TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Provizorat (Ediţia 2011) PO-GAA-PROVE2-11-N-001
Provizorat (Ediţia 2011)
Vezi
galerie

Provizorat (Ediţia 2011)

de Gabriela Adameşteanu

Titlu apărut în colecția Fiction LTD la Polirom

Id: #203734

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Nu e ușor  ai o legătură extraconjugală dacă ești funcționar într-o instituție unde toți ochii sînt ațintiți pe ține. Dar asta li se întîmplă Letitiei Arcan și lui Sorin Olaru. Sorin caută dragostea, iar Letiția – o cale de evadare din viață monotonă de familie. Numai aflîndu-se în România comunistă, ei nu-și pot trăi povestea lor de dragoste decît în secret. Sub semnul provizoratului a stat și viață părinților, sub semnul provizoratului evoluează și carierele lor în anii cînd speranța tehnocratilor se pierde sub apăsarea politică. O carte despre necunoscuții ani ’40 și ’70, despre tristețea existențelor noastre atunci cînd dragostea și prietenia ajung  fie dominate de minciună și trădare.

Bestseller la Salon du Livre, Paris, 2013

extinde
 

Detalii produs

Autor: Gabriela Adameşteanu

Data apariției: 2011

ISBN: 978-973-46-1977-1

EAN-16: 978973461977

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 448

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism, iubire, trădare

 

Opinii editoriale

"Pe linga presiunea istoriei, a trecutului si a iubirii, Provizorat descrie o lume incerta si prin ochii artistului, ai Letitiei, care transfigureaza povestea sa intr-un roman plin de sentimentalism, de sublimare a realitatii, de autoanaliza, de exorcizare a tristetii si a presiunii cotidiene. In acest roman nu dicteaza epocii doar afectul, temerea, nelinistea, iluzia, speranta, intr-un cuvint omenescul, sub toate aspectele sale. In aceasta presiune a istoriei asupra destinului oamenilor, infernul se prelungeste si in prezent, aparent mai voalat, dar mai patrunzator, nu prinse la mijloc prin loviturile nedrepte ale sistemului, ci prin compromisul fiintei."

iulie 2011, Mozaicul, nr. 7 - Cristina Gelep

"(…) Cu o rara stiinta a stapinirii fluxurilor epice si a controlului imaginatiei, in sensul teoretic al concilierii narativului cu adevarul istoric, Gabriela Adamesteanu creeaza o vibrant autentica reprezentare a unui destin romanesc – individual si colectiv – macinat, aminat si incremenit in provizorat. Miezul – si propriu tipografic si figurat – al mesajului acestui roman e in intelegerea cu rezonante orwelliene ca „nu viitorul ne aduce mai multe surprize, ci trecutul pe care nu incetam sa-l recitim toata viata”. Doar ca Provizorat nu e un roman distopic ci o imagine autentica a lumii noastre in care, dupa cum istoricii totalitarismului o stiu, trecutul nu mai trece."

9 martie 2011, LiterNet.ro - Cristina Bud

"Provizorat, romanul Gabrielei Adamesteanu, o radiografie-palimpsest a vremurilor sub care s-a trait in Romania inaintea si in timpul comunismului."

13 martie 2012, Bucureştiul cultural, nr. 112 - Carmen Muşat

"Prin intermediul unei galerii de figuri remarcabile este pus in pagina un evantai larg al problematicii feminine: emotionalitatea, sexualitatea, maternitatea etc. Letitia Arcan intrupeaza, de fapt, o noua (bogata si proaspata) ipostaza a doamnei Bovary. Cu precizarea ca replica de-acum este creata din interiorul speciei si tocmai de aceea ea reuseste sa exprime sentimentele, trairile, miscarile si senzatiile feminine, nu o data contradictorii, pe care numai o scriitoare le poate cunoaste.” 

Sanda Cordoş

"Aproape totul este tensionat, pregnant si captivant in Provizorat, de la scenele teribile ale rebeliunii legionare pina la zgomotele infrarealitatii cotidiene. Provizoratva trage toate firele spre – si dinspre – povestea de dragoste adulterina. Cei doi sint dominati de ambitii, dar si de complexe din copilarie si adolescenta. Amprenta epocilor trecute si a celei din jur nu se sterge din sufletul si carnea lor, care tremura foarte usor. De frica. Un complex psihoistoric si social ce n-a mai fost explorat cu atita acuitate si atita forta prozastica in romanul autohton. Totul se regaseste in petele de la Dosar care se intind ca o eczema. Pe viata personajelor, pe biografiile pe care ele incearca prin toate caile sa si le schimbe; pe prezentul lor provizoriu. Pe dragostea lor ce rezista pina la un punct. De neratat lectura acestui Provizorat, al doilea mare roman al Gabrielei Adamesteanu.”

Daniel Cristea-Enache

"Provizorat se va impune atit ca un mare roman al «destinderii», cit si ca un roman al cuplurilor in totalitarism(e) si al imposibilei intimitati. O revenire in forta a unei prozatoare de virf si o carte de asezat pe acelasi raft cu Dimineata pierduta. ” 

Paul Cernat
Gabriela Adameşteanu
Gabriela Adameşteanu
Autor

Gabriela Adameşteanu este absolventă de Litere, redactor de enciclopedii (1965-1...

vezi autor