TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Opere I. Poezii

Gellu Naum
Colecții/Serii: Opere
Opere I. Poezii (800 p.) de Gellu Naum, editie ingrijita si prefata de Simona Popescu, reuneste, in ordine cronologica, toate cartile de poezie...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1819-4
EAN-16: 978973461819
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover
Alte volume:
Opere II. Proză Opere II. Proză Gellu Naum

MAI MULTE DESPRE CARTE

Opere I. Poezii (800 p.) de Gellu Naum, editie ingrijita si prefata de Simona Popescu, reuneste, in ordine cronologica, toate cartile de poezie suprarealista ale autorului, de la debutul cu Drumetul incendiar (1936) pina la postuma Calea Searpelui (2002). Nu sint reluate volumele din anii ’50, cuprinzind literatura pentru copii sau texte conjuncturale: Asa-i Sanda (1956), Cel mai mare Gulliver (1958), Cartea cu Apolodor (1959), Poem despre tineretea noastra (1960), Soarele calm (1961), A doua carte cu Apolodor (1964).

Autor: Gellu Naum
Ediţie îngrijită de: Simona Popescu
Prefaţator: Simona Popescu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Pagini: 800
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, poezie, suprarealism
 • Simona Popescu
  Prefaţator, Ediţie îngrijită de
  Gellu Naum Gellu Naum - Autor
  Nascut in 1915, Gellu Naum a studiat filozofia la Bucuresti si Paris. La sfarsitul anilor '30 se afla in cercurile avangardei, in apropierea lui Andre Breton, alaturi de Victor Brauner si Gherasim Luca. Se intoarce in 1940 in Romania, e mobilizat, dar trupul lui e...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Gellu Naum
  Autor
  Simona Popescu Simona Popescu - Prefaţator, Ediţie îngrijită de
  Simona Popescu (n. 10 martie 1965, Codlea, judetul Brasov) este poeta, prozatoare si eseista. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in 1987. In prezent este lector la aceeasi facultate. Volume de poezie: Xilofonul si alte poeme (1990;...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Recenzii

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie Opere I. Poezii Gellu Naum a fost fără doar și poate părintele suprarealismului în literatura românească. El a creat nu doar un curent literar nou, ci mai degrabă o stare de spirit. Ucenicii lui, pe care el îi considera de fapt prietenii lui, se adunau în jurul acestuia ca în jurul unui guru, dar a cărui singură mistică era poezia, așa cum o simțea el. Căci înainte de a scrie poezie, Gellu Naum a trăit poezia în cel mai pur sens al expresiei. Volumul Opere I, Poezii, ediție îngrijită și prefațată de Simona Popescu, adună la un loc toate volumele sale de poezie, cu excepția celor dedicate copiilor (Cel mai mare Gulliver și...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

Simona Popescu în dialog cu Andra Rotaru, nr. 7-9, iulie 2011, Hyperion - Simona Popescu
"[Gellu Naum] era prea mic atunci cind tatăl lui a murit pe front, in primul razboi mondial, din datorie, din onoare si din dragoste de tara. Pe el lucrurile astea il tulburau foarte tare. Asadar, dragostea de tara exista. Si ii rapise tatal. Mi-a spus că in copilarie ii era frica de o umbra pe care o simtea din cind in cind pe linga el. Credea ca este tatal lui. Apoi, cind a devenit el insusi poet, a trait cu certitudinea ca tatal lui este o umbra protectoare – l-ar fi salvat de la moarte de doua ori, pe front, in razboiul al doilea. Au fost la mijloc si o serie de coincidente. Sigur, altii pot să le numească superstitii. Gellu Naum lega ceea ce noi numim superstitii de regimul poetic."
nr. 32, 10 august 20, România literară - Răzvan Voncu
"Editia „Gellu Naum”, ingrijita de Simona Popescu la Polirom (...), face mai mult decit sa certifice ca discutam despre un mare poet contemporan. Ea desfasoara harta unei opere complexe, cu un profil unic in literatura noastra. Ca si a unei biografii literare particulare, nelipsita de umbre si de clarobscururi, dar exemplara pentru conditia creatorului, intr-un secol sfisiat de convulsii si de totalitarisme. Editia de fata, cu alte cuvinte, ne ofera nu numai accesul la o zona mai putin cunoscuta, totusi, a creatiei lui Gellu Naum, ci si intrarea privilegiata in spatiul, pina acum, securizat al laboratorului de creatie al scriitorului."
Simona Popescu în dialog cu Andra Rotaru, 4 septembrie 2011, AgenţiadeCarte - Simona Popescu
"Gellu Naum a avut o influenta literara – nu doar de „suprafata expresiva” – asupra a doi poeţi: Sebastian Reichmann si Dan Stanciu. Apoi, a fost pretuit de optzecisti, si nu doar de poeti. Unul dintre cele mai interesante texte despre el a fost scris de prozatorul Gheorghe Craciun. Optzecistii au fost insa legati mai curind de imagismul de tip Voronca. Influenta lui Gellu Naum se simte mai ales in ultimul timp – uneori doar la nivel superficial, imagistic sau conducind la un evident epigonism. In ceea ce ma priveste, am pretuit mult sfatul lui generos, care suna asa: „Sa nu fii ca mine!”. Altfel, ca sa-l parafrazez, sint „adepta marilor legaturi mute”. [Gellu Naum] era ca o carte intredeschisa. Vroiam să aflu urmarea, asa ca l-am tot citit pina azi (si constat mereu ca are dreptate, lucrurile se tot schimba – el vorbea despre schimbarea lucrurilor)."
Simona Popescu
"Poate ca fata si suprafata (binomul din titlul volumului din 1994) ar putea fi o buna metafora textuala pentru ceea ce a scris, o viata intreaga, Gellu Naum. Cuvintul suprafata nu are legatura nici cu suprarealitatea, nici cu obisnuita semnificatie de dictionar. Sensul trebuie cautat in alta parte: ca in cazul gemelor, «suprafata» volumelor lui Gellu Naum este suma «fetelor» poeziilor lui, care creeaza impreuna o structura cristalina cu «adincime» si stralucire, cu mare putere de refractare/reflectare.” 
Lucian Raicu
"Un stil foarte personal ademeneste in poemele lui Gellu Naum, un fel de a vorbi detasat si energic, cu familiaritati si sarcasme tisnite in serie, despre experienta singuratatii si a relatiei, despre cite se intimpla si «cite nu se intimpla in noi si le uitam acolo».” 
Ion Pop
"Între poezia «certitudinii eruptive», a «mediumnitatii noastre, a tuturora», si cea a comediei limbajului, de subminare a previzibilului rostirii, Gellu Naum si-a conturat un spatiu de maxima libertate a imaginatiei, ce contrazice toate conventiile si in care intimitatea cu misterul existential lasa mereu loc nelinistii, unei straniu-fascinante anxietati.” 
Herta Müller
"In cazul lui Gellu Naum, foarte mult m-a impresionat si persoana, pur si simplu mi-a fost drag din prima clipa omul acela. Si am vazut in ce masura aceasta persoana este si text, si persoana, deci n-am mai putut sa diferentiez. Il admir pina in ziua de astazi si, pentru mine, este cea mai buna literatura romana pe care eu o stiu in ultimii cincizeci de ani.” 
Mircea Cărărescu
"Gellu Naum a fost oracolul unei mari religii. Ca numele uneia dintre scrierile lui, el a fost Medium. Prin el a vorbit suprarealismul, mai limpede ca oricind, mai de neinteles ca oricind. Poezia sa este asemenea uneia dintre acele fisuri nelinistitoare si de neexplicat survenite in zidul iluzoriu al cunoasterii.”  

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus