TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Provizorat (Ediţia 2010)

Gabriela Adameşteanu
Colecții/Serii: Fiction LTD
Nu e usor sa ai o legatura extraconjugala daca esti functionar intr-o institutie unde toti ochii sint atintiti pe tine. Dar asta li se intimpla...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1702-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Nu e usor sa ai o legatura extraconjugala daca esti functionar intr-o institutie unde toti ochii sint atintiti pe tine. Dar asta li se intimpla Letitiei Arcan si lui Sorin Olaru. Sorin cauta dragostea, iar Letitia – o cale de evadare din viata monotona de familie. Numai ca, aflindu-se in Romania comunista, ei nu-si pot trai povestea lor de dragoste decit in secret. Sub semnul provizoratului a stat si viata parintilor, sub semnul provizoratului evolueaza si carierele lor in anii cind speranta tehnocratilor se pierde sub apasarea politica. O carte despre necunoscutii ani ’40 si ’70, despre tristetea existentelor noastre atunci cind dragostea si prietenia ajung sa fie dominate de minciuna si tradare.

Bestseller la Salon du Livre, Paris, 2013, Premiul pentru Proza al revistei Observator cultural pe anul 2010

Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Pagini: 448
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatura română, beletristică, roman, dragoste, trădare, legături extraconjugale, besteseller, comunism

Opinii Editoriale

octombrie-decembrie , Bucovina literară, 2010 - Emanuela Ilie
"In seria fictiunilor sale romanesti de mare impact, Gabriela Adamesteanu a adaugat recent o carte absolut remarcabila: Provizorat, Editura Polirom, 2010. Dupa cum era de asteptat, aceasta ii confirma atuurile creatoare: inepuizabila forta de a (de)scrie o captivanta poveste individuala, desigur abil proiectata pe pinza mai larga, a Istoriei convulsive; capacitatea de a trasa, din linii fluide, dar puternice, desenul unor psihologii complicate, insa autentice si in consecinta extrem de vii; unitatea, coerenta indubitabila a unei Opere de anvergura, concentrata in jurul unor teme si metafore obsedante, imposibil de epuizat, chiar si in volume de vigoarea si amploarea epica pe care au demonstrat-o primele realizari din serie: Drumul egal al fiecarei zile (1975), Dimineata pierduta (1984) si Intilnirea (2003), pentru a nu mai lua in calcul si volumele de proza scurta Daruieste-ti o zi de vacanta (1979) ori Vara – primavara (1989)."
nr. 289 / 2010, Suplimentul de cultură - Florin Irimia
"N-a marsat pe iertare si reconciliere (cum a facut-o Nelson Mandela cind a ajuns la conducere), ci, ca de obicei, pe represiune si razbunare. Ajuns la putere prin frauda si violenta, avea sa fie inlaturat de la putere prin frauda (Revolutia) si violenta. Dar Provizorat nu merge pina acolo, se opreste, cred, undeva spre mijlocul anilor ’80 cind deteriorarea conditiilor de trai, dublata de reinstaurarea climatului de frica si neincredere, se va reflecta negativ in destinul individual al cuplurilor ce populeaza romanul lui Adamesteanu. Letitia Arcan se desparte de Sorin Olaru, dar probabil si de sotul acesteia, Petru. Nimic nu rezista aici, ce parea ieri sigur, azi e incert, nimic nu are consistenta, totul se destrama. Singurul lucru constant e tocmai provizoratul."
8 octombrie 2010, Observator cultural - Daniel Cristea-Enache
"De neratat lectura acestui Provizorat, al doilea mare roman al Gabrielei Adamesteanu."
Paul Cernat
"Provizorat se va impune atit ca un mare roman al destinderii, cit si ca un roman al cuplurilor in totalitarism(e) si al imposibilei intimitati. O revenire in forta a unei prozatoare de virf si o carte de asezat pe acelasi raft cu Dimineata pierduta.”
Gabriela Gheorghişor
"Prin realismul meticulos si valoarea documentara, prin coerenta tramei de o tristete sfisietoare, prin complexitatea personajelor, prin simplitatea stilistica, dar elocventa, punctata de rare mingiieri poetice, prin reusita transmiterii starilor de neliniste si nesiguranta, romanul Provizorat te (re)indragosteste intens de proza Gabrielei Adamesteanu, o autoare de raftul intii in biblioteca literaturii noastre postbelice.”
Alex Goldiş
"Cel mai specific roman al prozatoarei, mai libera ca niciodata de a pune in toate ecuatiile posibile individualul si politicul, Provizorat probeaza faptul ca Gabriela Adamesteanu s-a intors definitiv la literatura si ca lucreaza in continuare la epopeea tulburatoare a infatisarii „omului subt vremi.”

Opinia cititorilor