TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Animalul inimii

Herta Müller
Colecții/Serii: Fiction LTD
Roman premiat in 1998 cu prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award.  
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0146-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback
Alte volume:
Animalul inimii Animalul inimii Herta Müller

Animalul inimii

MAI MULTE DESPRE CARTE

Roman premiat in 1998 cu prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award.

 

Autor: Herta Müller
Traducător: Nora Iuga
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: Herztier
Pagini: 232
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură universală, Premiul Nobel, comunism, România, adolescenţă, amintiri, supravieţuire, revoltă, dictatură
 • Nora Iuga
  Traducător
  Herta Müller Herta Müller - Autor
  Herta Müller s-a născut la 17 august 1953 în satul Niţchidorf din Banatul şvăbesc. A studiat germana şi româna la Universitatea din Timişoara, lucrând apoi ca traducătoare într-o fabrică şi ca profesoară. A intrat în...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Herta Müller
  Autor
  Nora Iuga Nora Iuga - Traducător
  Nora Iuga s-a născut la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia Germanistică (1948). Scriitoare liber-profesionistă şi traducătoare. Volume de poezii, printre care: Vina nu e a mea, Opinii despre durere, Inima ca un pumn de boxeur, Piaţa cerului,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

21 octombrie 2009, Art Act Magazine - Ion Bogdan Lefter
"Adolescenta Herta, venita la Timisoara, la liceu, apoi tinara intrata la Universitate, apoi absolventa ajunsa in locuri de munca diverse vede, afla, intelege multe si in continuare putin vesele. Regimul opresiv, de la un moment dat si represiv, de cind devine scriitoare si se integreaza grupului de autori svabi banateni urmariti de Securitate pentru nonconformismul si independenta lor de gindire, adauga noi traume, ucigindu-i definitiv iluziile, nu insa si sensibilitatea, care la rindul ei isi conserva ingenuitatea. Adulta Herta ramine „copilaroasa" in modul ei de a privi si de a „decupa" realitatea, punindu-si intrebari naive (dar cu miez!), dind la iveala neobisnuitul din obisnuit, luminind brusc si revelator maruntisuri pe care restul lumii le ignora. Obiectele, natura, animalele si mai ales florile si copacii i se infatiseaza altfel decit in banalitatea lor accesibila oricui, detaliile capata, intr-o fractiune de secunda, dimensiuni enorme, contururile se tulbura, perceptiile deviaza spre fantasmatic si misterios, lucrurile simple devin importante, atingind marile teme, marile dileme. Totul cu o expresivitate de mare literatura, seducatoare; si care - pe de alta parte - te infioara la tot pasul, caci sensul ultim al acestor proze memorialistice si de reflectie morala e analiza si condamnarea comunismului ca sistem dictatorial si mutilant, brutal, dezumanizant. Evadata din „lagarul socialist" (cum i se spunea in epoca), nu va mai putea scrie decit despre asta, cu sentimentul nici o clipa slabit al datoriei de a depune marturie si de a denunta oroarea."
20 aprilie 2006, Observator cultural - Nora Iuga
"Orice existenta isi are demonul ei care-i agita pinzele freatice, iar la un artist violenta urii si a fricii este atit de mare, incit geizerul tisneste din te miri ce. La Herta Muller Securitatea e un copac contorsionat cu radacina adinca si ramificata. Securitatea ei inseamna propria umilinta si schingiuire interioara, inseamna disparitia fizica a prietenilor, inseamna aroganta prostiei, inseamna tradarea celei mai apropiate confidente."
Herta Muller
"Am scris aceasta carte in memoria prietenilor mei romani care au fost ucisi in timpul regimului Ceausescu. Am simtit ca este datoria mea sa fac asta.” 
Nora Iuga
"Fiecare carte a acestei scriitoare germane nascuta in Banatul romanesc, indiferent de genul abordat, poarta amprenta terorii secrete care nu poate fi stearsa din memoria ei. In cartile Hertei Muller, Securitatea nu este doar o institutie represiva, ea imbraca toate aspectele raului uman: de la umilinta si hartuire pina la frica, tortura si moarte. De aceea, dialogurile ei cu Securitatea nu se limiteaza la obisnuitele anchete care apar de obicei ca trase la indigo in majoritatea cartilor pe aceasta tema. La Herta Muller raul se arata ca o premonitie in fiecare detaliu al lumii inconjuratoare: sint mesaje secrete in plante, in obiecte, in ritualurile zilei, graiuri ascunse pe care numai ea le stie vedea si de aceea textul insusi pulseaza de senzori care semnalizeaza alarma. Cea mai complexa si mai completa carte a Hertei Muller este in acest sens Animalul inimii, o carte care te invata sa rezisti, sa te salvezi, sa traiesti.” 

Opinia cititorilor