TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Opere II: Marocco (1)

George Bălăiţă
Colecții/Serii: Opere
In acest volum sint reunite prozele scurte scrise intre 1958 si 1967 si publicate sub titlul Noptile unui provincial si romanul Intimplari din...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1622-0
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover
Alte volume:
Opere I. Lumea în două zile Opere I. Lumea în două zile George Bălăiţă
Opere III: Marocco (II) Opere III: Marocco (II) George Bălăiţă

MAI MULTE DESPRE CARTE

In acest volum sint reunite prozele scurte scrise intre 1958 si 1967 si publicate sub titlul Noptile unui provincial si romanul Intimplari din Noaptea Soarelui de Lapte (1967).

Autor: George Bălăiţă
Ediţie îngrijită de: Marilena Donea
Prefaţator: Nicoleta Sălcudeanu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Pagini: 344
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, proză scurtă, provincial, nopţi, soare, lapte

Opinii Editoriale

septembrie 2012, Ateneu, nr. 9 - Adrian Jicu
"Marocco I si Marocco II confirma, din unghiuri diferite, un adevar care, din cind in cind, trebuie reluat pentru a nu fi uitat. Prozatori postbelici sint multi. Valorosi, citiva. Decisivi insa, care sa fi marcat realmente evolutia romanului romanesc, foarte putini. Iar George Balaita ramine, cu siguranta, unul dintre ei."
nr. 24, 15 iunie 201, România literară - Răzvan Voncu
"„Cresterea” romancierului Balaita, din povestitorul si publicistul cu acelasi nume, este inspirat dublata, in prezenta editie, de interviurile pe care acesta le acorda incepind din 1973. Este o sansa pentru critic, ca si pentru cititorul de nivel ridicat, faptul ca acest prozator lucid se auto-analizeaza, in convorbiri, cu o buna doza de obiectivare; in ciuda tendintei irepresibile de a povesti, aprecierile pe care le face asupra creatiei sale si a creatiei altora sint demne de luat in considerare in orice analiza critica. (…) Cit despre literatura lui George Balaita, editia de fata ne intretine speranta ca vom citi in curind un al patrulea volum, ce ar putea contine chiar o versiune noua, de ce nu?, masiv adaugita, a proiectului neterminat inaugurat de Ucenicul neascultator…"
Nicoleta Sălcudeanu
"Pentru cine nu stie, marocco este un joc asiatic cu bete subtiri. Iti trebuie ceva indeminare ca sa le extragi din gramada fara sa le clintesti pe toate celelalte. Jocul este unitatea cu care se poate masura hazardul. La limita hazardului se afla si selectia facuta in vederea acestui grupaj, un test de rezistenta, pina la urma. Asezindu-le gramada, smulgind apoi din trecutele proze fir cu fir, alegind piese din toate etapele de creatie, renuntind la altele ce ar fi facut, si ele, fata cu brio presupusei uzuri temporale, George Balaita cistiga pariul cu gravitatia. Toate, dar absolut toate prozele, de la cele pe teme «taranesti», traditionale, pina la cele mai experimentaliste bucati, isi pastreaza intacta adresabilitatea.” 
Paul Georgescu
"Ceea ce impresioneaza la George Balaita in primul rind este exceptionala forta a concretului sensibil, plastic, complexul de senzatii ce infuzeaza celor mai multe aspecte o doza masiva de real.” 
Ovidiu S. Crohmălniceanu
"Balaita se afla in largul sau cind arunca o privire radiografica asupra fiintelor si lucrurilor din realitatea zilnica inconjuratoare, surprinzindu-le umbrele interioare, invizibile cu ochiul liber. Un fantastic de tip foarte aparte, insolit, natural, s-ar putea spune in mod paradoxal, tisneste din acuitatea observatiei fixe, staruitoare, perforante asupra banalului, ca la Kafka.” 

Opinia cititorilor