginar. Considerate printre putinele contributii romanesti, alaturi de cele ale lui Urmuz, la proza absurdului, romanele lui H. Bonciu au fost foarte bine primite de catre critica literara a vremii, ambele devenind carti de referinta pentru evolutia literaturii romane.

Autor: Horia Bonciu
Prefaţator: Adriana Babeţi
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Titlu original: Bagaj... •. Pensiunea doamnei Pipersberg
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, scriitori interbelici, confesiuni, elemente autobiografice, oniric, alter-ego, erotism, morbiditate, moarte, sex, absurd
 • Adriana Babeţi
  Prefaţator
  Horia Bonciu - Autor
  Horia Bonciu (1893-1950), poet si prozator de avangarda al perioadei interbelice, remarcat mai intii prin poezie (debuteaza in 1932 cu volumul Lada cu nuci), apoi prin cele doua romane, Bagaj... (1934) si Pensiunea domanei Pipersberg (1936), care ii aduc consacrarea artistica. Celebru si prin implicarea sa, in 1937, intr-un proces de presa rasunator, alaturi, printre altii, de Geo Bogza sau Mircea Eliade, proces in care scriitorii mentionati au fost acuzati de...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Horia Bonciu
  Autor
  Adriana Babeţi Adriana Babeţi - Prefaţator
  Adriana Babeţi s‑a nascut la 12 noiem­­brie 1949, la Oradea. Absolventa a Facultatii de Filologie din Timisoara, sectia romana‑franceza. Redactor si apoi secre­tar general de redactie la revista Orizont (Timisoara). In prezent este profesor universitar...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

4 mai 2005, România literară - Simona Vasilache
"Proza lui Bonciu, reveur solitaire, speriat de lume ca un prunc de visele rele, e un jurnal de bacanale si de iubiri mediumnice pentru fetite-femei, daruite, in sfirsit, amantului postum. Experiente de toata mina, din cele care se spun si, mai ales, dintre acelea ascunse sub pietatea gustului burghez trec, in carte, de la unii la altii, urmind doua fire: traiul la comun, vag promiscuu, instilat cu poezia «manejului», si caile pe care apuca niste «bagaje» (vieti, amintiri...) ale nimanui."
28 iulie 2005, Observator cultural - Florina Pîrjol
"Timp de citeva decenii, in underground, literatura lui Bonciu, straniu mixaj intre grotescul expresionist si tandretea suprarealista, cu absurde tuse de umor negru, a respirat silentios, asteptindu-si cititorii adevarati, pregatiti. Cred ca i-a gasit si sper ca, de data aceasta numarul lor sa-l depaseasca pe cel al specialistilor filologi. Si neaparat cite un exemplar in liceele patriei!"
Simona SORA, 27 mai 2005, Dilema Veche
Simona SORA, 27 mai 2005, Dilema VecheExista o buna doza de subversitate in aceasta prima reeditare veritabila a lui H. Bonciu de dupa editiile princeps. Ea e data, in primul rind, de reconstituirea empatic-realista a receptarii scriitorului in diferite epoci, din excelentul studiu al Adrianei Babeti, si apoi de incadrarea lui editoriala in «noul canon».
19 mai 2005, România liberă - Nicolae Prelipceanu
"Adriana Babeti a avut de facut o cercetare dificila pentru studiul sau introductiv, o adevarata monografie H. Bonciu, caci referirile la acest scriitor sint rare si ramase in periodicele vremii. Trebuie spus ca nici romanele sale nu sint asemenea altora, ele fiind construite, sa spunem, intr-o logica mai degraba a poeziei, din fragmente, fara preocuparea de a urmari neaparat povestirea. E mai mult o creatie de atmosfera si a unor personaje, deseori ciudate. Colectia in care a aparut cartea se intituleaza «Fiction Canon», cuvintul «canon» fascinind astazi, in sensul sau cultural, pe toata lumea, dupa ce ne-a fost impus tuturor in sens punitiv zeci de ani de-a rindul."
19 iulie 2005, Adevărul literar şi artistic - Iulia Argint
"Un amestec bizar de autobiografie si fictiune, bizar pentru ca liniile de intrepatrundere tind sa fie de multe ori dificil de distins. Bizara atmosfera care se hraneste mai ales din puterea acestei proze de a transfera in intimitatea mea, care citesc, obsesiile si aparentele intreruperi in logica narativa, in modul acesta dezordonat, eclectic, de a construi, alternind pasaje diferite, incadrabile cind intr-un registru literar, cind in altul. Pentru ca asta imi pare in primul rind cartea lui Bonciu, o mica fabrica de obsesii. Personajele-cheie se materializeaza in spatiul alunecos si tulbure al visului, au o materialitate de factura onirica, dar, dincolo de doza mare de obscur a fiintei lor, mai puternica este atmosfera in care se misca povestitorul."
14 mai 2005, Suplimentul de Cultură - Doris Mironescu
"O reeditare precum aceea a lui H. Bonciu de anul acesta se doreste o corectare a amputarilor comuniste, fie si numai pentru ca editia prefatata de Adriana Babeti «umple» crosetele utilizate de volumul similar publicat in 1984 in seria de «Restituiri» a Editurii Dacia. Este mai mult decit semnificativa titulatura colectiilor in care a aparut volumul de proza al lui Bonciu: daca in sistemul editorial comunist el nu putea face parte decit din seria «tolerata» (cu crosetele de rigoare, si asta in cel mai bun caz, deoarece un roman precum Rusoaica de Gib Mihaescu nu a putut aparea nicicum), acum Bonciu reprezinta ofensiva «canonica» ce ar putea schimba modul in care este perceputa traditia romanului romanesc."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus